Emekli sandığı çalışanı yetim aylığı alabilir mi?

Sağlık hizmetlerinden yararlanmak, her kişinin en doğal hakkıdır. Devlet herkesin noksansız ve hak ettiği bir biçimde sunulmuş hizmet...

Sağlık hizmetlerinden yararlanmak, her kişinin en doğal hakkıdır. Devlet herkesin noksansız ve hak ettiği bir biçimde sunulmuş hizmetlerden yararlanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu ile öncülüğünde kendine düşen görevleri yerine getirmektedir. Sağlanmış olan hizmetlerden kimlerin faydalanabileceği konusu hayli önemlidir. En ehemmiyetli hizmetlerden bir tanesi de ölüm sigortasıdır. Sigortalı olarak çalışan kişinin(kız yahut erkek olmasına bakılmaksızın) ölüm etmesi üstüne geride kalan hak sahiplerine bağlanan ödemelere dul/yetim maaşı denir. Hakkın rahmetine kavuşan şahsın eşine bağlanan maaş eşi vefat etmiş aylığı, çocuklarına bağlanan maaş ise yetim maaşı olarak geçmektedir. SGK hak sahibi insanların hizmetlerden yararlanmasını sağlayacak bir çok hizmeti vermektedir. Biz de bu konumuzda emekli sandığı çalışanı yetim maaşı alabilir mi konusuna değineceğiz.

Dul/Yetim Aylığı Kimlere Bağlanır?

Makalemizin başında belirttiğimiz gibi, hakkın rahmetine kavuşan şahsın eşi ve çocukları aylık almaya hak kazanırlar. Lakin bu durumların dışında hakkın rahmetine kavuşan sigortalının anne/babası da aylık almaya hak kazanabilir. Yazının devamında dur/yetim aylığı almak için gerekli olan koşulları incelemeye çalışacağız.

Dul/Yetim Aylığı Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Yetim Aylığı Bağlanacak Kişinin Kız ve Erkek Çocukları

 

Yetim maaşı bağlanan çocuklar için bazı ayrımlar(kız veyahut erkek haline bakılır) yapılabilir. Aylığın bağlandığı erkek çocukları öğrenimine devam ediyorsa fakat 18 yaşını doldurana kadar, devam ediyorsa 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim görmekteyse 25 yaşına kadar hakkın rahmetine kavuşan insan üstünden aylığını alabilir. Aylığın bağlandığı kız çocukları bazı haller dışında(evlilik, sigortalı işte çalışmak) hayatının sonuna kadar yetim aylığını almaya devam edebilir.

Yetim Aylığı Bağlanacak Kişinin Anne ve Babası

Yetim maaşı bağlanan anne ve babalar için bazı koşulların sağlanması gerekir. İlk etapta eşe ve çocuğa bağlanan aylık miktarı toplamı sigortalının aylık miktarını geçmemelidir. İkinci olarak ise sigortalı şahsın sağlığında anne ve babasının geçimlerini sağladığı kurumlarca doğrulanmalıdır.

Dul/Yetim Aylığı Nasıl Hesaplanır?

Dul/Yetim aylığı almaya hak kazanmış sahiplerden eş ve çocuklar için, sigortalının aldığı aylığın %75 i paylaştırılarak bağlanır. %50 miktarını eşi vefat etmiş aylığı olarak eş alır iken %25 miktarını yetim maaşı olarak çocuklar alır. Çocuğun olmaması halinde %75 miktarı paylaştırılmadan direk eşe bağlanır. Hakkın rahmetine kavuşan sigortalının 65 yaş üstündeki anne babası için ölüm maaşı bağlanır.

Dul/Yetim Aylığı Nasıl Alınır?

Ölüm maaşının bağlanacağı eş için gereken evraklar; maaş bağlanması için dilekçe, vukuatlı nüfus kayıt örneği, 2 adet fotoğraf, veraset ilanı, ölüm defin tutanağı, nüfus cüzdanı fotokopisi, hak sahipleri için beyan ve taahhüt belgesi, sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık belgesi, E-Devlet üstünden alınmış sağlık provizyon dökümleri, Ziraat Bankası şubesi ile açılan hesap numarası.

Ölüm maaşının bağlanacağı çocuk için gereken belgeler; maaş bağlanması için dilekçe, vukuatlı nüfus kayıt örneği, 2 adet fotoğraf, veraset ilanı, ölüm defin tutanağı, nüfus cüzdanı fotokopisi, öğrenimine devam eden öğrencilerden yeni öğrenci belgesi, 18 yaşını doldurmuş ama okumayan kız çocuklarından sağlık provizyon dökümleri, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınabilecek gelir ve aylık belgesi, malul çocuklar için sağlık kurulu raporu, hak sahipleri için beyan ve taahhüt belgesi, ziraat bankası şubesi ile açılan hesap numarası.

Ölüm maaşının bağlanacağı anne ve baba için gereken belgeler; maaş bağlanması için dilekçe, vukuatlı nüfus kayıt örneği, 2 adet fotoğraf, veraset ilanı, ölüm defin tutanağı, nüfus cüzdanı fotokopisi, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınabilecek gelir ve aylık belgesi, sağlık provizyon dökümleri.

Cenaze Yardımı Örnek Dilekçeyi İndirmek İçin TIKLAYINIZ!

Ölüm Aylığı Talep Dilekçesi/Hak Sahipleri İçin Beyan ve Taahhüt Belgesi İndirmek İçin TIKLAYINIZ!

Evlenme Yardımı Örnek Dilekçeyi İndirmek İçin TIKLAYINIZ!

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Emeklilik maaşı sorgulama adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar