SSK ne kadar emekli aylığı alırım sorusunun cevabını merak ediyorsanız yapılması gerekli olan makalemizin sonunda yer alacak olan lin...
SSK ne kadar emekli aylığı alırım sorusunun cevabını merak ediyorsanız yapılması gerekli olan makalemizin sonunda yer alacak olan linke tıklatmak olabilecektir. Lakin bundan önce ise lazım olacak olan önemli ölçütler vardır.
Bu ölçütler işe başlama tarihi, malullük yahut iş gücü kaybının olup olmadığı ölçütleridir. SSK bu noktada SSK ne kadar emekli aylığı alırım uygulaması ile beraber sizler için hizmet sunmaktadır. Bu uygulamayı kullanmak suretiyle emekli olacağınız zaman SSK ne kadar emekli aylığı alırım sorunuzun cevabını öğrenebilirsiniz. SSK ne kadar emekli aylığı alırım uygulamasından yararlanmak için ilk etapta makalemizin sonunda yer olacak olan bağlantıya tıklatınız. Daha sonrasında size TC kimlik no, SSK sicil no, baba adı, nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve ilçe bilgileri ve doğum tarihiniz istenecektir. Bu bilgileri noksansız olarak girmeniz sonrasında sorgulama düğmesine basınız.
Bundan böyle siz de emekli olduğunuz zaman ne kadar maaş alacağınızı öğrenebilmektesiniz.
Emekli aylığı alan insanlar web aracılığıyla emekli maaşlarını kolayca takip edebilirler. Fakat bilindiği gibi 3 değişik kurumun birisinden emekli aylığı alınabilmektedir. Bunlar sırası ile SSK, BAĞKUR ve emekli sandığıdır. SSK emekli aylığını e-Devlet üstünden öğrenmek için yapılması çok gerekli olan sizler için aşağı kısımda verdiğimiz bağlantıya tıklamanız ve daha sonra ekrana gelecek olan e-Devlet kimlik doğrulama tarafına ulaşmanızdır. Bu bölümde ekranda bulunabilen "Kimliğimi Şimdi Doğrula" düğmeye basarak doğrulama platformuna ulaşmanızdır. Ekran üstünde bulunabilen kutucuklara sırası ile T.C. Kimlik no nuzu ve e-Devlet şifre anahtarınızı giriniz. Daha sonra ekranda gelecek olan kısım 4A emekli aylık bilgisi olarak bilinir. Buradaki kısımdan SSK emeklileri emekli aylıklarının takibini gerçekleştirebilmektedir.
BAĞKUR emeklileri emekli aylıklarının takibini yapmak için e-Devlet üstünden sunulan 4B Emekli Bilgisi tarafına ulaşmaları gerekir. Bunu yapmak için sizler için aşağı kısımda vermiş bulunduğumuz bağlantıya tıklamanız yeterince olabilecektir. Daha devamında önünüze gelecek olan kısım e-Devlet kimlik doğrulama kısmıdır ve bu kısmı yukarı kısımda bahsettiğimiz halde tamamlamanız gerekir. Daha ardından ekrana gelecek olan kısım size ait olan 4B Emekli Bilgisi kısmıdır ve buradan BAĞKUR aracılığıyla ödenen primlerinizin takibini kolayca yapabilirsiniz.
Emekli sandığından emekli alan bireylerin aylık alacağı paralarının takibini yapabilmek için e-Devlet üstünden sunulan 4C Emekli Bilgisi hizmetine ulaşmaları yeterince olabilecektir. Bunu yapmak için sizler için aşağı bölümde verdiğimiz linke tıklatarak e-Devlet 4C Emekli Bilgisi sayfasına ulaşınız. Daha sonrasında kimlik doğrulama kısmına ulaştıktan sonra aylara göre Emekli Sandığı aracılığıyla ödenen primlerin takiplerini kolaylıkla gerçekleştirme imkanına sahipler.
Emekli aylığı hesaplanması belli bir formül ile gerçekleştirilebilir. Bu formül devlet aracılığıyla belirlenmiş olup belli dönemlere göre farklılık gösterir. Ek olarak gene devletin belirlemiş olduğu internet sayfaları üstünden bu formüle münasip emekli aylığı hesaplaması 50. Kısaca emekli aylığı hesaplama formülü emekli maaşının nasıl hesaplanacağını belirlemektedir. Bu formül şahsın daha öncesinde çalışmış olduğu belli dönemleri kapsar. Bu dönemler emeklilik hakkında gerçekleşmiş olan yasal değişikliklerle bölünmüştür. Çünkü her bir yasal farklılık yanında çok değişik koşulları getirdiği için daha öncesinde geçerli olan uygulamalar geçersiz sayılmaktadır. Bu sebep ile her bir değişikliğin olduğu ana kadar daha öncesinde geçerli olan yasal şartlara göre emeklik maaşı dâhil edilmektedir.
Emekli aylığı hesaplanma formülü öncelikle 3 değişik döneme dayanmaktadır. Bu dönemler aşağı kısımdaki gibidir.
İlk Dönem 31.12.1999 tarihi öncesi
İkinci Dönem 01.01.2000 ve 30.09.2008 arası
Son Dönem 01.10.2008 sonrası
Emekli aylığı hesaplaması gerçekleştirilirken sigortalının yukarı bölümde verilen 3 dönemdeki ödenmiş olan nispi aylık maaşları kendi aralarında toplanır. Daha sonrasında toplanan bu aylıklar güncelleştirilerek bir araya getirilir ve emekli aylığı hesaplanır. Her üç dönem için yapılmış olan aylık hesaplamalarda takriben senelik kazanç dâhil edilmektedir. İlk dönem için 1999 senesinden önce geçerli olan emeklilik yasası geçerlidir. Bu kanuna göre emeklilik yaş hesaplaması bu tarihe kadar geçerlidir. Daha devamında 1999 senesinde gelen yeni kanun ile 2008 senesine kadarki emeklilik maaş hesaplamaları 50. Nihayetinde ise son dönemin emeklilik maaşını hesaplamasını belirleyen 2008 senesi emeklilik yasası ile bugünümüze kadarki olan emeklilik maaş hesaplamaları 50.
4A emekli aylığını hesaplamak arzu eden kişiler Sosyal Güvenlik Kurumunun kurmuş olduğu resmi internet sayfasına ulaşmaları gerekir. Bunu yapmak için sizler için aşağı kısımda vermiş bulunduğumuz bağlantıya tıklamanız yeterince olabilecektir. Daha sonra karşınıza çıkan ekranda sizden bir çeşit bilgiler istenilmektedir. Bunlar sırası ile T.C. Kimlik numaranız, SSK sicil numaranız, baba adınız, nüfusa kayıtlı il ve nihayetinde doğum tarihinizdir. Bunları eksik bırakmadan ve doğru halde doldurmanız durumunda "Sorgulama düğmesine tıklatınız. Daha ardından ekrana gelecek olan bölümde girdiğiniz bilgilere göre oluşturulmuş olan emekli aylığı gözükmektedir.
Bilindiği gibi belli bir zaman sigortalı olarak çalıştıktan sonra işçiye işyerinden ayrılması halinde ödenen paraya kıdem tazminatı denilmektedir. Bu kıdem tazminatının ödenme zorunluluğu 4857 sayılı İş Kanunu aracılığıyla getirilmiştir. Ama çalışan kendi isteğiyle işten ayrılması halinde bir kıdem tazminatı talep etmesi mümkün değildir. Kıdem tazminatı kadının evlendiği tarihten sonraki bir yıl içinde kendi isteği ile sözleşmeyi feshetmesi veyahut işçinin ölümü nedeniyle sözleşmenin son bulması durumunda ödenir. Kıdem tazminatının alınabilmesi için devamlı bir şekilde benzer işyerinde yahut benzer patronun birden değişik alanlarda sunduğu işlerde toplam olarak minimum bir yıl çalışmış olması gerekir. Bundan hariç kıdem tazminatının miktarını ve alınma durumunu belirleyen belli koşullar bulunur. Bu koşullar aşağı kısımdaki gibidir.
Çalışanın kendi talebi ile işten ayrılmış veyahut vefatının gerçekleşmiş olması gerekir.
İşçinin işveren aracılığıyla işten çıkarılmamış olması gerekir.
Çalışan kendi isteğiyle işten ayrılıyorsa ayrılma sebebinin İş yasasının 24. Maddesinde belirtilmiş olan çalışanın haklı bir nedene dayatılarak derhal işi bırakması şartına bağlı olması.
Bunların haricinde belirtilmiş diğer koşullara münasip olmak koşulu ile çalışan kıdem tazminatını çalışmış olduğu yerden pratik olarak alabilmektedir. Bu şartların sağlanması durumunda kıdem tazminatı hesaplanması işçinin çalışmaya başladığı tarihten başlayarak hizmetinin devamı boyunca her geçen bir tam sene için işveren işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt fiyat tutarında kıdem tazminatı ödemektedir. Bir senesi geçen sürelerce benzer oranda kıdem tazminatı eklenmektedir. Bu hesaplamalar yapılır iken yapılacak olan kesinti damga vergisi kesintisidir.
2017 senesi için kıdem tazminatı ödemelerinde uygulanacak olan tavan kıdem tazminatı yalnızca 2017 yılının ilk 6 ayı için 4.426,16 TL'dir. Bu tavan değeri her yıl devlet aracılığıyla belirlenir.
Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Askerlik durum sorgulama adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.