Hangi mesleklerde, işlerde belge almak zorunludur?

Türkiyede çok meslek türü vardır ve meslek sahibi olanlara bazı belge alma zorunluluğu getirilmiştir. Türlü kanunlar çerçevesinde nit...

Türkiyede çok meslek türü vardır ve meslek sahibi olanlara bazı belge alma zorunluluğu getirilmiştir. Türlü kanunlar çerçevesinde nitelikleri değişik olan işlere getirilen bu zorunluluk kapsamına çok meslek girmektedir. Biz de bu makalemizde “Hangi mesleklerde, işlerde belge almak zorunludur?” sorusuna cevap vereceğiz.

Her mesleğin zorluğu benzer değildir. Bazı meslekler rahatken, bazı meslekler çok ağır ve tehlikeli meslekler kapsamına girmektedir. Ağır ve çok tehlikeli işlerde çalışmakta olan insanlar mesleğe girmeden önce bazı evrakları almak zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen kararlar kapsamı ile çokca meslek belge alma zorunluluğuna sahiptir.

Mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda olan meslekler ilk etapta ağır olan ve tehlikeli olan işlerdir. Lakin sonraki aşamalarda tüm meslekler bu kapsama alınacağı belirtilmiştir. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışmakta olan insanlar, mesleki yeterlilik belgesi almak zorunda olan meslek grubunda yer alır. Böylelikle bu mesleklerde belgesiz eleman çalıştırılması suç olarak kabul edilmiştir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi

Mesleki yeterlilik, kimsenin işinde uzmanlaşmış olması ve konuya vakıf olması anlamına gelir. Zamanımızda, mesleki yeterlilik belgesi ağır koşullar altında çalışan kimselere verilen bir belge olarak bilinir. Mesleki yeterlilik belgesi, Avrupa Birliği ile ilgili olan projeler kapsamındadır ve işlerin daha güvenli bir biçimde yapılmasını gerektirir.

 

Mesleki yeterlilik belgesine sahip olabilmek için bazı şartların sağlanması gerekir. Ülke içerisindeki kanunlar çerçevesinde çokca mesleğe bu belgeyi alma zorunluluğu getirilmiştir. Bu sebeple artmakta olan iş kazaları önlenmiş ve çalışan kimseler için daha güvenli bir iş ortamı oluşturulmaya çalışılmıştır.

Mesleki yeterlilik belgesi için başvurmuş olan adaylar, başvurdukları alan ile ilgili sınav veya sınav benzeri yöntemler ile sınanırlar. Yapılmış olan değerlendirmelerin nihayetinde da başarılı olan insanlara Mesleki yeterlilik evrakları takdim edilir. Başvuru yapmış olan kimseler birden fazla mesleki yeterlilik belgesine sahip olabilir. Bunu engelleyen bir kanun maddesi bulunmamaktadır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Alma Zorunluluğu Olan Meslekler

Her mesleğin bu belgeyi alma zorunluluğu yoktur. Ama yapılmış olan açıklamalara bakıldığı zaman ilerleyen dönemlerde diğer mesleklere de zorunluluk geleceği görülür. Mesleki yeterlilik belgesi almada işleri ağır ve tehlikeli olan insanlara öncelik tanınmıştır. Hangi mesleklerde, işlerde belge almak zorunludur sorusunun cevabına gelelim şimdi. Buna göre belge alma zorunluluğu bulunabilen meslek grupları şu şekildedir:

Ahşap Kalıpçısı.

Kaynakçı.

Bacacı.

Betonarme Demircisi.

Doğalgaz işi ile ilgili alt meslek grupları elemanları.

İnşaat sektörü alanında çalışan her bir alanda işçilik yapanlar.

Asansör Montaj ve Bakım Görevlisi.

Duvarcılar.

Kalıpçılar.

Hidrolik Pnömatik ile ilgilenenler.

Isı Yalıtımcısı.

CNC programlamacısı.

Ses yalıtımcıları.

Alüminyum Kaynakçıları.

İskele Kurum Elemanı.

Otomotiv alanında hizmet veren montajcı.

Mekanikçi.

Elektromekanikçi.

Makine Bakım Elemanları.

Direnç Kaynak Ayarcısı.

Alçı Levha Uygulayıcısı.

Kaynak Operatörleri.

Tünel Kalıpçısı.

Buna göre bu çerçevede çalışan kimseler mesleki yeterlilik evrakları olmadan işte çalışamayacaklar. Bu çerçevede denetlemeler iş müfettişleri aracılığıyla yapılacaktır. Eğer şahıs belgesi olmadan çalışırsa, bunun saptanması durumunda iş yeri sahibine yahut vekiline idari para cezası kesilecektir. Mesleki Yeterlilik belgesi, meclisimiz aracılığıyla 4 Nisan 2015 tarihinde kabul edilmiş ve uygulamaya konmuştur.

Kanun çerçevesinde çokca çabukluk da getirilmiştir. Buna göre mesleki yeterlilik şartı aranmayacak olan evraklar de bulunur. Bu evraklar şunlardır:

Ustalık Belgesi

Mesleki Eğitim Lise Diploması

Mesleki Yeterlilik Belgesi

Üniversite ve Yüksekokul Diploması

Bu evrakların yanında bazı evraklar kanun çerçevesinde geçersiz sayılmaktadır. Bir mesleki eğitim kurumunda alınmış olan belgeler, İşkur kurslarından alınmış olan evraklar ve çıraklık-kalfalık evrakları geçersiz sayılmaktadır.

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Sgk dilekçe adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar