Bireysel emeklilik kesintisi nedir

Kişisel emeklilik sistemi, var olan kamu sosyal güvenlik sistemini tamamlaması amacı ile oluşturulmuş bir sistemdir. Kişisel emeklili...

Kişisel emeklilik sistemi, var olan kamu sosyal güvenlik sistemini tamamlaması amacı ile oluşturulmuş bir sistemdir. Kişisel emeklilik sisteminin temel gayesi, insanların çalışma yaşamları boyunca yaptıkları düzenli tasarrufların belli bir yatırıma yönlendirilmesini sağlamak ve oluşacak birikimlerle, tasarruf yaptıkları devirde sahip olunan refah seviyesinin kişisel emeklilik sistemi ile yapılmış olan kesintiler ile emeklilik zamanında de devam etmesini sağlamaktır. Kişisel emeklilik sistemine katılım için bir emeklilik şirketi ile emeklilik sözleşmesi mevzusunda anlaşmak yeterlidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi

Kişisel emeklilik sistemine katılmak isteyenlere başvurduğu şirket, sisteme girişte kararını etkileyebilecek haller hakkında bilgilendirme yapar.Sisteme katılmak isteyen insanların emekliliğe yönelik beklentilerine,yaşam planına,gelir düzeyine ve yaşına münasip bulunabilen bir emeklilik planı teklifinde bulunur.Bireysel emeklilik sistemine giriş yapıp şirketle anlaşıp emeklilik sözleşmesine sahip olmayan kişi,sisteme giriş bilgi formunu ve emeklilik planı,plan çerçevesinde sunulan fonlar,sistemde yapılmış olan kesintiler,katkı payı tutarı ile emeklilik sözleşmesinin taraflarına ilişkin evrakları içeren teklif formunu münasip bilgilerle doldurup imzalar.

Bireysel Emeklilik Kesintisi

 

Kişisel emeklilik mevzuatına göre emeklilik şirketleri, kişisel emeklilik işlemlerinde faaliyetlerinin gerektirdiği masrafları karşılamak amaçlı sisteme başvuran kimseden üç değişik bireysel emeklilik kesintisi uygulama imkanına sahiptir. Belirlenen yasal limitler kapsamında bu kesintiler de değişik uygulamalara sahiplerdir. Yapılmış olan kesinti türlerine ilişkin ayrıntılı bilgileri makalenin devamı sonrası açıklamış bulunuyoruz.

Giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi

Kişisel emeklilik sistemine ilk defa giriş yaptığınızda  peşin olarak, daha önceleri yapılmış olan anlaşmada ki birikimlerinizi başka şirkete aktardığınızda veyahut kişisel emeklilik sisteminden ayrıldığınızda ertelenmiş olarak giriş aidatı alınır. Benzer şirkette birden fazla kişisel emeklilik sözleşmeniz varsa yalnızca ilk yapılan sözleşme için kişisel emeklilik kesintisi olan giriş aidatı tahsil edilir.

Kişisel emeklilik sözleşmesinin ilk 5 senesinde yapılmış olan giriş aidatı, yönetim gider  kesintileri toplamı, mevzuatta belirtilmiş şartlar kapsamında, her sene için aylık brüt minimum ücretin %8,5'ini aşamayacaktır. Emeklilik hakkının kullanılması veyahut ölüm, maluliyet, firmanın tasfiyesi gibi zorunluluktan ayrılma durumları dışında, 5 senelik sözleşme zamanı dolmadan şirketten ayrılma halinde, bu tutarın ilgi sözleşmenin 5.yılı sonuna kadar olan süreye karşılık bulunabilen ve ayrılma tarihine kadar kişisel emeklilik anlaşması yapılmış olan şirket aracılığıyla tahsil edilmemiş olan kısmı,bireysel emeklilik hesabınızdaki birikimden ertelenmiş giriş aidatı halinde indirilebilir. Kişisel emeklilik kesintisindeki ödemelere ara vermeniz durumunuzda ara verdiğiniz süre boyunca birikiminizden,ara verdiğiniz her ay mevzuatta belirtilmiş oranlarda ek yönetim gider kesintisi alınır. Sözleşmenin 5.yılı da tamamlanınca, mevzuatta tanınan istisnalar dışında olmak üzere, kişisel emeklilik sözleşmesi çerçevesinde ara verme kesintisi dahil yönetim gider kesintisi yapılamayacak ve giriş aidatı tahsil edilemeyecektir.

 

Fon gider toplam kesintisi

Fonun net varlık değeri üstünden hesaplamak suretiyle fon gruplarına göre üst sınırı farklılaştıran oranlarda fon toplam gider kesintisi sözleşmedeki bireyden tahsil edilebilmektedir. Sözleşmenin 6.yılı ya da daha sonra şirket aracılığıyla yapılmış olan fon toplam gider kesintisine ilişkin bulunabilen iade işlemi, 2021 senesine müteakip her sözleşme senesi nihayetinde veyahut sözleşmenin sonlandırılması halinde, sözleşme bazında senelik olarak yapılacaktır. Fon toplam gider kesintisine ilişkin kontrolde, yönetmelikçe belirlenen esaslar kapsamında sözleşmenin senesine göre belirlenmiş oranlar kapsamında belirlenen hesaplamalar nihayetinde, kişisel emeklilik hesabınıza ya da size iade işlemi yapılabilmektedir.

Resmi gazetede yayınlanan yazı ile kişisel emeklilik sisteminde yatırılan paralardan yapılmış olan kesintilere tavan uygulaması getirildi. Giriş aidatı ve yönetim gideri adı altında ilk beş sene içerisinde yapılmış olan kesintiler ,senelik 102 TL'yi aşamayacak. 6'ıncı seneden başlayarak bu adlar altında kişisel emeklilik sisteminde bulunabilen kimseden kesinti yapılamayacak.Sadece fon toplam gideri kesintisi yapılabilecek.Bireysel emeklilik sisteminde bulunabilen katılımcılar için yapılmış olan bu kesintilere karşı Hazine Müsteşarlığı'nın yönetmelikte böyle değişikliğe gitmesi,bireysel emeklilik sisteminde bulunabilen kimseler için fazla kesintilere maruz kalmalarını engellemiş oldu.

 

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Bağ-kur canlandırma adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar