Üniversite ek kontenjan kayıt başvurusu

Türkiyede her yıl üniversiteye giriş sınavları ardından çokca aday üniversiteye yerleşmektedir. Bu üniversiteye giriş sınavları belli...

Türkiyede her yıl üniversiteye giriş sınavları ardından çokca aday üniversiteye yerleşmektedir. Bu üniversiteye giriş sınavları belli aşamalardan oluşmakta ve sınavlarda belli baraj puanlarını geçen adaylar tercih yapabilir. Tercihlerde, ilk yerleştirmeler yapıldıktan sonra kalan boş kontenjanlara göre tekrar tercih zamanı başlamaktadır. Buna da ek kontenjan denir. Biz de bu konumuzda üniversite ek kontenjan kayıt başvurusu konusunu işleyeceğiz.

Üniversiteye Giriş Sınavları

Türkiyede her yıl üniversiteye giriş sınavları iki aşamalı olarak gerçekleşmektedir. Bunlar Yükseköğrenime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavıdır. İlk sınav olan YGS, her bölümdeki öğrencilerin girdiği sınavdır ve 160 sorudan oluşur. Sınavda; Türkçe, Matematik, Geometri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi, Coğrafya derslerinden sorular sorulmaktadır. Bu sınavın açıklanmasından sonra Haziran ayında gerçekleşen LYS dönemine girilir.

LYS, 5 değişik sınavdan oluşur. LYS – 1, Matematik ve Geometri derslerinden oluşur ve 80 soruluk bir sınavdır. LYS – 2, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinden oluşan 90 soruluk bir sınavdır. LYS – 3, Edebiyat ve Coğrafya derslerinden oluşur, 80 soruluktur. LYS – 4, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Mantık ve bu biçimde derslerden oluşan sınavdır, 90 soruluktur. Nihayetinde LYS – 5 de dilden sınava girecek adayların sınavıdır, 80 soruluktur ve Almanca, İngilizce ve Fransızca olarak üç dilde yapılmaktadır.

 

Türkiyede üniversiteye giriş yapmak isteyen adayların girmesi gerekli olan sınavlar bu şekildedir. Adaylar, lisede okudukları bölgelere göre kendi dersleri ile ilgili olan sınavlara girerler ve sonuçlar açıklandıktan sonra da tercih yaparlar. İlk tercih döneminden sonra tercih yapamayan veya ilk tercihle yerleşemeyenler için ek tercih zamanı başlar. Ek tercihlerin sonuçlarının açıklanması ile de üniversite ek kontenjan kayıt başvuru zamanı başlar.

Bir yükseköğrenim programına girmeye hak kazanan öğrenciler, üniversite ek kontenjan kayıt başvuru ile ilgili işlemleri belli tarihler arasında yapmalıdır. Aksi durumda, tarih geçirildiğinde şahıs kayıt hakkını kaybedecektir.

Ek Kontenjan Nedir?

Bazen tercihler ve yerleştirmelerin nihayetinde üniversitelerin kontenjanları dolmaz veyahut kontenjan dolmuş olsa da adaylar zamanında kayıt yaptırmadığı için kontenjanlar boş kalır. Bunun nihayetinde da kontenjanlar açık kalır, buna da ek kontenjan denmektedir. Tercihlerin yapılmış olduğu döneme de ek kontenjan zamanı denmektedir.

Üniversite en kontenjanların sonuçları ÖSYM'nin sitesinden açıklanmaktadır. Adaylar, e-Devlet şifreleri ve TC kimlik numaraları ile sisteme giriş yapmak suretiyle nereye yerleştiklerini görebilirler. Yerleştirmelerle ilgili sonuç evrakları ayriyeten adayların adreslerine gönderilmemektedir.

Normal kayıtlar gibi, üniversite ek kontenjan kayıt başvurusu ile ilgili bilgiler de ÖSYM'nin sayfasında yer alır. Bu kayıtlarla ilgili tarihler de bu site üstünden yayınlanmaktadır. Ek yerleştirmeler nihayetinde kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıt süresinin içerisinde kazandıkları üniversiteye kayıtlarını yaptırmalıdır.

Kayıt İçin Gerekli Belgeler

Üniversite ek kontenjan kayıt başvurusu için adaylardan bazı evraklar talep edilmektedir. Belgeleriniz olmadan veya ön kayıt yaptırmadan kayda giderseniz zorluklarla karşılaşabilirsiniz. O açıdan hangi evrakları temin etmeniz gerektiğine dikkat etmelisiniz.

Buna göre üniversite ek kontenjan kayıt başvurusu için gereken olan evraklar şu biçimde belirlenmiştir:

Kayıt yaptıracak olan adayın mezun olmuş olduğu liseden aldığı diplomanın aslı.

12 adet vesikalık fotoğraf.

Katkı payının ödenmiş olduğuna dair belge.

Aday ek puan ile yerleşmişse yahut sınavsız geçiş sistemini kullanmışsa ve alanı diplomasında yazmıyorsa, bunu gösteren belge.

Üniversite ek kontenjan kayıt başvurusu için gereken olan evraklar bu şekildedir. Bazı okullarda bu evraklar değişiklik gösterebilir. O yüzden kayda gitmeden önce okulun hangi evrakları istediği öğrenilmelidir. Bazı okullar adaylardan sağlık raporu isteyebilir.

Üniversite ek kontenjan kayıt başvurusunda adayların şahsen kayıt yaptırmaları gerekir. Posta ile yapılmış olan başvurular geçersiz sayılır.

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Ssk borç ödeme adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar