Plaka vergisi

Plaka Vergisi kısaca kullanmakta olduğunuz araç plakası için devlete ödemekte olduğunuz paradır. Her sene farklılık gösteren plaka ve...

Plaka Vergisi kısaca kullanmakta olduğunuz araç plakası için devlete ödemekte olduğunuz paradır. Her sene farklılık gösteren plaka vergisi araç motor hacmi yaşı ve kilosuna göre ödenecek tutarı da değiştirir.

Plaka Vergisi Nedir?

Taşıtınızın cinside önemli sayılabilecek bir faktör oynar. Benzer marka araçlarda biri lüks diğeri düşük kalite olduğu halde plaka vergisi miktarı farklılık göstermektedir. Araç yaşı eğer 15 yaşını geçtiyse plaka vergisi ücreti düşüş göstermektedir.

Plaka Vergisinin Ödenmemesi Durumunda Ne Olur?

Her araçta 6 ayda bir ödenen plaka vergisi isteğe göre senelik olarak da ödenebilir ödenmediği halde aylık gecikme faizi işlenir ve aracın muayene vakti geldiyse muayeneden geçemez. Eğer ki plaka vergisi günü geçirilmediyse belli bankalar ve internet üstünden ödemesi yapılabilmektedir. Bu biçimde kredi kartı ile de ödeme yapılabilmektedir. Eğer ki plaka vergisi günü geçti ise bankalar ve internet üzerinden ödeme yapılamaz. Geciktiği için plaka vergisi işlemini yalnızca vergi dairesinde yapabiliriz. Bunun sebebi ise gecikme faizi işlendiği için yalnızca vergi dairesi hesaplayabiliyor. Açıkçası aldığınız aracı alır iken araç için ödediğiniz bedel dışında her sene değişiklik gösteren plaka vergisi masrafını da karşılamak zorunda kalıyorsunuz. Bu masraflar yalnızca plaka vergisi ile bitmemekte araç bakım masrafı senelik trafik sigortası kasko ödemesi gibi birçok masrafı vardır. Senede iki kez ödenmek zorunda olunan plaka vergisi ikamet edilen ildeki vergi dairesi ile veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödemesini yaparsınız. Plaka vergisi tüm araç sahiplerinin ödemekte gerekli olduğu vergi çeşididir. Buna ek olarak bazı istisnai durumdaki araçlar bu vergiye dahil değildirler. Peki plaka vergisi mükellefiyeti ne zaman işleme girer. Motorlu araçlarda aracın trafik siciline kayıt edilmesi ile başlar. Lakin araç trafik siciline kayıtlı ve tescilli ise devir veyahut temlik sonucu el değiştiriyorsa ilk altı ay içinde yapıldıysa sonrasında gelen son altı ay başından, eğer ki son altı ay içinde yapıldıysa sonrasında gelen yani bir sonraki yılın başından başlayarak başlar. Temmuz yahut ocak ayına göre ayarlama yapılabilmektedir.

 

Plaka Vergisi Hangi Araçlar İçin Gerekmez?

Sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri ve özel kurum araçlarında köy tüzel kişiliklerinde bilhassa Kızılay derneği adına kayıtlı araçlarda gerekmez. Anlaşmalı olmak şartı ile dış ülkelerin Türkiye’de bulunabilen elçilik ve konsolosluklarında görev yapan memurların araçları için Plaka Vergisi ödenmesine ihtiyaç görülmez. Trafikten men edilmiş araçlar yani hurda durumunda olan araçlar geçmiş döneme ait borçları bulunmuyor ise eğer plaka vergisi ödemesi gerekmez. Bundan hariç sakatlık derecesi %90 ve üstü olan malül ve engelli kimselerin kendi adlarına kayıtlı taşıtlar ve diğer malül ve engelli kimselerin bu halde kullanabilmesi için münasip hale getirilmiş özel araçlar da plaka vergisinden muaf görülmektedir.

Plaka Vergisi Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?

Plaka vergisi tarihleri şu biçimde düzenlenmiştir. Her yılın ocak ayı ve temmuz ayı olarak iki taksit ile ödenebilir. İçerisinde olunan yılın ocak ayında ilk taksiti ve temmuz ayında ikinci taksit ödemesi yapılabilmektedir. Bu tarihleri kaçırmamak sürücüler için faydalı olabilecektir.

Plaka Vergisini Zamanında Ödememenin Cezası Var mıdır?

Plaka vergisi ödemesinin zamanını geçirdiğiniz halde faiz işlemeye başlar. Normal zamanda ödeyeceğiniz plaka vergisinin üstüne her ay için aylık olarak %2.5 gecikme zammı eklenmektedir. Bunu yapmak için ödeme tarihlerini takip edip kaçırmamak en karlısı. Eğer ki hiç ödeme yapmamış iseniz maliye bakanlığı aracılığıyla adresinize bir uyarı evrağı gönderilir. Bu evrağa karşın ödeme yapmadıysanız eğer banka hesaplarınıza haciz koyularak plaka vergisi ödeme işlemi bu hesaplar üstünden gerçekleştirilir. Bunun dışında plaka vergisinin tahsil edilebilmesi için vergi dairesi aracılığıyla arabaya haciz koyularak araç trafikten çekilir yani bağlanır. Bu işlem yapılmış olduğu durumda plaka vergisi borcunuzu ödeyene kadar aracınızdan uzak kalırsınız.

Plaka Vergisi Ödemesi Nasıl Yapılır?

Plaka vergisi ödemeleri gelir idaresi başkanlığı aracılığıyla kontrol edilen web sitesine veya anlaşmalı bankalara yapılabilmektedir. Peşin olarak ödeme yapabildiğiniz gibi kredi kartları ile taksit imkanından yararlanmak suretiyle da ödeme yapabilme imkanına sahipsiniz. Tabi ki bu işlemi bazı bankalar ile yapabiliyorsunuz her bankanın taksit imkanı bulunmamakta. Belli başlı bankalar bu imkanı sunmakta.

Plaka Vergisi Nelere Göre Hesaplanır?

Yukarı bölümde bahsettik ama Plaka Vergisi Konusunu açıklayıcı bir biçimde bilgilendirmek için bir kez daha inceleyelim. Plaka vergisi aracın ne tür olduğuna göre kanunda yer bulan bilgilere göre belirlenir. Yani araç otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan gibi farklılık gösterdiği için ödenecek tutarda farklılık göstermektedir. Bulunduğunuz ilin vergi dairesine gittikçe de araç bilgilerinizi paylaşarak ödemeniz gerekli olan tutarı öğrenebilirsiniz. Ek olarak vergi dairesi internet sitesi üstünden sistemde bilgilerinizi girerek ödemeniz gerekli olan tutarı öğrenebilirsiniz. Araç yaşı ve silindir hacmi de ödenecek olan tutarda büyük bir rol oynamakta.

İllere Göre Plaka Vergisi Değişiklik Gösterir mi?

Büyükşehir plakası taşıyan araçlarda plaka vergisi diğer şehirlere göre daha yüksek miktar oluyor. İstanbul ve Ankara gibi trafiğin ve nüfusun yoğun olduğu şehirlerin plakasını araçlarında taşıyan sürücüler daha çok ödeme yapmakta. Bu sürücüler İstanbul plakası taşıyan araçları için orta büyüklükte şehirlere göre nerdeyse iki katı fazla para ödemekte.

Online Plaka Vergisi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tamamımızın bildiği gibi teknolojinin ilerlemesi vesilesiyle bundan böyle çok işlem web aracılığıyla dakikalar içinde yapılabilir. Bunu yapmak için sahip olmanız gerekli olan tek şey ise internet bağlantısına sahip bir bilgisayar, tablet yahut cep telefonu. Plaka Vergisi Hesaplama da bu işlemlerden biridir. Bir çeşit bilgileriniz vesilesiyle bu işlemi kolayca gerçekleştirebilmeniz mümkün. Bu işlemi yapmak için her şeyden önce yazı bitmesinden sonra vermiş bulunduğumuz bağlantıyı açmanız gerekir.

plaka vergisi e-sorgulama.com

Açılan bu sayfadan Plakanızı Özel plaka kullanıp kullanmadığınızı, Kimlik numaranız yahut vergi kimlik no nuzu ve tescil tarihini girmeniz ve sonrasında TAMAM tuşuna tıklatmanız Plaka Vergisi Hesaplamanız için yeterlidir.

Plaka Vergisi Hesaplamanızı Yapmak İçin Lütfen TIKLAYINIZ!

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Emekli sandığı emeklilik işlemleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar