Plakalar, trafik içindeki araçların kimlikleridir. Otobüs, otomobil, kamyonet, kamyon, taksi, motorsiklet gibi motorlu taşıtlara veri...
Plakalar, trafik içindeki araçların kimlikleridir. Otobüs, otomobil, kamyonet, kamyon, taksi, motorsiklet gibi motorlu taşıtlara verilen numara levhalarıdır. Araçların yaygınlaşmasıyla beraber meydana gelen plakalar, araçlarda trafik denetimi nedeni ile bulunurlar. 100 senesi aşkın süredir araçların değişmeyen parçalarındandır.Ucuz veyahut pahalı, eski ya da yeni olması hiç fark etmez, her arabada hukuki ve cezai sorumluluk nedeniyle bulunmalıdır.İlk olarak Fransa’da, Fransa emniyetinin araç sahibinin adının, adresinin ve ruhsat numarasının araçların üstünde yazılı olmasını şart kılması ile kullanılmaya başlandı. Daha sonrasında Belçika’nın ve İngiltere’nin kullanmaya başlaması ile bütün dünyada yaygınlaşmıştır. Türkiye’de ise motorlu taşıtların azlığı ile daha geç kullanılmaya başlandı.1962’de yapılmış olan düzenlemeler ile yönetmelik gereği ilk iki hanesi il isimlerinin alfabetik sıralamasıyla oluşturulan plakalar kasım ayından sonra kullanılmaya başlandı. Biz de bu yazımızda plaka modellerini ele alacağız.
Trafikte araçların modelleri ve fiyatları kadar plakaları da dikkatimizi çeker. Plakalara olan ilgi son devirlerde artmış haldedir. Plakalarda kendimizden yahut sevdiğimiz şeylerden parçalar görmek istiyoruz. Çoğumuz plaka alır iken üzerindeki harflere yahut sayılara dikkat ederiz. Kimileri plakalarda isimlerinin, tuttukları futbol takımlarının, mesleklerinin yahut destekledikleri siyasi partilerin kısaltmalarını kullanmak istiyor. Bu gibi özellikler, çoğu kişinin plakalar için normal zamanda ödemesi gerekli olan ücretlerin bir kaç kat fazlasını ödemesine neden oluyor. Örnek vermek gerekirse üç harfli plakalar için 10 bin liradan fazlası gözden çıkarılırken, siyasi partilerin harflerini taşıyan özel plakalar için 3 bin lira ile 15 bin lira arasında farklılaşan fiyatlar ödeniyor.
Plakalara yoğun ilgi duyulduğunu görmüş olduk. Şimdilerde ise plakaların eski ve standart yapısından sıkılan insanlar farklı kenar ve yazı tipi seçenekleri ile değişik tarz da plakalar kullanmaya başlamışlardır. Bu plakaların bir çok değişik modeli vardır. Bu plakalar kenar seçeneklerine yahut yazı seçeneklerine göre çeşitlilik göstermektedir.
Çerçevesiz Plakalar: En fazla satılan ve en fazla tercih edilen modeldir. Çerçevesi olmayan, düz olabilecek biçimde ve orijinal plaka ebatlarında üretilen plakalardır.
Beyaz Çerçeveli Plakalar: Çerçeveleri, orijinal plaka gibi kabartılmış olan plaka modelleridir. Değişik olmak isteyen bireyler bilhassa bu modelleri tercih etmektedir.
Siyah Çerçeveli Plakalar: Orijinal plaka modelleri gibi olan ama yazıları değişik olan, insanların tercihlerine göre kenarları siyah olabilen plaka modelleridir. Çoğu zaman alıcıları klasik plaka modellerini tercih eden kişilerdir.
Kesikli: 0,6,9 şekillerinde kesik olan Alman plaka modelleridir. Aynı zamanda 1,2,3,4,5,7 şekilleri de Alman fontundan yapılmaktadır.
Kalın: Karakterler taşıtınızın plakasındaki karakterlerden daha kalın ve çarpıcıdır. Genel olarak sadelikten hoşlanan araç sahipleri bu plaka modellerini tercih etmektedirler.
Fransız:Kesik olan modelden bir farkı vardır. Kesikli modeldeki 0.6.9 şekillerindeki çizgiler kesik olmamaktadır. En fazla tercih edilen plaka modellerinden biridir.
İnce: Genelde İstanbul plakaları için verilen ince model, İstanbul’da piyasada olan araçların plakalarında kullanılır. Bu plaka modelleri, 34 grubu plakalar için üretilmiştir. Aynı anda bu plaka modelleri 41, 42, 59 ve 61 modelleri için de çok kullanılır.
Standart: Ankara Şoförler Derneğinde basılan kalıbın aynısıdır. Bu plaka modeli en ince plaka modellerindendir. Orijinal plaka fontu ile %90 benzer olur. Taraftar plakaları ve isimli plakalar, bu plaka modelinden yapılabilir.
Kare: Bu model, standart kare boyutundadır. Bu modelin, kenarları yani çerçevesi bulunmamaktadır. Araç sahipleri, arabalarının önünde ya da arkasında yeni görüntü oluşturmak isterlerse bu modeli kullanmaları tavsiye edilir.
Köşeli: Bu plaka modeli, kalın yazılı plaka modeli ile benzer boyutlara sahiptir. Köşeli modelin kalın modelden tek farkı, kıvrımlar yerine köşelere sahip olmasıdır.
Araç sahipleri, plaka alır iken yahut plakalarını değiştirirken bu gibi özelliklere dikkat edebilirler. Standartların dışına çıkmak ve değişiklik yaratmak isteyen araç sahipleri bu modellerden birini tercih edebilirler.
Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Trafik cezası nasıl ödenir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.