Zamanımızda, işlemlerimizin çoğunu internet ile yapabiliyoruz. Bu kapsamda trafik cezası sorgulama işleminizi de web aracılığıyla kol...
Zamanımızda, işlemlerimizin çoğunu internet ile yapabiliyoruz. Bu kapsamda trafik cezası sorgulama işleminizi de web aracılığıyla kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Makalenin devamında sizler için vereceğimiz adımları takip ederek trafik ceza sorgulama işleminizi kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Web aracılığıyla trafik cezası sorgulama ile trafik borç sorgulamayı yapabilir, trafik cezası ödeme işleminizi de buna göre yapabilme imkanına sahipsiniz. Eğer trafik cezasının size ait olmadığını düşünüyor iseniz da trafik cezası itiraz işlemi ile de itiraz hakkınız bulunur.
Trafik cezasını sorgulama işleminizi Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gittikçe öğrenebileceğiniz gibi web aracılığıyla de rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz. Sorgulama yapmak için taşıtınızın plaka numarasını ve TC kimlik numaranız veya vergi kimlik üzerinde yazan numaranızı bilmeniz gerekir. Bu biçimde trafik cezası sorgulama işlemi yaparak trafik ceza ödeme işleminizi de kolay bir biçimde yapabilme imkanına sahipsiniz.
Trafik cezası sorgulama işleminizi internet üstünden üç değişik şekilde gerçekleştirirsiniz. Bunlardan biri EGM sistemi üstünden yapacağınız sorgulama iken, bir diğeri olan vergi dairesi internet sitesi üstünden de sorgulamadır. Sonuncusu ise e devlet sistemi üzerinden Trafik Cezası Sorgulaması yapmaktır. Bu yöntemlerden istediğinizi kullanmak suretiyle Trafik Cezası Sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Ek olarak bu yöntemle birlikte araç ceza sorgulaması da yapılabilmektedir.
EGM sistemi aracılığıyla işlem yapmak için hepsinden önce makalemizin son kısmında sizler ile paylaşmış olduğumuz bağlantı sayfasına tıklatmanız gerekmekte. Açılan ekran üstünden sol tarafta bulunabilen ve sizden istenmekte olan bilgilerinizi giriniz.
Ardından sağ tarafta bulunabilen ve sizden istenen bilgilerinizi giriniz.
Bu yapmış olduğunuz bilgi girişlerinizden sonra nihayetinde sisteme giriş yapabilmeniz için ‘Doğrula tuşuna basınız.
Yaptığınız bu adımlardan sonra trafik cezasını sorgulama işleminizi pratik bir biçimde gerçekleştirebilir ve gereken olan bilgilerinize ulaşabilmektesiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı Trafik ceza sorgulama işlemi için ikinci bir seçenektir. Bunu yapmak için ise sizler ile paylaşmış olduğumuz alttaki link sayfasına tıklatınız. Açılan ekran üstünden taşıtınızın plaka bilgisini giriniz. Bu biçimde de trafik borcu sorgulama işleminizi yapabilme imkanına sahipsiniz. Ek olarak bu ekran üstünden plakadan trafik cezası sorgulama işlemleri de gerçekleşebilmektedir.
Bu işleminiz den sonra özel plakaya durumunuzu ‘Evet’ veyahut ‘Hayır’ olarak işaretleyiniz.
TC kimliğin numarasını yahut vergi kimliğin numarasını giriniz. Ve sizden istenmekte olan tescil tarihini de giriniz.
Bu işlemlerinizden sonra ekranda kırmızı ile belirtilmiş olan uyarıları dikkatli okuyunuz. Nihayetinde bilgilerinizi doğru olarak girdiğinizden emin olunca ekranın altında bulunabilen ‘Tamam’ düğmesine tıklatınız.
Bütün bu işlemlerinizden sonra trafik ceza sorgulama işleminizi yapabilme imkanına sahipsiniz. Bu işlemler ile beraber plaka ile trafik cezası sorgulama tarafını da halledebilirsiniz. Eğer plakanıza kesilmiş olan ceza var ise bunu ekrandan görebilirsiniz. Plakadan trafik cezası sorgulama işlemleri çokca açıdan sürücülere pratiklik sağlar. Plakanızın üstünde bir ceza olup olmadığını plakadan trafik cezası sorgulama işlemi üstünden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
E devlet hayatımıza girdiğinden bu yana çokca hizmeti biz vatandaşların kullanımına sunmuştur. Bu sebeple çoğu işlemimizi de kuruma gitmeden evimiz rahatlığında gerçekleştiriyoruz. E devlet Trafik Cezası Sorgulama işlemini yapabilmek için ihtiyacınız olan ilk şey internet bağlantısına sahip; telefon, tablet ya da bilgisayardır.
E-Devlet kapısına giriş yapabilmek için E-Devlet şifresine sahip olmalısınız. Şifrem zaten var diyorsanız tek yapılması gereken aşağı bölümde verdiğimiz bağlantıya basmak ve kimliğin numarasını ve şifre anahtarınızı yazarak E-Devlet kapısına giriş yapmak. Eğer şifreniz var fakat hatırlamıyorsanız şifre anahtarınızı PTT şubesine gittikçe tekrardan alabilirsiniz. Şifreyi tekrar alma sırasında PTT görevlisine 4 TL işlem ücretini ödemeniz gerekir. Şifreniz yok ise benzer şekilde PTT şubesinden şifre temin etmeniz mümkün bu işlem için ise 2 TL ödeme yapıyor olmanız gerekmektedir. Tabi E-Devlet şifreniz olmadan başka yöntemler kullanmak suretiyle da E-Devlet kapısına giriş yapılabilir. Bu yöntemlerin neler olduğundan da kısaca bahsedelim; internet bankacılığı şifresi, mobil imza ve e imza diğer giriş yöntemleridir. E-Devlet üstünden sunulan hizmetin tam adı Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulamadır. Bağlantıya tıklamanız durumunda açılacak sayfadan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğini seçiniz.
Sorasında ise kimlik numaranız ve şifre anahtarınızı yazarak sisteme giriş yapabilme imkanına sahipsiniz. Bu hizmeti kullanmak suretiyle son bir sene içindeki plakadan ceza sorgulama işleminizi yahut Trafik Cezası Sorgulamasını yapabilme imkanına sahipsiniz.
Değişik nedenlerden kaynaklanan adınıza kesilmiş bir trafik cezası bulunabilir. Kırmızı ışıkta geçmek, park yasağına aldırış etmemek, trafik kurallarını ihlal etmek trafik cezalarının temel sebeplerindendir. Trafik cezaları genel olarak hız sınırına uymayan, araçlarını olması gerekenden daha çabucak kullanan sürücülerin alışık olduğu bir durumdur. Radar bölümünde tespit edilen yüksek hız sonucu araç plakasının kayıtlı olduğu kimse adına ceza kesilmektedir. Otobanda hız limiti 120 iken şehir içindeki çevre yollarından hız limiti 70 ile 90 arasında değişir. Bu sınırı aşan sürücüler ceza almaktadırlar. Ceza alındığı halde da trafik cezasının ödenmesi durumu ortaya çıkmaktadır.
Adınıza kayıtlı araç plakası için Trafik Cezası Sorgulama yapabilme imkanına sahipsiniz. Trafik cezası öğrenme, trafik cezası hesaplama,trafik cezası sorgulama plaka ile ve trafik cezası ile ilgili çok sorgulama işlemlerinizi internet ile kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemi de web aracılığıyla yapılabilen işlemler arasındadır. Trafik cezası kesilen kişiye bu cezayı ödemesi için otuz günlük bir zaman tanınmaktadır. Bu zaman içerisinde cezanın ödenmesi gerekir. Trafik cezasının ilgili kişiye ulaştığı tarihe tebliğ zamanı denilmektedir. Tebliğ kelime anlamı ile haber vermek, bildirmek anlamlarını taşımaktadır. Tebliğ tarihi itibariyle on beş gün içinde ceza ödenirse belli bir indirim yapılabilir. İndirim oranı yüzde yirmi beştir. Misal verecek olursak adınıza kesilmiş bir trafik cezasını size bildirildiği tarihten başlayarak on beş gün içerisinde öderseniz 750 tl olarak ödeyeceksiniz. Bu hal kimsenin avantajına olan bir durumdur. Eğer adınıza kesilmiş trafik cezası size tebliğ edilmemiş ise dava açma hakkına sahipsiniz. Fakat dava açmak için 10 gün beklemeniz gerekmektedir. Çünkü 10 gün dolmadan açılan davalarda davanızın geçersiz sayılma ihtimali çok yüksektir.
Trafik cezası nasıl ödenir ve trafik cezası nereye ödenir sorularına cevap arıyorsanız, konumuzda sizin için trafik cezası ödeme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Her şeyden önce, trafik cezasını ödemek için vergi dairesinin resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz. Trafik cezası çevrimiçi ödeme işleminiz için sizden istenecek araç bilgilerini ilgili bölgelere girerek trafik cezası ödeme işleminizi yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı yani GİB trafik cezası ödeme işleminiz için size yardımcı olur. Ek olarak Emniyet Müdürlüklerine gittikçe de trafik cezası ödeme işleminizi yapabilme imkanına sahipsiniz.
Trafik cezası ödeme işleminizi yapmadan önce e- devlet trafik cezası sorgulama işleminizi yaparak borcunuzun tam tutarını öğrenebilirsiniz. Trafik cezası ödeme işleminizi internet aracılığı ile yapmak istiyor iseniz, öncelikle makalemizin sonuç kısmında verdiğimiz link sayfasına tıklatmalısınız. Açılacak olan sayfa üstünden işlem yapacağınız seçeneği seçiniz.
Seçmek istediğiniz işlemin üstüne tıkladığınız vakit yeni sayfa açılacaktır. Borç ödemesi yapıyor olmanız için hepsinden önce borç sorgulaması yapmanız gerekir.
Sizden istenen Plaka, T.C. kimlik numarası ya da Vergi kimlik numarası ve tescil tarihi bilgilerini ilgili bölümlere, açıklamalara uygun halde girmeniz sonrasında TAMAM düğmesine tıklayınız.Açılan sayfada sizden mükellef bilgileri, motorlu taşıtlar vergisi, ceza bilgileri, tahsilatlar, beyanlı trafik cezaları gibi seçeneklerden münasip olanını seçmeniz istenecektir. İstenen sayfaya girdikten sonra, bilgilerin eksik olmadan bir biçimde girilmesi ve güvenlik kodunun yazılması gerekir. Makbuz bilgilerini de sisteme girmeniz sonrasında kredi kartı bilgilerinizi vererek ödeme işleminizi yapabilirsiniz. İşlemleri tamamladığınızda hepsinden önce borç sorgulama prosedürünüz, daha sonra ise trafik cezası yatırma veyahut kredi kartı ile trafik cezası ödeme işleminiz gerçekleşecektir.
Trafikte kesilen cezalar bazen hatalı yani yanlışlıkla kesilmiş olabilir. Bu neden ile trafik cezalarına itiraz etme hakkınız bulunur. Adınıza gelen bir trafik cezasına itiraz edebilmeniz için her şeyden önce gereken belgeler ile beraber trafik mahkemelerine başvurmalısınız. Trafik cezasına itiraz edecek şahsın evraklarını noksansız bir biçimde hazırlaması gerekir. Trafik cezası maddeleri ile trafik cezası itirazı için gerekli olan belgeler;
Dava başvuru dilekçesi
Trafik cezasının karar tutanağının fotokopisi
Trafik cezasının tebligat fotokopisi
Ceza kesilen kimsenin ehliyetinin ve kimliğinin fotokopileri
Araç ruhsat fotokopisi
Bu belgeler hazırlandığında başvuru yapılırsa trafik cezasına itirazınız için gerekli işlemler başlatılacaktır. Trafik ceza ödemek istemeyen ve itiraz etmek isteyen insanların yukarda ki evrakları ilgili insanlara teslim etmeleri gerekir.
Trafik cezası erken ödeme indirimi ile trafik cezasının bir parçasını ödeyebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla belirlenen bu cezalar benzer sistem üstünden ödenebilir. Trafik cezalarının erken ödenmesi halinde %25 indirim uygulanır. Mesela 200 TL trafik cezası alan biri eğer 15 gün içerisinde bu borcu ödemek isterse ödemesi gerekli olan borç 150 TL olabilecektir. Lakin 15 gün içerisinde borcun ödenmesi önemlidir. Uygulanan indirim yalnızca 15 günün içerisinde ödenen borçlar için geçerlidir. Eğer 15 günden sonra trafik ceza ödemesi yapacaksanız, benzer indirimden yararlanmanız mümkün olmayacaktır.Trafik cezası tebliğ zamanı 15 günlük vakti kapsar.
Trafik cezasını erken ödemenin nasıl ki kullanıcıya sağladığı bir pratiklik var ise geç ödemenin de ceza sahibine zararı vardır. Trafik cezası zamanında ödenmediği halde, trafik cezası faizi ile karşılaşabilirsiniz. Trafik cezası muhasebe kaydı ile tutulan cezalar, zaman geçtikçe faizli olarak karşınıza çıkmış olacaktır. Trafik cezası faizi yani Trafik cezası gecikme zammı yüzde beş olarak belirlenmiştir. Trafik cezanızı geciktirdiğiniz her ay için var olan cezanıza %5 oranında faiz uygulanmaktadır.
1 Eylül 2014’de yayınlanan Resmi Gazete’de trafik cezaları için af uygulamasının yürürlüğe girmesi kararı alınmıştır. Trafik cezası affının, belli sistemlere göre uygulanmasına karar verilmiştir.Trafik cezalarının faizlerinin silinerek, trafik cezası yapılandırma işleminin uygulanması esastır.
Trafik cezası affı; trafik cezaları, gecikmeden ötürü oluşan faiz, araç muayene gibi etmenlerin yararlanabilmesi için oluşturulmuştur. Trafik cezası affından yararlanmak için trafik cezanızın 120 TL’nin altında olması gerekmektedir. Sigara cezaları dışarısındaki trafik cezaları yahut kabahatler yasasına göre yazılmış lakin henüz tebliğ edilmemiş olan 120 TL altındaki trafik cezaları gönderilmeyecek. Aynı anda 12 TL altındaki ihlali geçişler için başvurulara gerek kalmamıştır. Böylelikle bu cezalar için trafik cezası yapılandırma işlemine gerek kalmayacaktır.
Trafik cezaları affı, her sene belli sistemlere göre düzenlenmektedir. Trafik cezası affı çerçevesinde trafik cezalarınızı yapılandırmanız mümkün olabilir. Trafik cezası yapılandırma işlemleri insanlar için ödeme pratikliği sağlar. Borç tutarlarının faizsiz tam bedelinin ödenmesi ile ilgili işlemler yapılmıştır. Buna göre, motorlu taşıtlar vergisi, araç muayene borçları, gecikme ve faiz tutarları gibi unsurlar da trafik cezası affı kapsamına girmektedir.
Bilindiği üzere Emniyet Genel Müdürlüğü bazı tedbirler ile trafik kazalarının önlemek amaçlar çalışmalar yapmaktadır. Radar da bu çalışmalardan birisidir. Hız kontrolü için kullanılan radarlar nihayetinde da sürücülere trafik cezası kesilebilmektedir. Radar cezası sorgulama da şurada devreye girer. Radar cezası sorgulama işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi sitesi aracılığıyla yapılabilir.
Belirtilmiş yerlerdeki bilgileri doldurduktan sonra radar cezası sorgulama işleminizi yapabilme imkanına sahipsiniz. Zamanında ödenmeyen cezalar için gecikme zammı uygulandığından cezaların zamanında ödenmesi önem arz etmektedir.
Araçlarla alakalı çokca işlem gibi araç borç sorgulama işlemi de çevrimiçi olarak yapılabilir. Bu işlem nihayetinde kimsenin aracının üstünde borç olup olmadığı öğrenilmektedir. Bu hal bilhassa ikinci el araçlar için kullanışlıdır. Yeni aracını alan kimseler daha önceleri o araç üstüne borç olup olmadığını merak edebilirler.
Araç borç sorgulama işleminizi Motorlu Taşıt Sorgulaması sayfası üstünden yapabilirsiniz. Bu kısımda eğer araç cezası bulunuyor ise araç ceza sorgulama işlemi de rahatça yapılabilmektedir. Öncelikle plakanızı girmelisiniz. Daha devamında eğer plakanız özel plaka ise altta yer bulan kısımda bunu seçerek devam edersiniz. Bir altta da TC kimlik no nuzu veya Vergi Kimlik üzerinde yazan numaranızı girmeniz sonrasında tescil tarihini de girerek araç borç sorgulaması yapabilme imkanına sahipsiniz.
Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Egm trafik ceza sorgulama adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.