Anneye yarım gün çalışma izni

Türkiyede sigortalı olarak çokca işçi çalışmaktadır. Bazı hallerde bireyler yarım gün çalışmak zorunda kalmaktadır ve devlet bu konud...

Türkiyede sigortalı olarak çokca işçi çalışmaktadır. Bazı hallerde bireyler yarım gün çalışmak zorunda kalmaktadır ve devlet bu konuda bazı düzenlemeler yapmıştır. Yapılmış olan bu düzenlemelere göre çocuğu olan anne belli şartları sağladığı hallerde yarım gün çalışabilecektir. Biz de bu makalemizde anneye yarım gün çalışma izni mevzusunda bilgiler vereceğiz.

Yarım Gün Çalışma İzni

Devlet, çalışan kişiler için devamlı iyileştirmeler yapmaktadır. Bu iyileştirmeler hasebiyle hem bireylerden alınan verim artmakta hem de kişilerin sosyal hayata katılma oranları artırılmaktadır. Devlet ile yapılmış olan yeniliklerden birisi de yarım gün çalışmadır. Yarı zamanlı çalışma olarak da geçen bu hal özellikle doğum sonrası çalışması gereken olan bireyleri ilgilendirmektedir. Yarım gün çalışma izni hasebiyle anneler ve kimi dönemlerde da babalar doğum süresinden sonra yarım gün çalışabilmektedir. Bizim bu yazıda ele alacağımız konu ise anneye yarım gün çalışma iznidir.

Anneye yarım gün çalışma izni, doğum sonrasındaki iznin bittiği tarihten başlamak suretiyle verilir. İlaveten sadece doğum yapan anneye değil, 3 yaşını doldurmamış olan bir çocuğu evlat edinmiş olan kadın yahut erkek işçinin de yarım gün çalışma izni almaya hakkı bulunmaktadır. Anneye yarım gün çalışma izni çerçevesinde talep edildiği halde verilecek olan izin süreleri şu şekildedir:

Anneye yarım gün çalışma izni birinci doğumda 60 gün olarak belirlenmiştir.

 

İkinci doğumda anneye yarım gün çalışma izni 120 gündür.

Üçüncü doğumda ise 180 günlük bir yarım gün çalışma izni tanınmaktadır. Bu sürelerde anne, normal çalışma süresinin yarısı kadar para vermeden bir biçimde izin kullanabilmektedir.

Anneye yarım gün çalışma izni sadece tek doğumlarda değil, çoğul doğumlarda da geçerli olur. Çoğul doğum olduğu zaman izin günlerine 30 gün eklenmektedir. Eğer şahsın çocuğu engelli doğarsa, anneye yarım gün çalışma izni zamanı 360 gün olarak uygulanmaktadır.

Bilindiği gibi günümüzdeki çalışma vakti 45 saattir. Belirlendiği hallerde, anneye yarım gün çalışma izni çerçevesinde bireyler bu sürenin yarısı kadar çalışmaktadır.

Yarım Gün Çalışma İzni Şartları

Anneye yarım gün izni yukarı bölümdeki gibidir. Belirttiğimiz gibi ilk çocuğun doğumunda 60, ikinci çocuğun doğumunda 120 ve diğer çocuklar için de 180 günlük bir yarım gün çalışma vakti bulunmaktadır. Nispi çalışma olarak da geçen anneye yarım gün çalışma izni vakti, normal çalışmanın yarısı kadar olur.

Anneye yarım gün çalışma izni şartları belirlenmiştir. Eğer anne yarım gün çalışmaya başlamak istiyorsa, bunu yapabilmek için para vermeden doğum yahut sonrasında almış olduğu izinlerin bitmesini beklemesine gerek yoktur. Bu izin çocuğun okul yaşına gelmesine kadar talep edilebilmektedir. İlaveten anneler yarım gün çalışma izni alabilmeleri için şu şartları da taşımaları gerekmektedir:

Kadın çalışan doğum yapmış olmalıdır.

Doğan çocuk hayatta olmalıdır.

Annenin 16 haftalık olan ücretli analık izninin tamamlanmış olduğu onaylanmalıdır.

Yarı zamanlı çalışma kimleri kapsar sorusu da orada önem kazanmaktadır. Bilindiği gibi herkes bu izinden faydalanamaz. Doğum yapan anneler, eşlerden ikisi de çalışıyorsa babalar da yarım gün çalışma izninden faydalanmaktadır.

Anneye yarım gün çalışma izninde diğer bir şart da eşlerden ikisinin de çalışıyor olmasıdır. Eğer eşlerden birisi çalışmıyorsa, yarım gün çalışma izni talep edilememektedir. Eşlerden birisi kendisine bakamayacak durumdaysa da yarım gün çalışma izni alınır. Bunu yapabilmek için her şeyden önce doktor raporu alınmalıdır.

Yarım Zamanlı Çalışma Ödeneği

Anneye yarım gün çalışma izni kapsamındaki yarı zamanlı çalışma ödeneği de önemli bulunabilen bir konudur. Yarım çalışma ödeneği, türkiyede İşkur kurumu yoluyla ödenmektedir. Yarı zamanlı çalışılan sürenin karşılığı ise işverence çalışana ödenmektedir. Yarı zamanlı çalışma ödeneğinin de bazı koşulları bulunmaktadır. Bunu yapabilmek için işçinin adına, doğum yapma tarihinde önceki son üç yıl için 600 günlük işsizlik sigortası bildiriminde bulunulmalıdır. İlaveten analık izninin bitmesinin sonra 30 günün içerisinde İşkur'a başvuru yapılmalıdır.

Yarı Zamanlı Çalışma Dilekçesi

Yarı zamanlı çalışma başvurusu yapmak için önceleri şahsın veyahut eşinin dilekçe vermesi gerekmektedir. Bu dilekçenin içeriği de önemlidir. Dilekçede ilk önce doğum sonra yarı zamanlı çalışma hakkından ne kadar süre ile yararlanılmak istendiği belirtilmelidir. Daha devamında da kişisel bilgilerle birlikte yarı zamanlı çalışma süresinin başlangıç ve bitiş tarihi eklenmek suretiyle sigortalı kimse ile imzalanmalıdır. Yarı zamanlı çalışma dilekçesi örneğini aşağı bölümdeki linkten bulabilirsiniz.

Yarı Zamanlı Çalışma Dilekçesi İçin TIKLAYINIZ!

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bağ-kur yurtdışı emeklilik hesaplama adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar