Hayatımızın bundan böyle vazgeçilmezi olan trafik, bize her ne kadar rahatlık sağlasa da ihlali nihayetinde ağır sonuçları olabilir. ...
Hayatımızın bundan böyle vazgeçilmezi olan trafik, bize her ne kadar rahatlık sağlasa da ihlali nihayetinde ağır sonuçları olabilir. Trafik ihlallerinin sonuçlarının ağır olmaması için ihlalleri en aza indirecek denetlemeler ve yaptırımlar oluyor. Örnek verilecek olursa hız sınırı ihlali yapan bir araca para cezası uygulanıyor. Bu uygulamalar bizi daha kötü sonuçlara gitmekten kurtarıyor. Bu para cezaları bize tutanak durumunda yollanıp, bilgilendirme yapılıyor. Yollanan tutanaktaki tebligat tarihi olarak geçen tarih önemlidir. Biz de bu konumuzda trafik cezası nasıl ödenir sorusuna cevap vereceğiz.
Trafik cezaları tutanağın tebliğ tarihi itibariyle bir ay içerisinde ödenmelidir. Eğer bir ay içerisinde ödenmezse cezalar için her ay %5 faiz uygulanmaktadır. Aylık faizin hesaplanmasında ay kesirleri tam ay olarak değerlendirildiği için bulunacak tutar cezanın iki katını geçmez. Tabii ki devletimiz yaptırımların yanında pratiklik ta sağlamıştır. Trafik cezalarının tebliğ tarihi itibariyle 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda dörtte bir oranında indirim yapılmaktadır. Yani trafik cezası erken ödeme indiriminden yararlanmış oluruz. Eğer ki ceza sahibi iktisadi hal sebebiyle ödemede zorluk yaşayacak olduğu hallerde bir ay içerisinde ilgili vergi dairesine müracaat etmesi halinde vergi dairesince cezanın dört eşit taksitle ödenmesine karar verilir. Trafik cezası nasıl ödenir konusu ise orada netlik kazanmaktadır. Trafik cezası yapılandırma işlemi halinde cezanın ilk taksiti peşin, kalan üç taksiti de bir sene içerisinde ödenir. Taksitler eğer zamanında ve tam ödenmezse cezanın kalan bölümünün tamamı tahsil edilir. Trafik cezası nasıl ödenir sorusuna gelelim şimdi de.
Trafik cezası nasıl ödenir konusu önemli bulunan bir konudur. Trafik cezası nasıl ödenir konusunda diğer bir önemli konu da trafik cezası sorgulamadır. Trafik cezasını ödemeden önce ceza hakkında bilgilerinizi sorgulamak istiyor iseniz ya da bir yanlışlık olduğunu düşünüyor iseniz, EGM’nin sitesine girerek trafik cezası ve otopark sorgulama başlıklı konuya tıklayınca bir sayfa açılır. Bunu yapmak için konumuzun sonunda verilen linke tıklayabilirsiniz.
Trafik cezası sorgulamak için açılacak olan internet sayfasında bulunabilen isim, soyisim, TC kimlik no ve doğum senesi isimli boşlukları doldurduktan sonra alttaki doğrula tuşuna tıklayabilirsiniz. Daha sonrasında ki açılan web sayfasında araç plakasına ceza sorgulama, sürücü belgesine ceza sorgulama, tüzel kişiye ceza sorgulama ya da otoparka çekilen araç sorgulama halinde açılan dört arama seçeneğinden istediğini seçip cezanız hakkında bilgi edinebilirsiniz. Eğer araç plakasına yazılan cezayı sorgulamak istiyor iseniz plaka ve tescil belge seri ve no yahut sürücü belgesine veyahut şahsa yazılan trafik cezasını sorgulamak istiyor iseniz TC no, nüfus cüzdan harf seri ve nüfus cüzdan seri no girilmelidir. Daha sonrasında eğer ki üzerinize ceza borcu gözüküyorsa bu bilgilerle internet ile veyahut elimizde tutanakla beraber gittiğiniz halde elden nakit olarak ödeyebilirsiniz.
Trafik cezası tebligat tarihi itibariyle bir ay içerisinde ödenmelidir. Bu ödeme internet ile ya da elden ödeme yapmak istiyorsak vergi daireleri, PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalar ile yapılabilir. Trafik cezası nasıl ödenir konusu böyledir.
Son günlerde interaktif bankacılığın aktif olarak kullanılmasından ötürü trafik cezası ödemeleri internet bankacılığı aracılığıyla bireysel banka hesaplarından kolay ve hızlı halde yapılabilmektedir. İnternet üzerinden trafik cezasını ödemek için ilk önce Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi’nin resmi sayfasına girilecektir. Daha sonrasında aşağı bölümdeki seçeneklerden motorlu taşıtlar başlığına tıklanacaktır. Yeni açılan web sayfasında ise motorlu taşıtlar sorgulaması ve kredi kartı ile ödeme düğmesine basılacaktır. Sonra karşımıza çıkan ekranda aracın plakası, araç sahibinin TC kimlik no ya da vergi numarası ve aracın tescil tarihi (aracın trafiğe çıktığı tarih) girilecektir. Tamam tuşuna tıklandıktan sonra çıkan sayfada beyanlı trafik cezası ödeme seçeneğine tıklamanız sonrasında ödeme yaparken Trafik İdari Para Cezası Tutanağı’nın beraberinizde olması gerekir. Ad, soyad, adres, TC kimlik no, vergi kimlik no, düzenleme tarihi, tebliğ tarihi, seri-sıra no, plaka, ceza tutarı ve ödenecek tutar bilgileri girildikten sonra ödemenizi başarılı halde tamamlamış olursunuz.
Trafik cezası ödemede eğer ceza sahibi internet üzerinden değil de elden ödeme yapmak istiyorsa, bunu yapmak için seçenekler vardır. Vergi dairelerinden ve PTT şubelerinden ödeme yapabilir. Ek olarak anlaşmalı banka olan Akbank, Toplum Bank, Garanti Bankası, İş Bankası, Yapı Kredi, HSBC, Finans Bank, TEB, Vakıf Bank, Ziraat Bankası, Deniz Bank, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Aktif Bank ile de ödeme yapılma şansı vardır. Trafik cezası nasıl ödenir konusu böyledir.
Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Erken emeklilik adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.