SGK intibak

Bir çok ülkede olduğu gibi türkiyede de geçmiş senelerden bu yana sosyal güvenlik sistemleriyle ilgili reformlar yapılmıştır.Bu refor...

Bir çok ülkede olduğu gibi türkiyede de geçmiş senelerden bu yana sosyal güvenlik sistemleriyle ilgili reformlar yapılmıştır.Bu reformlar sosyal güvenlik sistemlerini iyileştirmek amacı ile yapılsa da bir çok problemi yanında getirmiştir. Sosyal güvenlik sistemleri ince hesaplarla kurulan sistemler olması hasebiyle yapılmış olan yanlış düzenlemelerden ötürü sistem işleyişi bozulmuş eşitsizlikleri de yanında getirmiştir.

Hassaten 1999 senesinde yapılmış olan düzenlemelerle emekli aylığı hesaplamada kullanılan katsayı ve göstergelerde bir çeşit düzenlemeler yapılmış bu düzenlemeler nihayetinde Emekli Sandığına kayıtlı olanlarda bir farklılık olmaz iken SSK ve Bağ-Kur’lular negatif etkilenmiştir. Yeni sistem ile birlikte memur emekli aylıkları artma eğilimi gösterirken SSK’lı ve Bağ-Kur’lularda artış olmamıştır. SSK’lı ve Bağ-Kur’lular yalnızca enflasyon farkını almışlardır. Yeni uygulanan sistem ile beraber yalnızca Emekli Sandığına bağlı olanlar ile SSK ve Bağ-Kur’lular arasında dengesizlik görülmemiştir. Buna ek olarak 2000 senesinden önce ve 2000 senesinden sonra emekli olan SSK ve Bağ-Kur’lular arasında da dengesizlikler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu dengesizliğe bağlı olarak bir çeşit haksızlıklar meydana gelmiştir. Bu haksızlıkların ortadan kaldırılması için 8 Mart 2012 tarihinde SGK intibak yasası çıkarılmıştır. SGK intibak yasası çerçevesinde çok vatandaş halden pozitif etkileneceğini düşünerek maaşlarında artış beklemişlerdir. Ama az sayıda SSK emeklisi ve Bağ-Kur emeklisi vatandaşlarını etkileyen SGK intibak yasası (intibak sorgulama) ile benzer gün sayısından emekli olan vatandaşların benzer aylık kazanç ile sağlaması gerekirken, değişik tarihlerde emekli oldukları anda meydana gelen maaş değişiminin düzeltilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenden dolayı benzer prim gün sayısına sahip olan kişiler emeklilik kazanç hesaplaması benzer şekilde gerçekleştirilmeye başlandı.

 

İntibak Nedir?

Çalışma yaşının gelmesi ile beraber uzun seneler sürecek olan çalışma hayatına atılmış iki şahsın prim gün sayıları ve yaşları benzer olduğu durumda değişik tarihlerde emekli olmalarından ötürü maaşlarında eşitsizlik olmasıdır. Bu eşitsizliğin nedeni ise bu kimselerin emekli oldukları tarihlerdeki emeklilik hesaplama yöntemlerinin değişik olmasıdır.Yani hesaplamada kullanılan kat sayıların ve göstergelerin değişmesidir. Bu eşitsizliklerin giderilmesi gayesi ile SGK intibak yasası çıkarılarak benzer koşullarda olan şahıslara eşit maaş verilmesi planlanmıştır.

SGK intibak yasasından 2000 senesi öncesinde emekli olan SSK’lı insanlar yararlanabilmektedir. Bu kimselerin emekli maaşları tekrar hesaplanarak güncellenmektedir. Tekrar hesaplama işlemi yapılırken ödenen prim gün sayısı ve sigortalının maaş bağlandığı tarihteki yaşı dikkate alınmaktadır. SSK’lıların yasa sonucu aylıkları güncellenirken memur emeklileri bu yasanın dışında tutulmaktadır.

İntibak yasasının SSK’lıları ilgilendiren bir yasa olmasının yanı sıra belli bir ölçüde Bağ-Kur’luları da ilgilendirmektedir. Bunlar 1 Nisan 2002 ile 30 Haziran 2002 tarihleri arasında emekli olan Bağ-Kur’lulardır. Bu kişilerinde intibakı yapılarak aylıklarında belli miktarlarda artış yapılmıştır. Diğer Bağ-Kur’lular yasa dışında tutulurken bu kimselerin intibak yasasından yararlandırılmasının nedeniyse 1 Nisan 2002 ile 30 Haziran 2002 tarihleri arasında Bakanlar Kurulu’nun belirlemiş olduğu gelir tablosunun anayasa mahkemesi aracılığıyla iptal edilmesidir. Bu Bağ-Kur emeklilerinin daha az ölçüde emekli aylığı almalarından ötürü mağdur olmaları nedeniyle intibak yasasından yararlandırılmıştır. SGK intibak durumunuzu sorgulama işlemini daha önce  adresinden gerçekleştirebiliyordunuz. Ama bu sistem üstünden gerçekleştirilmiş olan SGK intibak zammı sorgulama işlemi şuan kullanılamıyor. Yani internet aracılığı ile SGK intibak zammı hakkında sorgulama gerçekleştirebilmek şuan için mümkün görünmüyor. Eğer SGK intibak yasası çerçevesinde maaşınızda meydana gelecek yahut gelen değişiklikleri öğrenmek istiyor iseniz SGK’ya ait resmi devlet kurumlarını ziyaret etmeniz gerekecek.

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Plaka kodları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar