Eskiden, uzun seneler boyunca bir işte çalışmış ve sonuç kısmında rahat bir emeklilik geçirip sağlık hizmetleri mevzusunda sıkıntı ya...
Eskiden, uzun seneler boyunca bir işte çalışmış ve sonuç kısmında rahat bir emeklilik geçirip sağlık hizmetleri mevzusunda sıkıntı yaşamak istemeyen çalışan kişilerin sosyal güvence edinebilecekleri iki kurum bulunmaktaydı: SSK ve Emekli Sandığı. Lakin bu iki kurum ya tümüyle devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışan insanlara yahut toptan özel sektörde çalışan kimselerin primlerinin ödendiği bir sistemdi. 2008 yılının Ekim ayında yapılmış olan 5510 sayılı kanundaki düzenleme sonunda, çalışmakta olan vatandaşlarımızın faydalanabileceği üçüncü bir sosyal güvence sistemi olarak Bağ-Kur yasalara girmiş oldu ve bundan dolayı üçüncü bir alanda çalışan kişilerin mağduriyeti giderildi. Yani Bağ-Kur sosyal güvence sistemi esasen SSK ve Emekli Sandığı üstünden primleri ödenmeyen vatandaşlara sağlık ve emeklilik hizmeti sağlamaya çalışan bir sistemdir. SSK ve Emekli Sandığı sistemlerinden faydalanmayan herkes Bağ-Kurlu olabilir, bu konuda bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bu konumuzda da bundan böyle önemli konulardan birisi olan TC ile Bağ-Kur sorgulama hakkında bilgiler vereceğiz.
Bu günlerde Bağ-Kur, kendi kapsamındaki sigortalılara yaşlılık, ölüm ve sağlık sigortası için yardım yapmakla birlikte esas amacın devlet veya özel sektörde çalışma imkanı bulamayanlara 72 tanımak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bağ-Kur üstünden alınan ödemeler çoğu zaman 15 veyahut 25 senelik periyotlar üstünden hesaplanmaktadır, belli bir yaşa kadar çalışmış ve ödemelerini yapmış insanlar ise Bağ-Kur üstünden emekli olup daha önce yaptıkları ödemelerin karşılığını almaya başlayabiliyorlar. Bunlara ilaveten insanlar Bağ-Kur sorgulama ile Bağ-Kurları hakkındaki belirlenmiş olan sorgulamaları yapabilmekteler.
Eğer siz de hür yahut kendi adınıza çalışıyor ve Emekli Sandığı veya SSK yerine Bağ-Kur'a primlerinizi ödüyorsanız, 5510 sayılı kanun çerçevesinde 4B yani Bağ-Kur sigortalısı sayılıyorsunuz demektir. Bu halde Bağ-Kur sorgulaması yapmak suretiyle 4B hizmete başlama sürenizi, terk ve talep tarihinizi öğrenebilir; emeklilik için toplam hizmet süresini hesaplayabilirsiniz. Ek olarak TC ile Bağ-Kur sorgulaması yapabilirsiniz. Eskiden Bağ-Kurlular bu hizmetlere Sosyal Güvenlik Kurumu'nun uygulaması üzerinden ulaşabiliyorlardı. Fakat son yapılmış olan düzenlemelerle beraber diğer devlet hizmetlerinin büyük çoğunluğunda olduğu gibi, Bağ-Kur Sorgulama sistemi de insanların kendilerine ait TC Kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile ulaşabildikleri, dolaylı olarak güvenlik derecesi daha yüksek olan e-devlet sistemine aktarıldı.
TC ile Bağ-Kur sorgulamak için önce e-devlet sistemine giriş yapmamız gerekmektedir. Sonrasında, sağ üst köşede bulunabilen “Sisteme Giriş” düğmesine tıklatarak giriş ekranına ulaşıyoruz.
TC ile Bağ-Kur sorgulamanın bu kısmında, karşımıza gelen “Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş Kimlik Doğrulama Sistemi” başlıklı ekrana TC kimlik numaramızı ve e-devlet parolamızı giriyoruz. E-devlet şifreniz yoksa veyahut unuttuysanız, en yakınınızdaki Ptt bürosuna nüfus cüzdanınızla gittikçe e-devlet şifresi edinebilirsiniz.
E-devlet sistemine giriş yapmanız sonrasında “E-Hizmetler” başlığına tıklatarak karşımıza çıkacak listeden “Sosyal Güvenlik Kurumu”na ait listeyi buluyoruz. Bu hizmet listesinde Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler, 4A Hizmetleri, 4B Hizmetleri, 4C Hizmetleri, Şahıs Ödemeleri Hizmetleri ve Diğer Hizmetler alt başlıklarını göreceksiniz. TC ile Bağ-Kur sorgulama için aşağı bölümdeki “4B Hizmetleri” başlığını buluyoruz.
Bu başlığın altında bulunabilen linklere tıklamak suretiyle istediğiniz envaiçeşit TC ile Bağ-Kur sorgulamasını yapabilme imkanına sahipsiniz.
Mesela “4B Basamak Bilgisi” linkine tıklayınca Bağ-Kur ödemeleriniz ve yaşınıza bağlı olarak belirlenen bulunduğunuz basamağı takip edebilirsiniz veyahut “4B Hizmet Bilgisi” linkine tıklamak suretiyle şimdiye kadar çalıştığınız ve Bağ-Kur ödemesi yaptığınız toplam hizmet süresini görebilirsiniz. 4B Bağ-Kur tescilinizi yaptırdıysanız “4B Tescil Kaydı” linkine tıklatarak tescilinizin gerçekten yapılıp yapılmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer gereken primlerinizi ödeyip 72 kazanmışsanız, emekli olduğunuzda alacağınız takriben aylığı “4B Emekli Aylığı Hesaplama” linkine tıklatarak öğrenebilmektesiniz.
Bağ-Kur sistem olarak Emekli Sandığı ve SSK'nın dışında, özgür çalışmış olduğu için envaiçeşit sigorta işleminizi takip etmekte yarar var. Yukarda anlatıldığı biçimde Bağ-Kur sorgulamayı yapmak suretiyle önceleri ödediğiniz primlere, yapmış olduğunuz hizmet süresine ulaşarak ne zaman emekli olma hakkı kazanacağınızı net bir biçimde öğrenebilmektesiniz.
Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan İş kazası ve meslek hastalıkları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.