Engelli raporu ile araba almak

Bu makalemizde sizler için türlü oranlardaki engelli olma durumuyla ilgili araba almanın pratikliği hakkında bilgiler vereceğiz....

Bu makalemizde sizler için türlü oranlardaki engelli olma durumuyla ilgili araba almanın pratikliği hakkında bilgiler vereceğiz.

%90 Engelli Raporu ile Araç Almak

Var olan ÖTV kanunu ile, asgari% 90 engelli bireyler ÖTV ödemeksizin araç satın alabiliyor. Satın alınan bu araçlar, ağır engelli kategorisinde yer bulan insanların birinci derece ve üçüncü derece arasındaki yakınları ya da profesyonel şoförleri tarafından da kullanılabiliyor. Lakin bunun olabilmesi için, aracın satın alınması için trafik tescil işlemi yaptırılırken, aracın sahibinin şoförü yahut yakınının da kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu nedenle aracı bir şoför kullanacaksa, onun da iş akdinin noter tarafından düzenlenmesi gerekmekte. Bu türdeki araçlarda engelli insanlar için özel tertibat bulunmadığından ötürü sürücüde aracın mensup olduğu sınıfın ehliyetinin bulunması gerekir.

% 40 Engelli Raporu ile Araç Almak

Engelli insanların ÖTV avantajından faydalanmalarının diğer bir yolu da kendilerinin kullanması için araç satın almaktır. Bunu yapmak için ise engelli kişinin minimum% 40 engelinin olduğuna yönelik rapor alması gerekir. Bunun yanı sıra raporda belirtilen engelin, şahsın özellikle üretilen bir aracı kullanmasına izin verecek nitelikte olmasının şartı aranmakta.

 

Bu koşullar dahilinde ÖTV avantajından faydalanarak araç satın almak isteyen engelli bireyler önce kurs ve sınav süreçlerinden geçmek ve H sınıfı ehliyet almak zorunda. Sonra ise trafik tescili işlemlerinde bireyin engelliliği ile alakalı evraklar ve H sınıfı ehliyeti kayıt altına alınarak ÖTV'den muaf olma avantajı uygulanır.

Engelli Raporu ile Birlikte Araç Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

1600 CC'ye  kadar motor hacmi olan araçların ÖTV oranı % 40'tır. Bu halde 50 bin TL ücreti olan bir araç, engelli raporu ile satın alındığında 30 bin TL'ye düşmektedir. Bu tür araçları kullanırken de İSPARK gibi belediyenin kendisine ait park imkanlarından para vermeden bir biçimde yararlanılabilir.

İSPARK'ta çalışan bazı görevliler engelli insanların park ettiği süre için fiyat ödemeleri gerektiğini söyleyebilmektedir. Ama görevli şahıs kullandığı cihaza engelli fert kaydının bulunmuş olduğu plakayı girerse, park fiyat tutarı TL olarak görülmektedir. Bunun peşi sıra bir çok AVM, engelli insanların araçlarını park etmeleri için özel olarak park yerleri bulundurmaktadır. Engelli kişilerin park ettikleri yerlerden ise bir park ücreti almadan bu hizmeti

ÖTV'den muafiyet avantajından faydalanacak kişiler ise çok dikkatli olmalıdır. Engelli raporu ile satın alınacak araçların başkaları aracılığıyla kullanılması cezai yaptırımlara tabiidir. Diğer bir deyişle, engelli kişinin raporu ile satın alınmış araçları, engelli kişinin kendisi, birinci ve üçüncü derece akrabası ya da şoförü dışında kimse kullanamaz. Yakın akraba ve şoförün araç kullanımı için ise özel olarak kayıt altına almak gerekmektedir.

Satın alınan araç satılmak istendiği zaman, eğer beş sene içerisinde satılmak istenirse ÖTV ödenmek zorundadır. Beş senesi geçen zamanda satılmak istenirse ÖTV ödenmeden satış yapılabilmektedir.

Türkiyedeki yasal düzenlemeler ile beraber engelli bireyler Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeden araç sahibi olabilmekte.

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Ssk çeyiz parası adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar