Sgk kesenek

Türkiyede Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak çalışan kimselerin maaşlarından bazı kesintiler yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurum...

Türkiyede Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak çalışan kimselerin maaşlarından bazı kesintiler yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalı çalışan insanların maaşlarından yapılmış olan bu kesintileri takip etmeleri için SGK kesenek sistemini geliştirmiştir.

SGK Kesenek Nedir?

SGK kesenek bilgi sistemi ile sigortalı çalışan kimseler maaşlarından ne kadar kesinti yapıldığını ve ödedikleri vergi miktarını kolay bir biçimde takip edebilirler. Bu uygulamanın ilgili yasaya göre işyeri tescilli ve aylık prim ve hizmet belgelerinin internet ortamına yüklenebilmesi için gerekli olan programın çalışmalarını tamamlamak için SGK kesenek bilgi sistemini kullanıma açmış bulunur. İlgili kanun 5510 sayılı kanundur. Bu kanunun 4. Maddesinin c bendi hayli önemlidir. Bu bentte yazanlar şunlardır 5510 numaralı kanundaki 4üncü maddenin ilk fıkrasının c bendi kapsamında sigortalanmış çalışanı olan kimse kamu idarelerince adı işyeri bildirgesi olarak adlandırılmış www.sgk.gov.tr adresinde Kesenek Bilgi Sisteminden işyeri tescili kısmını elektronik ortamda doldurmak suretiyle edinilecek çıktıyı merkeze göndermek zorundadır ve buna ilaveten aylık prim ve hizmet evrakları ve görevliye ait kullanıcı adı ve şifreleri yazılı olarak bu belgeye eklenecektir. Buna göre sigortalı olarak çalıştırılan kamu iradelerine ait olan tahsilat-tahakkuk-borç ve diğer bilgilerin sorgulanabilmesi için kullanıcı adı ve şifrenin oluşturularak ilgililere verilmesi ve ilgililerin bu yolla sisteme giriş yapabilmesinin gerekliliğine vurgu yapılmıştır. Yani anlaşılacağı üzere kesenek bilgi sistemi elektronik bir bilgi giriş sistemidir. Bunu yapmak için yapılması gerekli olan çokca adım vardır bunlara da şimdi değineceğiz.

 

SGK Kesenek Bilgi Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

SGK kesenek bilgi sistemine giriş yapmak için hepsinden önce makalemizin sonunda vermiş bulunduğumuz bağlantıya tıklatmanız gerekmektedir. Linke bastıktan sonra açılacak olan web sayfasında kullanıcı adı ve şifre bilgilerine gerek duyulmaktadır. Bu şifreyi Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan temin edebilirsiniz. Gerekli olan bu bilgileri girmeniz sonrasında sisteme giriş yapabilme imkanına sahipsiniz. Ayrıca SGK kesenek bilgi sistemine giriş yapmak için bilgisayarınızda Java programının yüklü olması gerekir.

Sigortalı çalışan bütün her insanın prim belgelerinin her ay elektronik ortamda düzenli halde gönderilmesi zorunludur. Bu prim evraklarını göndermekle görevli olan insanlar evrakları göndermemeleri durumunda ceza uygulaması yapılabilir. Prim evrakları kesenek bilgi sistemi ile en geç maaşın alındığı tarihten başlayarak 10 günün içerisinde gönderilmesi gerekmektedir. Peki, emekli kesenekleri nasıl yapılmaktadır. Şimdi gelin bunu inceleyelim.

SGK Kesenek Bilgi Sistemine Giriş Yapmak İçin TIKLAYINIZ!

Emekli Kesenekleri Nasıl Yapılır?

Emekli keseneği devlet memurları olan insanların aylık ücretlerinden yapılmış olan kesintilerden birisidir. Bu emekli keseneğinin diğer adı sosyal güvenlik kesintisidir. Emekli keseneği uygulaması memuriyete 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlayanlar ve devamında başlayanlar için değişiklik gösterir. Bu değişiklik emeklilik keseneklerinin hesaplanması ve oranları üzerinedir. Buna ilaveten memur maaşlarına uygulanan emekli keseneği miktarı memur kimselerin emekli oldukları zaman emekli ikramiyelerinin ve emekli aylıklarının miktarlarını belirlerken esas alınmaktadır. Peki, bu emeklilik keseneklerinin unsurları nelerdir ve kesinti oranları nasıl hesaplanır?

Emekli Keseneklerinin Unsurları ve Kesinti Oranları Nelerdir?

Biraz önce anlatılan gibi emeklilik kesenekleri miktarı 1 Ekim 2008'den öncesi ve sonrası için değiştiğinden biz de anlatacaklarımızı 2008 öncesi ve sonrası olarak ikiye bölerek anlamış olacaksınız. 1 Ekim 2008 öncesinde ilk kez memuriyete başlamış olanlar için; emeklilik kesenekleri aylık derece yani kademelerine göre ve bunlara ilaveten ek göstergelerine ve hizmet sürelerine göre belirlenir. Ama. 1 Ekim 2008 ardından ilk kez memuriyete başlamış olanlar için; emeklilik kesenekleri aylık derecelerine, ek göstergelerine ve hizmet sürelerine; var ise özel hizmet ve benzer nitelikteki tazminatlarına ve mevcutsa makam ve tescil, görev tazminatlarına göre hesaplanmaktadır. Kesinti oranları ise 2008 öncesi %16 iken 2008 sonrası %14'tür. Peki, bu kesenekler nasıl hesaplanır?

Emeklilik Keseneklerinin Hesaplanması

1 Ekim 2008 öncesinde ilk kez memuriyete başlamış bir memurun maaşında kesintiye tabi unsurları şunlardır: O ayki alınan esas maaşı, var ise ek göstergeleri, kıdem maaşı ve taban aylıktır. Emeklilik keseneğini hesaplanma aşamasında verilere ait değerler kendi içinde toplanır. Daha sonrasında maksimum devlet memuru maaşı ek göstergeye bağlı oranın yüze bölümüyle çarpılır. Elde edilmiş bu iki değer daha sonrasında toplanarak emeklilik keseneği hesaplanmış olur.

1 Ekim 2008 devamında ilk kez memuriyete başlamış bir memurun maaşında kesintiye tabi unsurları şunlardır: O ayki alınan esas maaşı, var ise ek göstergeleri, kıdem maaşı, taban maaşı, var ise özel hizmet niteliğindeki tazminatları, makam tazminatı ve görev tazminatıdır. Emeklilik keseneğini hesaplanma aşamasında verilere ait değerler kendi içinde toplanır. Elde edilen bu toplam ile birlikte emeklilik keseneği hesaplanmış olur.

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan E-devlet çaykur üretici sorgulama adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar