Taksi şoförü ssk isteğe bağlı tamamlama

Taksi şoförleri eğer ticari taksi plakası kendilerine ait değil ise plaka sahibinin işçisi durumundadır. İlaveten plaka sahibi olan i...

Taksi şoförleri eğer ticari taksi plakası kendilerine ait değil ise plaka sahibinin işçisi durumundadır. İlaveten plaka sahibi olan işveren ile ticari taksi şoförü arasında yer bulan iş sözleşmesi taksi şoförlerinin sigortalılığını belirleyen pek önemli kıstaslardan bir tanesidir. Yani taksi şoförü, SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) kapsamında sigortalılığını isteğe bağlı olarak tamamlayabilmektedir. Lakin bunun bazı şartları bulunmaktadır. Taksi şoförü SSK isteğe bağlı tamamlama mevzusunda daha detay içeren bilgilere bu yazımızdan ulaşabilmektesiniz.

Taksi Şoförü SSK İsteğe Bağlı Tamamlama Nasıl Yapılır?

Taksi şoförleri sigortalılık çerçevesinde üç türe ayrılmaktadırlar. İlki bir ay içerisinde 10 günden daha az çalışan taksi şoförleri sigortasıdır. Bir ay içerisinde 10 günden daha az çalışan taksi şoförleri SSK kapsamında kendi sigorta primlerini ödemekle yükümlüdürler. Ticari taksi plakasına sahip olan işveren tarafı, bir taksi şoförünü kendisine ait taksisinde ayda 10 günden daha az çalıştırıyor ise o şoförün sigorta primlerini yatırmaktan sorumlu değildir. Bu noktada taksi şoförünün 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu çerçevesinde yer bulan bazı haklardan yararlanması için sigorta primlerini ödemesi gerekmektedir. Diğer tür ise taksi şoförünün bir ay içinde 30 gün çalışmasıdır. Bu hal tam zamanlı olarak kanunda yer bulur. Böyle bir durumda ise ticari taksi plakasına sahip olan işveren tarafı, bir taksi şoförünü kendisine ait taksisinde ayda 30 gün yani tam zamanlı çalıştırıyor ise o şoförün sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür.

 

Tüm bunlarla beraber taksi şoförlerinin sigortalılık çerçevesinde bir de üçüncü türü vardır. O ise bir ay içerisinde 10 günden fazla lakin 30 günden az çalışan taksi şoförleri sigortasıdır. Böyle bir durumda yani ticari taksi plakasına sahip olan işveren tarafı, bir taksi şoförünü kendisine ait taksisinde ayda 10 gün yahut daha fazla çalıştırıyor ise o şoförün sigorta primlerini ödemekle yükümlüdür. İşveren, taksi şoförü ayda kaç gün çalıştı ise o kadar prim öder. Bu noktada taksi şoförü SSK isteğe bağlı tamamlama işlemini uygulayabilir. 2011 senesinde yürürlüğe giren bir kanun ile türkiyede bu hal gerçekleşmektedir.

Taksi Şoförleri İçin SSK İsteğe Bağlı Tamamlama Şartları

Taksi şoförü SSK çerçevesinde isteğe bağlı tamamlama işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar her şeyden önce taksi şoförünün hizmet akdi ile çalışıyor olmasıdır. Bundan dışında eğer ticari taksi, taksi şoförünün kendisine ait ise böyle bir hal mümkün olmamaktadır. Benzer biçimde taksi şoförü devlet adına yahut devlet namına çalışıyor ise; yine SSK isteğe bağlı tamamlama işlemini gerçekleştiremez. Buna ilaveten bir şoförün SSK isteğe bağlı tamamlama işlemini yapmak için o şoförün kendi isteğine bağlı olarak sigortasının olmaması gerekir. Yani taksi şoförünün zaten var olan olan bir sigortalılığı var ise bu hal ilgili olamaz. İlaveten taksi şoförünün SSK isteğe bağlı tamamlama işlemini yapabilmek için aylık, gelir yahut maaş almaması gerekir. Çünkü aylık, gelir yahut maaş 30 güm için verilir. Bu durumda ilgili taksi şoförü bir ay içinde 30 gün çalışıyor demektir. Bu da tam zamanlı bir çalışma olduğundan sigorta primlerinin zaten ticari taksi plakası sahibi işveren ile ödenmesi gerekmektedir. İlaveten tüm bu unsurların peşi sıra eğer bir taksi şoförü SSK isteğe bağlı tamamlama işlemini gerçekleştirmek istiyor ise 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Tüm bu unsurların yanında ilaveten taksi şoförü SSK çerçevesinde sigortasını isteğe bağlı olarak tamamlama işlemini gerçekleştirirse benzer halde SSK'lı olarak sigortalı olma durumundadır. İlaveten taksi şoförleri SSK çerçevesinde isteğe bağlı tamamlama işlemi için çalıştıkları ilin sosyal güvenlik il müdürlüklerine başvuruda bulunmalıdırlar. Eğer taksi şoförleri SSK isteğe bağlı tamamlama işlemini gerçekleştirmezlerse 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda yer bulan bazı haklardan da yararlanamazlar. Şöyle ki; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda sigorta kolları kısa vadeli ve uzun vadeli olarak ikiye ayrılmıştır. Kısa vadeli sigorta kolları iş kazaları ve meslek hastalıkları ile analık ve hastalık sigortalarıdır. Uzun vadeli sigorta kolları ise malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarıdır.

İşte bu durumda eğer bir taksi şoförünün sigortası ayda 10 gün veyahut daha az yatıyor ise uzun vadeli sigorta kolları haklarından yararlanamazlar. Misal verirsek bir nedenden dolayı malul olduklarında uzun vadeli sigorta kolları primini yatırmadıkları için malullük aylığı alamazlar. Veyahut bir nedenden dolayı ölüm ettiklerinde eğer uzun vadeli sigorta kolları primini yatırmamışlar ise yani SSK çerçevesinde isteğe bağlı tamamlama işlemini gerçekleştirmemişler ise hak sahiplerine (eşi, çocukları, anne ve babası) ölüm maaşı bağlanamaz. Taksi şoförü yalnızca kısa vadeli sigorta kolları çerçevesinde sigortalı ise yani SSK kapsamında isteğe bağlı tamamlama işlemini gerçekleştirmemiş ise iş kazası ya da meslek hastalığından ortaya çıkacak bir sorunda ödenek almaktadır. İlaveten Genel sağlık sigortası yani Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde hastalandığı halde devlet hastanelerinde sigortasından yararlanmak suretiyle para vermeden bir şekilde muayene olur.

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Bağ-kur yapılandırma nasıl iptal edilir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar