1 Ocak 2017 itibarı ile türkiyede de otomatik katılımlı olarak hayata geçirilen kişisel emeklilik sistemi, bu ve türevleri sistemleri...
1 Ocak 2017 itibarı ile türkiyede de otomatik katılımlı olarak hayata geçirilen kişisel emeklilik sistemi, bu ve türevleri sistemleri gündeme getirdi. Kişisel emeklilik sistemlerinin çalışan kişilere sağladığı daha yüksek emeklilik aylığı, daha geniş sağlık olanakları ve çalıştıkları süre boyunca yaptıkları birikimi toplu olarak alabilme gibi avantajlar bu sistemleri çalışan kimseler için cazip kılmakta. Bu noktada kişisel emeklilik hizmeti verdiklerini iddia eden tonlarca emeklilik şirketi, banka ve kuruluş varken esas mesele hangisini seçeceğinize karar vermekte yatıyor. Çünkü her ne kadar tamamının ismi kişisel emeklilik olsa da yapacağınız ödemeler, alacağınız maaş ve doğal olarak emeklilikte alacağınız toplu paranın miktarı da bu şirket ve bankalar arasında değişiyor. Ek olarak senelerce çalışarak kazanacağınız paraları emanet edeceğiniz şirket veya bankanın güvenilirliği de önem arz ediyor. Biz de bugün sizi 1948'deki açılışından başlayarak önce çiftçilerimizin ve sonrasında bütün halkımızın güvenini kazanarak Türkiye'de bankacılığın liderlerinden olan Akbank aracılığıyla sunulan Akbank Kişisel Emeklilik ile tanıştıracağız.
Şu an türkiyede çalışan kimseler genel açıdan halihazırda SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur gibi bir emeklilik sistemine zaten bağlı olarak çalışıyor. Ama bu kurumların tamamı çalışanlardan asgari primi alarak ödenen primler çerçevesinde bir emeklilik yaşı oluşturuyor, emeklilikte de bütün etkenlere bağlı olarak bir emeklilik aylığı sağlıyor. Her şey asgari seviyede olduğundan ötürü ne yazık ki emeklilikte alınan maaş çoğu kez çalışanları tatmin etmiyor. İşte bu noktada Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı sigortalara tamamlayıcı olarak kişisel emeklilik sistemleri devreye giriyor. Kişisel emeklilik sistemlerinde çalışan kişilerin her ay belli bir ölçüde yatırımı kendi isimlerine ait hesaplara yapmaları sağlanmaktadır. Böylelikle emeklilik vakti geldiği zaman çalışan kişilerin SGK'dan alacaklarına ilaveten bir birikimleri olur. SGK gibi sadece emekli aylığı almak yerine, emeklilik zamanında daha önce yatırdıkları paraların toplu olarak geçmesi çok çalışan için arzu edilen bir avantaj.
Türkiye'nin önde gelen bankalarından Akbank Kişisel Emeklilik yukarı bölümde saydığımız bütün avantajları çalışan kişilere sağlıyor. Ek olarak kişisel emeklilik sistemine teşvik amacı ile %25 devlet katkısı var olan. Yani çalışan kişiler, kişisel emeklilik sisteminde minimum 1 sene kaldıkları durumda, hesaplarına yatıracakları her 100 TL için 25 TL daha devlet katkısı alacaklar. Üstelik bu teşvik tutarı sistemde 3-6, 6-10, 10 ve üstü sene sistemde kalan çalışan kişiler için daha da fazla olabilmekte.
Akbank Kişisel Emeklilik üye olmak isteyenlere iki değişik sistem sunuyor. Bunlar, “Emekliliğe Yatırım Planı” ve “Prestijli Emekliliğe Yatırım Planı” adıyla hizmete sunulmuş ve her ikisi de Akbank'ın bir parçası olduğu AvivaSA Emeklilik ve Hayat A.Ş aracılığıyla yapılıyor. Bu iki planı da ayrıntılı olarak inceleyelim:
Kimler bu planı kullanabilir?
18 yaşını doldurmuş ve medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip herkes
Asgari katkı payı ne kadar?
Akbank Emekliliğe Yatırım Planı aylık minimum katkı payı tutarı 140 TL'dir.
Ne sürekli ödeme yapılır?
Ödeme planınızı kendiniz belirlersiniz. İster aylık, ister 3 aylık, ister 6 aylık yahut senelik periyotlarla ödeme yapabilme imkanına sahipsiniz.
Giriş aidatı var mı?
Aslında var. Lakin, giriş aidatı plana girişinizde ertelenip lakin sözleşmeden 5 sene içerisinde çıkmanız halinde tahsil edilir.
Herhangi bir kesinti yapılacak mı?
Sözleşmenin başlangıcından sonraki 5 sene içerisinde her sene minimum brüt ücretin %8.5'u olmak üzere yönetim gider kesintisi; planınıza bir seneden uzun zaman ara vermeniz halinde her ay için 2 TL olmak üzere ara verme kesintisi yapılacaktır.
Avantajları nelerdir?
Ödeme planınızı kendiniz belirlediğiniz için düzenli gelirinizin olamadığı hallerde yaşayabileceğiniz zararı en aza indirebilirsiniz. İstediğiniz zaman sistemden toptan çıkmadan ara verebilirsiniz. Ek olarak, Akbank Emekliliğe Yatırım Planı şeffaf bir sistem olduğundan dolayı ister internet şubesinden ister direkt şubeye gittikçe bütün birikiminizi anbean kontrol edebilirsiniz.
Nasıl emekli olunur?
En az 10 sene sistemde kalmış olma koşuluyla 56 yaşınızı doldurmuş olmanız yeterlidir. Emekli olduğunuzda hesabınızdaki birikimi isteğinize bağlı olarak tek seferde yahut düzenli ödeme biçiminde alabilirsiniz.
Kimler bu planı kullanabilir?
18 yaşını doldurmuş ve medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip herkes
Asgari katkı payı ne kadar?
Akbank Prestijli Emekliliğe Yatırım Planı aylık minimum katkı payı tutarı 200 TL'dir.
Ne sürekli ödeme yapılır?
Ödeme planınızı kendiniz belirlersiniz. İster aylık, ister 3 aylık, ister 6 aylık veya senelik periyotlarla ödeme yapabilme imkanına sahipsiniz.
Giriş aidatı var mı?
Aslında var. Ama, giriş aidatı plana girişinizde ertelenip lakin sözleşmeden 5 sene içerisinde çıkmanız halinde tahsil edilir.
Herhangi bir kesinti yapılacak mı?
Planınıza bir seneden uzun zaman ara vermeniz halinde her ay için 2 TL olmak üzere ara verme kesintisi yapılacaktır.
Avantajları nelerdir?
Ödeme planınızı kendiniz belirlediğiniz için düzenli gelirinizin olamadığı hallerde yaşayabileceğiniz zararı en aza indirebilirsiniz. İstediğiniz zaman sistemden bütünüyle çıkmadan ara verebilirsiniz. Ek olarak, Akbank Emekliliğe Yatırım Planı şeffaf bir sistem olduğundan ötürü ister internet şubesinden ister direkt şubeye gittikçe bütün birikiminizi anbean kontrol edebilirsiniz.
Nasıl emekli olunur?
En az 10 sene sistemde kalmış olma kaydıyla 56 yaşınızı doldurmuş olmanız yeterlidir. Emekli olduğunuzda hesabınızdaki birikimi isteğinize bağlı olarak tek seferde yahut düzenli ödeme halinde alabilirsiniz.
Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bağ-kur kapatma dilekçesi adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.