Bir işveren, her çalışanını Sosyal Sigortalar Kurumu’na kendi altında çalıştığına dair kayıt etmekle ve sigortasını yatırmakla mükell...
Bir işveren, her çalışanını Sosyal Sigortalar Kurumu’na kendi altında çalıştığına dair kayıt etmekle ve sigortasını yatırmakla mükelleftir. Eğer çalışanlar doğum izni, iş kazası, hastalık veya meslek hastalığı gibi sebeplerle geçici iş göremezlik raporu alırsa ve bunu işverenine bildirirse, işveren, bu raporu SGK Vizite Giriş Sistemi ile SGK’ya bildirmekle mükelleftir. Bunu yapmak için işverenin kuruma gitmesine gerek kalmadan, çevrimiçi olarak raporlama/bildirme sistemi olarak SGK Vizite Giriş Sistemi geliştirilmiştir. Bu biçimde işverenin, çalışanına ait raporu SGK’ya bildirmesi daha kolay hale gelmesi amaçlanmıştır. Raporu sisteme bildirilmiş olan çalışana, SGK aracılığıyla geçici iş göremezlik ödeneği altında ödeme yapılabilir. Bu biçimde çalışanın hastahane ve sağlık giderlerinde maddi sorun yaşaması engellenmesi amaçlanır. Bu sistemin gayesi, diğer genel SGK bildirimlerinden ayrı olarak yalnızca çalışanların iş göremediği hallerde, aldığı raporu iş yerine sunması durumunda, işverenin yapması gerekli olan sağlık ödemesi ve rapor bildirimleri içindir.
İşveren, çalışanın aldığı geçici iş göremezlik raporunun bitiş tarihinden en geç 5 gün içerisinde bunu aşağı kısımdaki adres üstünden bildirmek zorundadır. Eğer rapor 10 günden kısa ise bunu en geç 10. günün sonrasındaki 5 günün içinde SGK’ya bildirmelidir. Eğer çalışanın raporu 10 günden fazla ise, işveren, rapor bitiş zamanına kadar her 10. günün nihayetinde tekrarlayacak biçimde bildirim yapmalıdır. SGK, bildirim yapmayan iş yerlerine, bildirim yapmadığı her çalışanı için, minimum ücretin yarısı kadar idari para cezası kesmektedir.
Haksızlık ve suistimallerin engellenmesi için SGK aracılığıyla uygulanan bazı yaptırımlar mevcuttur. Örnek vermek gerekirse haksız rapor alan çalışan tespit edildiği zaman, çalışanın kendisine, aldığı ödeneğin 3 katı kadar cezai işlem uygulanır. Ek olarak bir takvim senesinde, bir çalışan azami 40 gün rapor alma hakkında sahiptir. Bu vakti geçen raporlar sağlık kurulu onayı gerektirir. Belirtilmiş bütün bu esaslar, Sosyal Sigorta Yönetmeliği’nin 39. Maddesinde açıkça belirtilmiştir.
Bildirim yapabilmek için aşağı bölümdeki bağlantıdan SGK Vizite Giriş Sistemi’ne giriş yapılabilmektedir.
Aşağı kısımda verilen bağlantıya tıkladığınız zaman karşınıza şu biçimde bir ekran gelecektir.
Rapor bildirim işlemi gereken adımlar aşağı bölümdeki gibidir.
Hepsinden önce ekranda işaretlenmiş 1 numaralı alana, önceleri SGK’ya kayıtlı olan kullanıcı kodunu giriyorsunuz, 2 numaralı alana ise, yine SGK kayıtlı iş yeri parolanızı girip giriş tuşuna bastığınızda karşınıza kayıtlı olan tüm çalışanların SGK üstünde kayıtlı olan bilgileri yer alacaktır. Buradan işlem yapmak istediğiniz çalışan bilgilerine kolay bir biçimde ulaşabilir, bilgilerini güncelleyebilir, bildirilen iş göremezlik raporunu sisteme bildirebilirsiniz.
Ekrana giriş yapıldığı zaman yapabilecek işlemler şu şekildedir;
Çalışan rapor işlemleri.
İş kazaları ve çalışanlara ait meslek hastalıkları ile ilgili bildirim işlemleri.
Çalışılamayan döneme ait bildirim işlemleri.
Eğer bildirim yapmak istediğiniz çalışanınızla ilgili, ekranda “Girilen sigortalı bilgisi ilgili iş yerinde çalışır görünmüyor” halde bir ibare yer alıyorsa endişelenmenize hiç gerek yok. Bu ibare, çalışanınız işe yeni başlamış demektir ve / veyahut çalışana ait gereken bilgiler SGK’ya ulaştırılmamıştır. Bu hatanın giderilebilmesi için bir an önce çalışanının hesap pusulası veyahut işe başladığı ayın bildirgesini SGK sistemine bildirmeli ve çalışan kaydını yapmalısınız. Sonrasında iş göremezlik raporuyla ilgili bilgileri rahatlıkla sisteme girebilirsiniz.
İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bağkur malulen emeklilik adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.