Çağımızda internet teknolojilerinin hızla bilinir hale gelmesi ve bilgi çağına giriş ile birlikte türkiyede teknolojik kavramlar da h...
Çağımızda internet teknolojilerinin hızla bilinir hale gelmesi ve bilgi çağına giriş ile birlikte türkiyede teknolojik kavramlar da hızla büyümektedir. E-devlet ise bu yeni kavramlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. E- devlet çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bir çok uygulamadan yararlanabilirler. Ek olarak kamu kurum ve kuruluşlarındaki işlerini de yine E- devlet sitesinden gerçekleştirme imkanına sahipler. E- bildirgenin ne olduğu, E- bildirge üstünden başka hangi bilgilerin öğrenilebileceği ve E- devlet E- bildirge alma işlemleri hakkında ayrıntılı bilgiye yazımızdan ulaşabilmektesiniz.
E- bildirge tıpkı E- devlet gibi türkiyede henüz yeni yeni meydana gelen kavramlardan bir tanesidir. E- bildirge, işveren olarak nitelendirilen insanların iş yerlerinde yahut fabrikalarında çalışan işçilerinin sigorta primlerinin internet aracılığı ile ödenmesidir diyebiliriz. E- bildirge sistemi esasen işverenlerin henüz alıştığı bir kavram değildir. Ama bakıldığı zaman E- bildirge sistemi, klasik sistem olarak bilinen Sosyal Güvenlik Kurumu'na gittikçe işverenlerin işçilerinin sigorta primlerini yatırmasından çok çok tez ve pratik uygulamadır. İşverenler E- bildirge uygulamasından internet bankacılığı aracılığıyla otomatik ödeme talimatı kaydıyla yararlanabilirler. Aynı anda E- bildirge ekranı Sosyal Güvenlik Kurumu yoluyla oluşturulduğu için bir risk durumu da yaratmamaktadır.
İşverenler E- bildirge kavramını öğrendiklerinde bu sistemin gerekli olup olmadığını merak etmektedirler. Türkiyede bilgi çağına ve internet teknolojilerine ayak uydurmak ve çağı yakalamak adına bazı zorunluluklar kanun yolu ile getirilmektedir. Eğer bir iş yerinde veya fabrikada üç veyahut daha çok sigortalı işçi çalışıyorsa işverenlerin E- bildirge sistemini kullanmaları zorunludur. 29.04.2015 tarihinden önce böyle bir zorunluluk bulunmuyordu. Lakin yeni getirilen kanun hükmünde kararname ile hem özel aynı zamanda devlet iş yerleri veyahut fabrikaları bu uygulamaya gerekli tutuldu.
Bütün bunların peşi sıra eğer bir iş yerinde veyahut fabrikada üçten daha az sigortalı işçi çalışıyor ise işverenler kendi istekleri istikametinde E- bildirge uygulamasından yararlanabilirler. Lakin onlar için bu uygulama bir zorunluluk teşkil etmemektedir. Şurada dikkatli olunması gerekli olan bir nokta yer alır. Eğer bir iş yerinde veya fabrikada üç yahut daha çok sigortalı işçi çalışıyor ve işveren E- bildirge uygulamasını gerçekleştirmiyor ise bu noktada kanundaki münasip hükümlere bağlı olarak idari para cezası uygulanmaktadır. Bu nedenden dolayı işverenlerin bu hususa azami seviyede dikkat etmeleri gerekmektedir.
E- devlet E- bildirgenin ne olduğunu ve E- bildirge uygulamasının işverenler yönünden öneminden bahsettikten sonra E- devlet E- bildirge şifrelerinin nasıl alındığı konusuna da değinmekte yarar vardır. Her şeyden önce E- bildirge başvuruları henüz internet aracılığıyla yapılmamaktadır. Bu neden ile E- bildirge uygulamasından yararlanmak için E- bildirge ile ilgili şifre evraklarının ve ofis belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na ulaştırılması gerekmektedir. Lakin E- bildirge şifresi için internet ile yapılan işlem bulunur. Şirket tescil işlemi web aracılığıyla yapılabilir. Dolaylı olarak E- bildirge şifre işlemleri için işverenlerin yapması gerekli olan şey hepsinden önce konumuzun sonuç kısmında yer alan adresten iş yeri tescil işlemini gerçekleştirmektir. Daha devamında ise az önce bahsedilen E- bildirge ile ilgili şifre evraklarının ve büro belgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na ulaştırılması gerekmektedir. Bu evrak ve evrakların ilgili kuruma en geç bir hafta içerisinde verilmesi gerekir.
E- bildirge sadece işverenlerin iş yerlerinde veyahut fabrikalarında sigortalı olarak çalıştırdıkları insanların sigorta primlerini otomatik ödeme talimatı ile ve internet bankacılığı yolu ile ödeme işlemi hizmeti sağlamamaktadır. Bunun yanında E- bildirge uygulaması ile bir çok işlemi yapabilirsiniz. Örnek verilecek olursa işverenler kendilerinin emir ve talimatları altında çalışan kimselerin aylık olarak yatırılmış prim ve hizmet evraklarını E- bildirge aracılığıyla sorgulama işlemini gerçekleştirme imkanına sahipler.
Bütün bu işlemlerin peşi sıra E- bildirge ile başka işlemler de yapılabilir. Örnek vermek gerekirse, sigortalı olarak çalışan kimse tekrar eden bir halden ötürü işe giriş bildirgesini almak ister ise E- bildirge sistemi aracılığıyla bu işlemi gerçekleştirebilir. Bunun dışında işverenlerin bazı mali hallerden kaynaklanan nedenler ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu olmadığına dair belge almaları gerektiğinde yine benzer biçimde E- bildirge uygulaması bu hizmeti sağlar. E- bildirge uygulamasının sağladığı hizmetler bunun ile sınırlı değildir.
E- bildirge şifresi için önemli olan ayrım işverenin gerçek veya tüzel şahıs olmasından kaynaklanan ayrımdır. Eğer E- bildirge şifresi almak isteyen işveren gerçek insan ise E- bildirge şifresi için yapılacak olan başvuru patronun kendisi aracılığıyla yapılabilir. Eğer işveren bu işlemi kendisi yapmak istemiyorsa bir kişiye vekalet verebilir. Bu halde işveren vekili adı verilen bu kimse E- bildirge şifresi almak için Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurabilir. Diğer nokta patronun tüzel insan olmasıdır. Eğer E- bildirge şifresi almak isteyen işveren tüzel kimse ise imza yetkisi kimde ise E- bildirge şifresini o kimsenin alması gerekmektedir.
Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Bağ-kur taksitlendirme adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.