Emekli sandığı emeklilik hesaplama

Kamu alanında çalışan kimselerin merakla bekledikleri emeklilik günleri için geçtiğimiz senelerde özel düzenleme yapılmıştı. Yapılmış...

Kamu alanında çalışan kimselerin merakla bekledikleri emeklilik günleri için geçtiğimiz senelerde özel düzenleme yapılmıştı. Yapılmış olan bu düzenlemeye göre insanlar çalışma ve prim gününü doldurmuş olsalar bile, yaş şartını tamamlamadan emekli olamayacaklar. Bilinen emeklilik hesaplama yöntemlerinde değişim olmasından ötürü ne zaman emekli olacağını merak eden kimseler için bu makalemizde bazı misal hesaplamalar ve emeklilik durumları ile ilgili bilgiler vereceğiz. Emekli sandığı emeklilik hesaplama işlemlerine geçmeden önce, erkekler ve kadınlar için kanunda belirtilmiş koşulları göz önünde bulundurarak bazı açıklamalar yapmamız daha doğru olabilecektir.

Emekli Sandığı Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Emekli Sandığı emeklilik hesaplama işleminiz için aşağı bölümdeki işlemleri sırası ile uygulayınız.

Yazımızın sonunda sizin için verilen internet adresine tıklatınız.

Karşınıza gelen sayfada hepsinden önce doğum tarihinizi giriniz ve cinsiyetinizi seçiniz.

Daha sonrasında Emekli Sandığı'na bağlı olduğunuz süredeki hizmet bilgilerinizi giriniz.

Bağkur'a bağlı olduğunuz süre var ise bu süredeki hizmet bilgilerinizi de giriniz.

Emekli Sandığı'na bağlıyken borçlandırma yaptığınız dönem var ise o dönemin başlangıç ve bitiş tarihini giriniz.

Farklı hizmete bağlı olduğunuz süre var ise bu bilgileri de giriniz.

Nihayetinde SSK'ya bağlı olduğunuz süre var ise 23.05.2002 öncesi ve sonrası olarak iki halde giriniz.

 

Bu işlemleri doğru biçimde yapınca Emekli Sandığı emeklilik hesaplamanızı yapabilme imkanına sahipsiniz.

Erkek Memurlarda Emeklilik Şartları

Emekli sandığına kayıtlı olan erkek memurlar için hepsinden önce fiili hizmet yılının bilinmesi gerekir. Yapılmış olan köklü değişim 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe girdiğinden ötürü, yapılacak hesaplamalarda bu süre mutlaka dikkate alınmalıdır. Eğer işe giriş yılınız bu tarihten önce ise, erkeklerin 25 fiili hizmet yılını doldurmuş olmaları ile beraber emekli aylığı almaya hak kazandıklarını belirtmeliyiz. Fakat, insanların emekli süresini doldurmalarına 2 yılın daha altında bir zaman kalmışsa ve erkeklerin o an ki yaşları da 43 ve üstünde ise, emeklilik maaşının bağlanabilmesi için kendilerinin talepte bulunması gerekir.

25 senelik fiili hizmet senesi, toplamda 9000 güne denk gelir. Hesaplama işlemlerinde bu sonucun unutulmaması gerekecektir. Eğer yukarda belirttiğimiz tarihten başlamak suretiyle 30.04.2008 tarihleri arasında işe girmişseniz, erkek memurlar için belirlenmiş emeklilik şartlarını aşağı bölümdeki gibi sıralayabiliriz.

08.09.1999 ve devamında işe giren erkek memur olarak çalışanların emeklilik hakkını kullanabilmeleri için minimum 9000 iş günü sayısını tamamlamış olmaları ve 60 yaşını doldurmaları gerekir. Bu koşulları tamamlamış olmaları durumunda talepleri istikametinde emekli olacaktırlar.

Eğer 08.09.1999 tarihi itibari ile işe girilmiş ve emeklilik şartı için belirlenen prim günü sayısı 5400 gün olmuşsa, bu durumdaki erkek memur olarak çalışanların emekli olabilmeleri için 61 yaşını doldurmuş olmaları gerekecektir.

Eğer erkek memurlar 01.05.2008 sonra işe girmişlerde, 4C kapsamındaki iş günü sayılarının 9000 güne tamamlanması gerekir. Kademeli emeklilik yaşı tespiti 9000 günü tamamladıkları yaşta da emekli olabilirler. Şurada asgari 61 yaşın doldurulması gerekecektir.

Bahsedilen haller ile ilgili misal bir hesaplama yapacak olursak, misal değerler ile şu tabloyu oluşturabiliriz.

Doğum Tarihi: 13.03.1966

Sigorta Başlangıç Tarihi: 18.10.1988

Emeklilik Statüsü: 4/C

Tamamlanacak Prim Günü: 9000 gün

Sigortalılık Süre Şartı: 25 Sene

Belirtilmiş değerlere göre insanların 18.10.2013 tarihinde hem sigortalılık süresini aynı zamanda prim günü şartını tamamladığından söz edebiliriz. Bundan sonraki tarihlerde de insanlar kendi talepleri yahut yaş şartı doldurulduğundan ötürü re'sen emeklilik durumları sözü edilen olabilir.

Emekli Sandığı Emeklilik Hesaplama İçin TIKLAYINIZ!

Emekli Sandığı Emeklilik Hesaplamada Dikkat Edilecekler

Kadın Memurlarda Emekli Sandığı Emeklilik Şartları

Emekli sandığı emeklilik hesaplama işlemleri için kadınlarda da bazı kuralların bilinmesi, sonra da hesaplamaların yapılmış olması gerekir. Buna göre, mevzuatta belirtilenlere geçmeden önce, kadın iştirakçilerin asgari 20 fiili hizmet yılını doldurmuş olmaları gerekir. Bu vakti tamamlayan bayan memurlar, emekli aylığına bağlanabilecektir. Ek olarak, emeklilik sürelerini doldurmaları için istenen 20 senelik süre için 2 seneden daha az bir zaman kalmışsa ve kadın memur olarak çalışanların yaşları da 38 ise, lakin talep etmeleri halinde emekli olmaya hak kazanacaktırlar.

Bu bilgilerin yanında, mevzuatta kadın memurlar için tamamlanması gerekli olan emeklilik süreleri, emeklilik koşulları ve tarihlere göre düzenlemeler şu biçimde ön plana çıkmaktadır.

08.09.1999 ve sonrasındaki bir tarihte işe giren kadın memurlar, emekli olmak için 58 yaşını doldurmalıdırlar. Ek olarak, yaş şartına ilaveten 9000 gün sayısına da ulaşılmalıdır. Bu koşullar ile beraber normal emeklilik koşulları tamamlanmış olacak ve emekli aylığı bağlanacaktır.

Kadınların yaşlılık durumlarından ötürü 5400 günlük fiili hizmet sayısı ile emekli olmaları da mümkündür. Bunu yapmak için 08.09.1999 sonra işe girmeleri ve kısmı emeklilik şartı için gerekli olan 5400 günlük sürenin yanında 61 yaş sınırının da doldurulmuş olması gerekir.

Eğer kadın memurlar 01.05.2008 tarihinden sonra işe başlamışlarsa, bu halde 4C bendine göre 9000 gün prim sayısını tamamlamış olmaları, emeklilik yaş tespitlerinde de kademeli artışlar devamında 9000 günün tamamlanması veyahut tamamlayacakları zamana göre bir hesaplama yapılmış olması mümkündür.

Emekli sandığı emeklilik hesaplama işlemlerinde kadın memur olarak çalışanların dikkatini açması gerekli olan yaş ve prim gün sayıs için bilinmesi gerekli olan bazı özel durumları şu biçimde açıklayabiliriz.

Eğer 9000 gün şartı 01.01.2036 ve 31.12.2037 arasında tamamlanıyorsa, 59 yaş

01.01.2038 ve 31.12.2039 arasında tamamlanıyorsa 60 yaş

01.01.2040 ve 31.12.2041 arasında tamamlanıyorsa 61 yaş

Bu tarihler, gün sayısını dolduran kadın memur olarak çalışanların en erken hangi yaşta emekli olacaklarını ifade etmektedir. Her sene için benzer hesaplama yapılır iken tek dikkatli olunması gerekli olan tarih 01.01.2048 ve sonrasındakiler içindir. Bu tarihten sonra prim günü şartını tamamlayanlar, 65 yaş şartını doldurmuş olmalıdırlar. Emekli sandığı emeklilik hesaplama işlemlerinde uygulamanız gerekenler ve diğer bilmeniz gerekenler bu şekildedir. Kamu kurumlarından yapılacak işlemler için kullandığımız E-Devlet uygulaması, hem prim gününüz aynı zamanda emeklilik hesaplama işlemleriniz için size anında yardım eden olabilecektir. Fiili hizmet zamanını öğrenmek için E-Devlet üstünden detay içeren hizmet dökümüne para vermeden bir biçimde ulaşabilmektesiniz.

Emekli Sandığı emeklilik hesaplamasını yaparken dikkatli olmanız gerekli olan bazı hususlar vardır. Bu hususlar şunlar;

İlk başta yukarı bölümde size verilen sayfada her işlemin yanında “Ekle” sekmesini göreceksiniz. “Ekle” sekmesi işten ayrılıp tekrar işe başladığınız zamanları girmeniz için size verilmiştir. Böyle bir durumdaysanız “Ekle” sekmesini kullanmayı unutmayınız.

18 yaşınızın altındayken hizmet verdiyseniz bu hizmet bilgileri Kaza-i Rüşt Kararıyla veya 18 yaş öncesi yaş tahsisi halinde geçerli olabilecektir.

Emekli Sandığı emeklilik hesaplamada benzer tarihlerde olan hizmetleriniz var ise yalnızca bir hizmetiniz dikkate alınacaktır.

Emekli Sandığı emeklilik hesaplama resmi bir nitelik taşımamaktadır.

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Emekli evrak takibi adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar