Plaka tahsis

Otomobil ,kamyon ,otobüs ,motorsiklet gibi kara yolu taşıtlarına verilmiş olan ön ve arka kısımlarında takılı bulunabilen numara levh...

Otomobil ,kamyon ,otobüs ,motorsiklet gibi kara yolu taşıtlarına verilmiş olan ön ve arka kısımlarında takılı bulunabilen numara levhalarıdır. Her vilayetin kendine ait bir plaka kodu vardır. Türkiye deki plaka sistemi 27.09.1962 tarihinde belirlenmiş olan yönetmenliğe göre şehir isimlerinin harf olarak sıralanması sonrasında meydana gelmiş ve plakalar kasım 1962 senesinde kara taşıtlarında kullanılmaya başlanılmıştır. 1962  senesinden sonra il statüsü verilmiş olan yerler nedeniyle alfabetik sıralama değişmiştir.

Plaka Satın Alımı Nasıl Yapılır?

Araç plakasını satın almak trafik içerisindeki tescil işleminde yapılan işlem olup bu işlem için çok fazla bir fiyat de ödenmemektedir. Ama eğer aracı satın alan insan plakası için düşündüğü özel isteği var ise hal orada farklılaşıyor ,plaka için istenen fiyat yükseliyor. Özellikle istenen bu plaka fiyatı ise trafik tescil şubesi ve özellik haline göre değişebiliyor . Plakalarda il kodu ve hemen devamında yazılan iki veya üç harf ve nihayetinde bulunabilen üç ve ya dört haneli özel plakalar için bir seferlik ödeme yapılabilir. Lakin şahsın isteği üstüne yapılmış olan isim ,soy isim ,şirket  isimlerinden meydana gelen uzun plakalar için ise her sene tekrar fiyat ödenmektedir .Araç sahibi kimseler plakalarda  isim , soy isim  kullandıkları gibi kendileri için özel anlamı olan harfler ,sevdiği parti veya tuttuğu takım (FB, GS, BJK  v.b) harflerini de kullanabiliyorlar.

 

1 Mayıs 2010 tarihinde yayınlanan 27568 sayılı resmi gazetede Kara Yolları Trafik Yönetmeliği’nin Plaka Tahsisi ile ilgili yapılmış olan farklılık 30. Maddenin  c bendinde şu biçimde belirtilmiştir;

İlk defa tescili yapılmış olan her araca bir tescil plakası tahsis edilir. Satış, devir veyahut diğer işlemlerde plaka numarası değiştirilmez, daha önce düzenlenerek bir önceki araç sahibine verilmiş olan motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları yeni sahibine devredilir. Can ve mal güvenliğinin gereken kıldığı hallerde mülki amirin talebi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile tescil plaka numarası değiştirilebilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla vatandaşların kullanımlarına sunulmuş olan Plaka Tahsis işlemi vesilesiyle araç kullanıcıları diledikleri plakayı ayırt edebilmektedirler. Tahsisli  plaka ,belli bir  bölüm sınırları dahilinde yolcu taşımacılığı işlevinde kullanılan otobüsler için ,belli harfler kullanılarak sayı hususunda bir sınırlandırılma yapılmadan verilebilen ve bu yöntemle bu  faaliyette   kullanılan otobüslerin toplam sayısını sınırlandırmayan plakalardır.

Plaka Tahsisi Nasıl Yapılır?

Sıfır bir araba almak istediğiniz an karşınıza çıkabilecek olan bir takım işlemler ve prosedürler vardır.  Sıfır bir araç satın alacağınız zaman aracınızı satın aldığınız galerideki yetkililer araç ile ilgili işlemleri ve evrakları kendileri hazırlamaktadırlar. Ama  bu işlemlerde noter imzası gerekir. Yürütülecek olan bu işlemlerden bir tanesi de plaka tahsisi işlemidir.

Satın alınacak olan aracın kayıt işlemleri için bazı evraklar gerekmektedir.Bu evraklar:

Aracı alacak olan kimsenin nüfus cüzdanı

Aracı aldığını gösteren araca ait satış faturası

Aracın satış faturasını düzenleyen bayiye ait olan yetki belgesi

Aracın satışını yapan bayinin gerekli mali sorumluluk belgesi

Belirlenmiş olan yasalara göre Özel Tüketim Vergisinin ödendiğini gösteren ödeme belgesi

Plaka tahsis

Tescil ve trafik belgesi

Bu evraklar tamamlandığı halde aracın satışı ortaya çıkmaktadır. Fakat bir belgenin eksik olması dahilinde aracın satışı ve plaka tahsisi yapılamamaktadır.

Yeni araç satın aldınız ve ya noter satışı esnasında plakanız ile ilgili bir farklılık yapmak istiyorsunuz bu halde size hepsinden önce ikamet etmekte olduğunuz ile ait bir plaka tahsis edilmektedir.

Plaka tahsisi yapılırken o anda hangi seri numaranın sırası gelmişse o sıradan size plaka verilir.

Ama eğer siz plaka tahsisinde farklı seride ve sizin istediğiniz harflerle başlayan özel plaka istiyor iseniz bu gibi hallerde ise siz bunu önceleri bildirip beyan etmeli ve bunun ile ilgili randevu almalısınız.Çünkü randevunuzu alıp özel plakanızı önceleri rezerve etmeniz gerekmektedir.

Plaka tahsisi işlemleriniz için bu sistemden Pazartesi günü saat 8:00 itibarı ile gerçekleştirebilirsiniz.plaka tahsisi işleminizi 24 saat içinde tamamlamanız gerekir.

Plaka Tahsisi İptal İşlemi Nasıl Yapılır?

Plaka tahsisinizi iptal etmek istiyor iseniz her şeyden önce plaka randevusu almış olduğunuz İl Emniyet Müdürlüğünün resmi internet sitesine giriş yapmalısınız. Plakanızı , T.C kimlik no nuzu ,vergi numaranızı yazıp sayfada bulunabilen güvenlik kodunu da girerek iptal işleminizi kolay bir biçimde gerçekleştirirsiniz.

 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan SGK ceza hesaplama adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar