Tc kimlik no ile ssk sorgulama şifresiz

Resmi ve diğer her konuda arşivlerin ve bilgilerin dijital ortama taşınması insanlar için çabukluk oluyor. Özel olarak, eskiden resmi...

Resmi ve diğer her konuda arşivlerin ve bilgilerin dijital ortama taşınması insanlar için çabukluk oluyor. Özel olarak, eskiden resmi dairelere gitmeden yapılamayan işlemler, bundan böyle internet ile rahatça yapılabiliyor. Bundan dolayı hem insanlar zaman kaybından kurtuluyor, aynı zamanda devlet dairelerindeki aşırı yoğunluk yarı yarıya azalmış oluyor. Sorgulama yapabilmek için SSK merkezlerine gitmek gerekmiyor.

Dijital ortamda bütün dökümler alınabiliyor ve istenen bilgilere ulaşılabiliyor. Bilhassa özel sektörde SSK primlerinin yatmaması yahut geç yatması çalışan kimseler için problem olabilmekte. Bu gibi hallerde eskiden kontrol etmek pek kolay olmuyordu. Kimseler bir ihtiyaç durumunda örnek vermek gerekirse hastaneye gittiklerinde, ödenmemiş prim problemi ile karşılaşıp mağdur olabiliyorlardı. Çevrimiçi sorgulama, bu gibi mağduriyetleri de ortadan tümüyle kaldırdı. Çalışan kimseler, istedikleri her an sisteme giriş yapmak suretiyle, iş yerinin primleri eksik olmadan ve zamanında yatırıp yatırmadığını kontrol edebiliyorlar. Ek olarak emeklilik için hesaplama yapanlar için de bu pratiklik geçerli. Gün ve miktar olarak emeklilik için gerekenleri tek tıkla hesaplamak mümkün oluyor. Çok değişik işlemin yanında; TC kimlik no ile SSK sorgulama şifresiz işlemleri problemsiz bir biçimde internet üstünden yapılabiliyor.

Vatandaşlık Numarası İle SGK Sorgulama

 

SGK sorgulama; eskiden SSK hizmet dökümü olarak biliniyordu. Güncel adı ile 4A SGK hizmet dökümü olarak anılan bu işlem, şahsın sigorta ile alakalı detaylı bir dökümanı olarak çıkıyor. Bu sorgulamanın yapılabilmesi için iki değişik yol bulunuyor. Bunlardan ilki, en çok bilinen E-Devlet şifresi kullanılarak yapılmış olan sorgulamadır. İkinci sorgulama metodu ise şifresiz olarak yapılandır.

TC Kimlik Numarası İle Yapılabilen Sorgulamalar

4A SGK hizmet dökümü alınmak suretiyle; şahsın yatan primleri ve tarihleri öğrenilebilir. TC kimlik no ile SSK sorgulama şifresiz işlemde ek olarak; şahsın hangi iş yerlerinde çalışmış olduğu, ne süre ile işe devam ettiği, iş değişiklikleri ve iş yerlerinin yatırdığı primlerin miktarları detaylı olarak öğrenilebiliyor. Bu sorgulamanın yapılabilmesi için hepsinden önce Sosyal Güvenlik Merkezi'nin sayfasına girilmelidir.

Görüntülenen ekranda, şahıs istenen bilgileri eksik olmadan doldurmalıdır. Bu bilgiler; şahsın uyruğu, TC kimlik numarası, nüfus kağıdı cilt numarası, nüfusa kayıtlı olduğu il ve kimsenin doğum yılıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kimseler de uyruklarını ve ikamet tezkere numarasını yazmalıdır. Güvenlik kodu istenen kutuya, tam kutunun yanında bulunabilen harfler ve rakamlar yazılmalıdır. Bütün ilgiler eksik bırakmadan ve doğru olarak girildikten sonra “Sorgula” yazan yere tıklatılmalıdır. Bu onayın sonrasında, ekrana bütün bilgiler ve dökümler gelecektir.

Başka Hangi SSK Sorgulamaları Yapılabilir?

4A, 4B, 4C değişik gruplarda bulunabilen sigortalılar; E-Devlet sistemini kullanmak suretiyle tercih ettikleri bütün sorgulamalarını yapabilirler. Sorgulamaların tamamı para ödemesi yapmadan yapılabilmektedir. Bu sorgulamalar için E-Devlet üyeliğini yapmış olmak ve E-Devlet şifresine sahip olmak gerekir. Sorgulamalar; E-Devlet sitesi ve E-SGM ziyaret edilerek kolay bir şekilde yapılabilmektedir. E-Devlet kullanılarak yapılacak olan sorgulamalar için gerekli olan E-Devlet şifresi, PTT şubeleri ziyaret edilerek 2 TL ödenerek alınır.

E-Devlet Üzerinden Yapılan Sorgulamalar

Web aracılığıyla yapılabilen sorgulamalar arasında, TC kimlik no ile SSK sorgulama şifresiz işlemi dışında, çokca değişik sorgulama çeşidi de vardır. Bunu yapmak için E-Devlet şifresi kullanılabilmektedir. Her şeyden önce E-Devlet resmi sayfasına girilmelidir. Bu sayfada, kimseden kimliğini doğrulaması istenir. Bu doğrulama işlemi, TC kimlik numarası ve şifre girilerek yapılmalıdır. E-Devlet şifresi olanlar için kolay ve pratik sorgulama biçimidir. Ama bu parolaya sahip olmayan veyahut şifresini hatırlamayan insanlar, E-SGM sayfasına girebilir. Bu sayfada daha çok bilgi istenecektir.

TC kimlik no, cilt numarası, doğum yeri ve doğum tarihi gibi kimlik bilgileri girmek zorunludur. Bu bilgiler doğru ve eksik olmadan girilirse, sorgulama sistemine kolay bir biçimde giriş yapılabilmektedir. Sorgulama ekranlarında çok miktarda sorgulama yapılabilmektedir. İnsan, ne zaman emekli olabileceğini öğrenebilir. SSK hizmet dökümünü ayrıntılı olarak alabilir. Bağkur borç sorgulanması da bu sistemde mümkündür. Provizyon sorgulamasının yanında ek olarak, işe giriş bildirgesi gibi ayrıntılara tek tıkla ulaşılabilir. Prim sorgulamalarının da bu sistemde kolay bir şekilde yapılabilmesi avantajdır. Çalışan kimseler, primlerinin düzenli yatıp yatmadığından dakikalar içinde emin olabilirler. Yapılmış olan sorgulamalar için E-Devlet sayfasında değişik giriş biçimleri de bulunur.

E-Devlet şifresinin yanında ek olarak giriş için mobil imza ve elektronik imza gibi yöntemler de kullanılabilmektedir. SSK sorgulama hizmetlerinin bilgisayar üstünden böyle kolay bir biçimde yapılabilmesinin dışında, bu uygulamaların mobil olarak yapılmış olması da mümkündür. E-Devlet mobil uygulaması, Android veyahut iOS işletim sistemli telefonlara indirilebilir. Bu vesileyle sorgulama işlemlerinin ve diğer çok işlemin cep telefonu üstünden yapılabilmektedir. Mobil uygulamayı indirmek istemeyenler ise yine cep telefonlarının internet tarayıcılarından bu sisteme giriş yapabilirler.

Bu sistemde güvenlik tam anlamıyla sağlanmıştır. Sisteme girişlerde çok miktarda doğrulama istenir. Fakat kullanıcının da kendi güvenliğini önemsenmesi gerekmektedir. Kişiye ait özel bilgileri içeren bu sisteme giriş şifrelerinin korunması önemlidir. E-Devlet şifresi kimse ile paylaşılmamalıdır. Ortak kullanılan bilgisayarlardan ve cihazlardan giriş yapılır iken şifrenin otomatik olarak kayıt edilmesine izin verilmemelidir. Şahsi cihazlarda de şifrenin her girişte şahsen girilmesi daha doğru olabilecektir. Güvenlik önlemlerini en iyi biçimde almak için kimlik bilgileri kimse ile paylaşılmamalıdır. Ek olarak kullanılan bilgisayar ve telefonu virüslerden korumak için virüs koruma programı kullanılabilmektedir.

İsterseniz bir sonraki konumuz olan Ek ders görevi verilenlerin sigorta işlemleri adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

#1 yeliz tozar,

hizmet dökümüne bakmak istiyorum


Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar