Ev kadınlarına emeklilik hakkı

Ev kadınları da çalışan kimseler gibi emekli olabilecek cümlesi her ne kadar kulağa çok mümkün gibi gelmese de son yapılmış olan çalı...

Ev kadınları da çalışan kimseler gibi emekli olabilecek cümlesi her ne kadar kulağa çok mümkün gibi gelmese de son yapılmış olan çalışmalara göre ev kadınlarının da çalışan kimseler gibi emekli olma hakkı bulunur. Ev kadınlarının emekli olması ile ilgili bütün detaylara bu haberimizde yer vereceğiz.

5510 sayılı Kanun gereği, ev kadınları öngörülen koşulları sağladığında daha düşük limitten prim öderse isteğe bağlı olarak sigorta yaptırabilecek. Böylece ev kadınları SGK'dan 72 elde edebilecek. Bu kanun ile beraber belirlenen ev kadınlarına emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kadınlar için bazı şartlar bulunur. Ev kadınlarının 72 elde edebilmesi için bulunması gerekli olan koşullardan bahsedecek olursak, bir ev kadınının havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma, dantel, nakış işleri, örgü, turistik ürünler, ev yapımı aksesuarlar, sepet, hasır çanta, süpürge, fırça, ip, çiçek gibi ürünleri evde kendi olanakları ile yapıyorsa, 18 şartını doldurmuş olma şartını da sağlıyorsa ev kadınları için emeklilik hakkından yararlanabilecek. Buna ilaveten ticari veyahut tarımsal faaliyette bulunabilen ev kadınları bu haktan yararlanamaz. Çünkü, tarımsal yahut ticari bir faaliyette bulunabilen ev kadınları Gelir Vergisi'ne tabi tutulmaktadır. Ev kadınları emeklilik hakkından yararlanmak isteyen ev kadınları, vergi dairesine gittikçe Gelir Vergisi Mükellefi olmadığına dair bir belge almalıdır. Ardından SGK'nın ' İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesini ' doldurmalıdır. Kimlik fotokopisini de alarak bulunmuş olduğu yerin SGK'sına başvurmalıdır.

 

Ev Kadınları Primleri Nasıl Ödüyor?

Ev kadınları için isteğe bağlı sigorta yapılabilir. İsteğe bağlı sigorta, sigortanın yapılma talebinin yapılmış olduğu tarihinden sonraki ilk gün başlamaktadır. Ev kadınlarının prim ödemesi ile ilgili olarak merak edilen konular bulunur.

Ev kadınlarının emekli olabilmesi ile ilgili olarak çıkartılan kanuna göre, evde vergiden muaf olarak el işi yapan ev kadınları kendileri aracılığıyla belirlenen kazanç miktarının % 32'sini prim olarak ödemek zorundadır. Kanuna göre belirlenmiş olan ev kadınları için ödenecek %32'lik primin, %20'lik kısmı “malullük, yaşlılık veya emeklilik de denebilir ve ölüm sigortası”nı kapsayacak biçimde %12'lik dilimi ise Genel sağlık Sigortası primlerini oluşturacak. Bu kanuna göre yapılmış olan düzenlemeler yönünde 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında ev kadınlarının yatıracağı en düşük prim '455 Türk Lirası' olarak belirlenmiştir.

İsteğe bağlı sigortalı, SGK'ya ödediği aylık primlerin karşılığı olarak sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir. Kanuna göre İsteğe bağlı sigortalı yapılmış olan insan, 5 sene süresince primlerini ödemiş ölüm maaşı geride kalanlara bağlanabilmektedir. Ek olarak bu konu ile alakalı olarak akıllara takılan bir soru bulunur. Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırdığında yüzde 32 nispetinde primi ödediğinde hangi sigorta kapsamına dahil olur? sorusuna cevap verecek olursak, 5510 sayılı Kanun çerçevesinde ödenen primlerin Bağ-Kur çerçevesinde değerlendirilmesi kararı alınmıştır.  Esnafın ödediği Bağ-Kur primleri ayda 613 lira iken, sigortalı olmak isteyen ev kadınları sadece 455 lira yani 158 lira daha az prim ödemek suretiyle emeklilik için BAĞ-KUR'a hak kazanabilmektedir. Ev kadınlarının emeklilik ile alakalı olarak merak ettiği bir konu daha bulunur. Primimi yatırdım peki ya ne zaman emekli olacağım, sorusu çokça sorulmaktadır. Bu soruya cevap olarak söyleyebiliriz ki, ev kadınlarının emekli olabilmesi için BAĞ-KUR çerçevesinde 9000 gün prim ödeme zorunluluğu bulunur. Yalnızca prim ödeme şartı değil hem de ev kadınlarının emekli olabilmesi için 58 yaşını doldurması gerekir. Buna ilaveten eğer ev kadınları emeklilik vakti dolmadan önceki son 3.5 sene içerisinde başka bir işyerinde sigortalı işçi olarak çalışma fırsatı bulurlarsa emeklilik günleri 9000 günden değil 7200 günden hesaplanacaktır.

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Bağkurlu iken sigortalı olunur mu? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar