Sosyal yardım prim teşvik şartları

Sosyal yardım prim teşviki son yıllarda bir hayli konuşulan konulardan bir tanesidir. Sosyal yardım prim teşvik şartları esasen birka...

Sosyal yardım prim teşviki son yıllarda bir hayli konuşulan konulardan bir tanesidir. Sosyal yardım prim teşvik şartları esasen birkaç senede bir güncellense de temelinde benzer şartlar yer alır. Sosyal yardım prim teşvik koşulları ile ilgili detay içeren bilgiye haberimizden ulaşabilmektesiniz.

Türkiyede 26.04.2016 tarihinde KHK yani Kanun Hükmünde Kararname ile yeni torba kanun yürürlüğe girmişti. Torba kanun çerçevesinde sosyal yardım prim teşvik koşulları da düzenlenmişti. Sosyal yardım, 65 yaşını doldurmuş ve muhtaç, kimsesiz, ağır hasta yahut güçsüz insanlara aylık bağlanma uygulamasıdır. Bu bağlamda sosyal yardım alan kimseleri işverenler işe alırlar ise onlara da bir çeşit teşvikler sağlanmaktadır. Ama dikkatli olunması gerekli olan nokta işverenlerin bahsedilen kimseleri çalıştırırken muhakkak sigortalı olarak çalıştırması gerekmektedir.

Sosyal Yardım Prim Teşvik Şartları Nelerdir?

Sosyal yardım prim teşvik koşulları için dikkatli olunması gerekli olan ilk nokta şahsın işe başladığı tarihten önceki 1 sene içerisinde sosyal yardımlardan yararlanmış olması gerektiğidir. Prim teşviki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulu aracılığıyla belirlenir. Ek olarak gereken olan diğer şart ise yapılmış olan bu sosyal yardımların ayni yani eşya, hastalık ile ilgili devlet aracılığıyla verilen para vermeden tekerlekli sandalye vs. gibi olmaması gerekmektedir. Kimsenin sosyal yardım prim teşvikinden yararlanması için bahsedilen sosyal yardımın maddi yani parasal olması gerekmektedir. Ek olarak sosyal yardım prim teşvik koşullarından bir diğeri ise şahsın geçen bir sene içinde İŞKUR (Türkiye İş Kurumu) çerçevesinde kayıtlı bulunması gerekir.

 

Sosyal yardım prim teşvik koşulları sadece bunlarla sınırlı değildir. Ek olarak patronun primlerinin karşılanabilmesi için yardıma muhtaç ve kimsesiz kimseleri sigortalı olarak işe almadan önce geçen 1 senelik süreç içinde iş yeri sahibine ait olan iş yerinden veya fabrikadan aylık olarak bildirilen sigortalı sayılarına ilave olması gerekmektedir. Yani işveren kişiyi işe almadan önce yanında var olan çalışanlarının primlerini ve sigortalarını yatırmıyor ise, kimseleri sigortasız çalıştırıyor ise sosyal yardım prim teşvikinden yararlanamaz. Ek olarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu çerçevesinde yanında çalıştırdığı işçilerin sigorta ve hizmet evraklarını Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmelidir. Patronun bu prim teşvikinden yararlanması için her ay düzenli biçimde bu belge ve belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumu'na ulaştırması gerekir. Tüm bu şartların yanında nihayetinde, bir patronun sosyal yardım prim teşvikinden yararlanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na bireysel veya işveren olarak hiçbir borcunun bulunmuyor olması gerekmektedir.

Primlerin Karşılanması

Sosyal yardım prim teşviki mevzusunda merak edilen diğer bir husus bu primlerin kim aracılığıyla ve ne kadarının karşılanacağıdır. Türkiyede yürürlükte olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda bu primlerin kim aracılığıyla ve ne kadarının karşılanacağı belirtilmektedir. Sosyal yardım prim teşvikleri devlet aracılığıyla karşılanır. 5510 sayılı yasaya göre eğer bir işveren özel sektör çerçevesinde yardıma muhtaç ve kimsesiz kimseleri iş yerinde veya fabrikasında sigortalı bir şekilde çalıştırırsa, prime esas kazancın yani çalıştıracağı işçinin ücretinin alt sınırı olmak üzere hesaplanır ve iş yeri sahibine geri ödenir. Sosyal yardım prim teşvikinden ne kadar süre ile yararlanabileceği de yine işverenlerin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Buna göre prim teşvikleri yardıma muhtaç ve kimsesiz kimsenin sigortalı olarak işe başladığı tarih baz alınmak üzere bir sene süre ile karşılanır.

Prim teşvik koşullarının neler olduğundan bahsederken patronun Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu olması durumunda bu teşvikten yararlanamayacağını söylemiştik. Bu noktada dikkatli olunması gerekli olan bir detay bulunur. Buna göre eğer Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu olan bir işveren bu borcu taksitlendirmiş veyahut yapılandırmışsa prim teşvikinden yararlanabilir. Bunu yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na dilekçe vermesi, taksitlendirmiş yahut yapılandırmış olan borçlarını ödemeye devam etmesi yeterince olabilecektir.

Prim Teşvikinden Yararlanamayan İş Yerleri

Sosyal yardım prim teşvikinden yararlanamayan iş yerleri ve işverenler de bulunur. Buna göre eğer bir işveren iş yerinde veya fabrikasında işçilerini sigortasız çalıştırıyor ise prim teşvikinden yararlanamaz. Aynı anda yabancı uyruklu ve kayıt dışı olan kimseleri çalıştıran işverenler de bu teşvikten yararlanamazlar. Prim teşvikinden yararlanamayan iş yerleri çerçevesinde baktığımızda ise alım ve yapım düzeyinde çalışan iş yerleri bu teşviklerden yararlanamazlar. Ek olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da yurt dışında çalışan kimseler ve onların işverenleri de yine sosyal yardım prim teşvikinden yararlanamazlar.

Sigortalının Talebi

İşverenlerin merak ettikleri diğer bir konu ise sosyal yardım prim teşvikinden yararlanmak için çalıştırması gerekli olan ve şartları sağlayan kimseleri nerden bulacakları konusudur. Bu noktada Türkiye İş Kurumu işverenlere yardımcı olur. Çünkü yardıma muhtaç ve kimsesiz insanlar Türkiye İş Kurumu çerçevesinde kayıtlı işsiz olarak geçmektedir. Patronun talebi üstüne kendilerine uygun iş olduğunda alınması gerekli olan mesleki eğitim veya eğitim gibi uygulamaları da yine Türkiye İş Kurumu sağlayacaktır. Kayıtlı işsizlerin verilen mesleki eğitimi yahut eğitimi başarı ile tamamlamış olmaları sonucu ise işveren aracılığıyla iş yerlerinde çalışmaya başlarlar. Patronun kayıtlı işsizlerin işe girdiği ilk gün sigortalarını yapması gerekir.

Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan E-devlet ek-5 sorgulama adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar