SGK Rapor Girişi

Çağımızda kimselerin çalışma hayatlarını sürdürdükleri süreçte bir sigorta kurumuna bağlı olarak çalıştığını belirtebiliriz. Bu sigor...

Çağımızda insanların çalışma hayatlarını sürdürdükleri süreçte bir sigorta kurumuna bağlı olarak çalıştığını belirtebiliriz. Bu sigorta kurumları da ülke içerisindeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na yani SGK’ya bağlı olarak faaliyet göstermektedirler. İnsanların bu çalıştıkları kurumlarda emeklilikleri için gereken olan gereken süreçlerin dolması için bu sigorta kurumları hayli önem taşımaktadır. Çalışan vatandaşların günümüz şartlarında emeklilikleri için gereken bazı şartlar bulunur. Bireyler bu gereken koşulların yerine getirilmesi nihayetinde eğer münasip durumları tam anlamıyla sağlarlar ise emeklilikleri oluşur. Bu emeklilik sürecinin başarılı biçimde tamamlanması sonucu yani kişinin emekli olması nihayetinde ise, tüm hayatının belli bir tarafında yaptığı birikimlerin karşılığını almaya başlar. Bu birikimler emekli olunca yani bundan böyle çalışamaz veyahut yaşlı hale geldikten sonra ödenmeye başlanır. Bu emeklilik süreçleri insanların bağlı oldukları sigorta kurumunun belirtmiş oldukları gerekliliklerin yerine getirilmesini ön şart olarak ortaya çıkarır. Bu evrakların tam anlamıyla bağlı oldukları kuruma verilmesi halinde emeklilik süreçleri işlemleri başlatılır. Ama bu emeklilik gün sayısı doldurum veyahut başka bir deyişle kişilerin çalışma hayatlarında belli bir sigorta kurumuna bağlı olarak çalıştıkları süreçte bir sorunla karşılaştıklarında bir rapor alarak bu iş görülmez prosesi telafi ederler. Bu rapora iş göremez raporu da denmektedir. İnsanların çalışma hayatları sürecinde meydana gelen beklenmedik kazalar, beklenmedik istenmeyen haller ortaya çıkabilir.  Bu beklenmedik olaylar da kişilerin yaptıkları işleri yapamamasına yani iş göremez bir duruma gelmesine neden olabilir. Her kişinin başına gelebilecek olan bu tür sorunlar, genel olarak kişilerin çalışma süreçleri esnasında iş kazası yapma, mesleklerini icra ederken ortaya çıkabilecek meslek nedenli hastalıklar, annelik sürecinin başlaması gibi nedenler meydana gelebilir. Bu noktada, çalışan bireylere rapor alarak yaptıkları işlerine yani çalışma süreçlerine ara verilmesi sağlanmıştır.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu, hayatımızın her anını kolaylaştırmaya çalışan bir devlet kurumu olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Raporlu geçirdiğimiz vakit içerisinde işvereniniz aracılığıyla kesintiye uğratılan yevmiyeniz SGK Rapor Girişi Parası olarak Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla ödenmesi gerçekleşmektedir. Durumunuzdan dolayı aldığınız rapor Sosyal Güvenlik Kurumu yoluyla sigortalı olarak, çalışana aldığı raporun gün sayısı üstünden hesaplanıp ödenmektedir.

SGK Rapor Girişi Parası Ne Demektir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortaları Kanunun ilgili maddeleri uyarınca 3 tür SGK Rapor Girişi Parası vardır. Eğer sigortalı işçi, iş yerinde bir kaza geçirdi ise veya bir meslek hastalığından dolayı sağlık raporu aldı ise SGK Rapor Girişi Parası alabilir. İkinci olarak bir rahatsızlığından dolayı sigortalı işçi rapor almış ise rapor alım tarihinden evvel doksan gün prim ödenmiş olması şartıyla ve raporun üçüncü gününden başlayarak SGK Rapor Girişi Parası alabilir. Nihayetinde , bayan çalışanın doğum gerçekleştirmesi nedeniyle doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta şayet ki çoklu hamilelik ilgili ise doğumdan önce 10 hafta da çalışmadığı her gün için SGK Rapor Girişi Parası ödenir. Fakat bu halde sigortalı bayan işçinin doğumdan önceki üç ay içinde sürekli biçimde primi ödenmiş olma şartı aranır. Sosyal Güvenlik Kurumu, geçici iş göremezlik ödeneği, ayaklı tedaviler de değişik yatarak tedaviler de değişik

SGK RAPOR GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

SGK Rapor Girişi gereken belge ve bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi sonrasında incelenerek sonuçlanır. Eğer istirahat raporu alan bir sigortalının raporlu olduğu zamanlara dair SGK Rapor Girişi yapılmadıysa işveren 2 aylık brüt minimum fiyat cezasına çarptırılır. Bu incelemenin peşinden geçici iş görmezlik ödeneği, SGK Rapor Girişi Parası olarak kurum tarafınca PTT şubelerine yatırılır. Tarafınıza ait rapor paranızın PTT şubelerine yatıp yatmadığını çevrim içi işlemlerden öğrenmek ister iseniz E-devlet kullanıcı hesabınızdan takip edebilirsiniz. Eğer E-devlet kullanıcı hesabınız yok ise E-devlet parolanızı Nüfus Cüzdanınız ile beraber bir Ptt noktalarından temin edebilirsiniz. E- devlet şifresini almanız sonrasında www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumunun E-hizmet portalından SGK Rapor Girişi Parası PTT şubelerine yatıp yatmadığını istediğiniz zama kontrol edebilme imkanına sahip olabilirsiniz.

Sosyal Güvenik Kurumu aracılığıyla oluşturulan ve uyulan kurallara göre ve bunlara tabii olan hekim yahut sağlık çalışanları, problem yaşayan yani kazanın mağduru veyahut hastalığın sahibi olan çalışan bireylere sahip oldukları olumsuzlukların iyileştirilmesi zamanı için bir iş göremez raporu oluşturabilir. Bu halde da çalışan kişilerin bağlı oldukları sigorta kurumu, sorunla karşılaşan çalışana sahip olduğu sorunun boyutuna göre hekim aracılığıyla verilen raporu kabul eder ve çalışanın bu süreç içerisinde ücretli olarak raporlu olmasına izin vermektedir. Bu süreç zarfında çalışanın çalışma prosesi, maaş prosesi ve emeklilik prosesi edindiği iş göremez raporundan ötürü devam eder. Bu noktada Sosyal Güvenlik Kurumu kişilerin sahip oldukları raporlara karşılık bir fiyat vermektedir. Bu fiyat için bazı talepler ister. Bu taleplerden ilki kişinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir çalışan olması gerekir. Bu raporun talep edilmesinden önce, bu süreçten takriben 3 aylık yani 90 günlük süreçte kişinin sigorta primlerini yatırıyor olması gerekir. Bu şartların eksik bırakmadan olarak yapılmış olması halinde bireyler rapor ücretini alabilirler. Rapor parası yattı mı sorusunun cevabını da bunun sayesinde alabilirler. Bu rapor ücretlerini almayı hak eden bireyler de anlaşmalı bankaların kullanılması sonucu almaları gerekli olan ücrete ulaşabilirler.

SGK Rapor Girişi Nasıl Yapılır?

Bu konunun altında verilen linke tıklamak suretiyle SGK rapor girişinin yapılacağı resmi siteye yönelecek ve işlemlerinizi yerine getirebileceksiniz. SGK’nın dairelerine gitmeden web aracılığıyla yapılabilen bu hizmeti gerçekleştirerek sahip olduğunuz negatif durumu işvereninize gösterebilmek için bu işlem ile bir rapor sunabileceksiniz. Yazı nihayetinde verilen bağlantıya tıklamak suretiyle açılan yeni sayfada yer bulan gereken bilgileri doldurmak suretiyle bu raporun doldurulması sağlanabilir. Bu gereken bilgiler sayada da görüldüğü gibi kullanıcı kodu, iş yeri şifresi ve diğer bilgilerin tam anlamıyla girilmesi sonucu SGK rapor giriş işlemi tamamlanabilir.

SGK Rapor Giriş İçin TIKLAYINIZ!

İsterseniz bir sonraki konumuz olan E-devlet şifremi unuttum adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar