Ölen kişinin annesine maaş

Devlet bazı yardımlar çerçevesinde ülkedeki vatandaşlara maaş bağlamaktadır. Bu maaşların bağlanma koşulları insanların haline göre d...

Devlet bazı yardımlar çerçevesinde ülkedeki vatandaşlara maaş bağlamaktadır. Bu maaşların bağlanma koşulları insanların haline göre değişiklik gösterebilir. Bu koşullar sağlandığı halde yazılı başvuruyla bahsi geçen olan insanlara devlet değişik adlar altında maaş bağlar. Devlet, bu yardımlar çerçevesinde ölen kimselerin annelerine de maaş vermektedir.

Ölüm sigortası vesilesiyle, sigortalının kendisi değil geride kalan akrabalarına sosyal güvence sağlar  Ülkemiz içindeki reform yasası, aile alt yapısını gözeterek sigortalı olan şahsın eşi, çocukları, anne ve babasını hak sahibi olarak belirlemiştir. İlgili olan reform yasasının yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinde başlayarak hakkın rahmetine kavuşan sigortalı şahsın annesine maaş bağlanabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Ölen şahsın annesine maaş bağlanması için gereken olan şartlar şöyledir:

Aylık talep eden annenin, her çeşit kazanç ve icraattan elde ettiği gelir minimum ücretin net tutarından az olmalıdır.

Ölen çocuğundan ötürü anneye, diğer çocuklarından kazanılmış olan gelir ve aylıkların dışında hiçbir gelir bağlanmamış olmalıdır. Eğer anne veyahut kimsenin babası emekli aylığı alıyorsa, bir diğerine bakılır, diğeri belirlenen koşulları sağlıyorsa anneye ölüm maaşı bağlanabilir.

Hak sahibi olan eş yahut çocuklardan artan hisse bulunması gerekir. Bunun hesaplaması şöyle olur: eğer sigortalı ölen kimsenin çocuk sayısı az ise anneye hisse kalmaktadır. Ama eğer anne veyahut baba 65 yaşının üstünde ise diğer şartlar sağlanması kaydıyla artan hisse olmasa bile aylık bağlanabilir.

 

Reform yasasından sonra ölüm olması halinde ölen şahsın annesine maaş bağlanma koşulları böyledir. Reform öncesinde ölenlerde ise şartlar değişir. Reform yasasıyla beraber bu tarihten önceki ölümlerde de maaş bağlanması durumları düzenlenmiştir.

6 Ağustos 2003 ile 30 Eylül 2008 tarihleri arasında ölen sigortalı şahsın annesine, sigortalı şahsın eş ve çocuklarına aylık bağlandıktan sonra artan hisse bulunması durumunda maaş bağlanabilir. Bunu yapmak için sigortalının annesinin çalışmıyor olması ve 65 yaş aylığı almıyor olması gerekir. Şurada sigortalı kimsenin eş ve çocuklarından sonra artan hisse bulunmazsa; ölen şahsın annesine maaş bağlanması durumu sözü edilen olamaz.

Reform Yasasında belirtilmiş diğer bir tarih de 6 Ağustos 2003'tür. 6 Ağustos 2003 tarihinden önce ölen sigortalı kimsenin annesine aylık bağlanabilmesi için evdeki geçimin sigortalı şahıs aracılığıyla sağlanması şartı koyulmuştur. Sosyal Güvenlik Kurumu yoluyla yapılmış olan incelemeler nihayetinde, annenin geçiminin sigortalı ölen insan aracılığıyla sağlandığı anlaşılırsa ölen şahsın annesine maaş bağlanır.

Ölen Kişinin Annesine Aylık Bağlanmasında Genel Şartlar

Ölen insanların annesine maaş bağlanmasındaki genel şartlar şöyle belirlenmiştir:

Ölen sigortalının minimum 1800 gün malullük, yaşlılık yahut ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmalıdır.

SSK sigortalılar için, envaiçeşit borçlanma zamanı dışında minimum 5 seneden beri sigortalı bulunması gerekir. Ek olarak toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta priminin yatırılmış olması gerekir.

Ek olarak malullük, vazife malullüğü yahut ihtiyarlık maaşı alır iken bu aylık maaşları almaya hak kazanmış olan lakin henüz işlemleri tamamlanmamış olan kimselere de bu maaş bağlanmaktadır. Bunlara ilaveten bağlanmış olan malullük, vazife malullüğü veyahut yaşlılık maaşı, sigortalı olarak çalıştıkları için kesildiyse ve bu halde sigortalı kimse ölmüşse; bu şahsın annesine talep ettiği durumda maaş bağlanmaktadır.

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Tc ile ssk sorgulama adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar