Emekli sandığı hizmet birleştirme dilekçesi

Emeklilik çalışma hayatı boyunca çoğu şahıs aracılığıyla devamlı arzulanan bir şey olmuştur. İnsanlar çalışma hayatları boyunca bir t...

Emeklilik çalışma hayatı boyunca çoğu şahıs aracılığıyla devamlı arzulanan bir şey olmuştur. İnsanlar çalışma hayatları boyunca bir takım birikimler ile emekliliklerinde rahat etmek isterler. Emeklilik şekilleri ödenen primlere göre değişkenlik gösterir. Memur olarak çalışanların emeklilik işleri Emekli Sandığı aracılığıyla sürdürülmektedir. Dilerseniz Emekli Sandığı hakkında kısa bir bilgilendirme de bulunalım.

Emekli Sandığı, kamu alanında çalışan kimseleri ve ailelerini tek bir sandıkta toplamak üzere 1949 senesinde kurulmuştur. Önceleri Maliye Bakanlığı'na bağlı bir kurum olarak çalışan ve emekli olan memur olarak çalışanların sosyal güvencelerini sağlamakla görevli kurumdu. Kurum, 16 Mayıs 2006 senesinde 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı T.C. Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilmiştir. Bu kanun ile beraber Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlanarak tek yerden işlem görmeye devam etmektedir. Emekli Sandığı zamanımızda de emekli olan memur olarak çalışanların sosyal güvencesini sağlayan kurum olarak hizmetlerine devam etmektedir.

Emekli Sandığından önce Sosyal Sigortalar Kurumuna yahut Bağ-Kur'a üye iseniz ve Emekli Sandığındaki çalışma süreniz diğerlerinden fazla ise Hizmet Birleştirme işlemini yapmak suretiyle Emekli Sandığından faydalanabilirsiniz. Makalemizde Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme ile ilgili bilgi vereceğiz.

 

Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır?

Hizmet birleştirme işlemlerinde her ay 30 gün ve her sene 360 gün olarak alınmaktadır. İşlemlerin sonuç kısmında hizmet zamanlarının toplamına, primi ödenmemiş süreler, itibari hizmet süreleri ve bu sürelere denk gelen süreler eklenmez. Yapılmış olan görevden ötürü oluşabilecek malullük, iş kazası, meslek hastalığı veyahut ölüm gibi olaylarda hizmet birleştirme işlemleri uygulanmamaktadır. Hizmet birleştirme işlemleri hizmet bütünlüğü ve kurum bütünlüğünü sağlayabilmek amaçlı yapılabilir. Hizmet birleştirme işlemlerinizi emekli olmadan biraz erken yapmanızı tavsiye ederiz çünkü işlemler biraz uzun sürebilir ve daha önceleri ödediğiniz primler veyahut sizin adınıza ödenen primler Emekli Sandığı aracılığıyla emekli olacağınız kurumdan düşük ise aradaki farkı ödemek suretiyle emeklilik zamanınızı da kısaltabilirsiniz tabi münasip şartlar oluşmuş ise.

Emekli olacak iken Emekli Sandığında iseniz ve daha önceleri Sosyal Güvenlik Kurumunda veyahut Bağ-Kur ödenmiş primleriniz var ise son yedi sene dönem göz önünde alınmaktadır. Yani, son yedi senede en fazla hangi kuruma primleriniz yatmış ise o kurumdan emekli olabilmektesiniz. Örnek verilecek olursa son dört yılınız Emekli Sandığı aracılığıyla ödeniyor ve ondan önceki üç yılınız Bağ-Kur aracılığıyla ödeniyorsa Hizmet Birleştirme işleminizden sonra Emekli Sandığından emekli olmuş olacaksanız. Ama son üç yıldır Emekli Sandığında ondan önceki dört yılınızda Bağ-Kur aracılığıyla ödenmişse emekli olacağınız kurum Bağ-Kur olmuş oluyor. Hizmet Birleştirme işleminiz de bu hususa dikkat göstermeniz gerekir.

Emekli Sandığının vermiş hizmetler ise; emekli ve malullük aylığı, eşi ölmüş ve yetim maaşı, sağlık yardımı, sosyal tesisi sağlama, ev kredisi ve konut sağlama, toptan ödeme, borç ödeme, giyecek ve yiyecek yardımı, aile yardımı ve doğum yardım ödeneği, okul yardımı sunmuş olduğu hizmetler bulunur. Bu hizmetlerden Emekli Sandığı bünyesinde bulunuyor iseniz gereken şartlar sağlandığında faydalanabilirsiniz.

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ile belirlenen emeklilik halleri; istekle emeklilik, Re'sen emeklilik, yaş haddinden emeklilik ve malulen emeklilik üzere dört şekildedir. Bu emeklilik hallerinden birinden emekli olabilmektesiniz. Emekli olunmadan önce Emekli Sandığından önceki çalışılan ve emeklilik primlerinizin ödenmiş olduğu diğer kurumlar arasındaki prim farkları ödenerek emeklilik tarihinizi öne çekebilirsiniz.

Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme Dilekçesi

Hizmet birleştirme işleminizi yapabilmek için her şeyden önce Hizmet Birleştirme Dilekçesini ilgili kuruma ulaştırmanız gerekir. Bu dilekçe örneğini makalemizin son kısmında vereceğimiz link üstünden ulaşabilmektesiniz. Dilekçeyi Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine şahsen iletebilir yahut posta yoluyla da ulaştırabilirsiniz.

Emekli Sandığı Hizmet Birleştirme Dilekçesi İçin TIKLAYINIZ!

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Sgk iş göremezlik adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar