Sgk hasta alt bezi alma şartları

Türkiyede devlet vatandaşa çokca yardımda bulunur. Bunlardan birisi de hasta alt bezi yardımıdır. Bilindiği gibi Sosyal Güvenlik Kuru...

Türkiyede devlet vatandaşa çokca yardımda bulunur. Bunlardan birisi de hasta alt bezi yardımıdır. Bilindiği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu, belli koşulları sağlayan sigortalı kimselerin yahut onların hak sahiplerinin hasta alt bezi masrafları SGK aracılığıyla karşılanır. Bu makalemizde SGK hasta alt bezi alma şartlarını incelemeye çalışacağız.

Sosyal Güvenlik Merkezi aracılığıyla 2 ayda bir 240 adet bezin tutarının karşılığı olan miktar karşılanır ve bu da günlük 4 beze karşılık gelir. Sözü edilen olan sigortalı aracılığıyla alınan bezlerin fiyatı değişse de, Sosyal Güvenlik Kurumunun bir bez başına ödediği fiyat değişmemektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu bez başına 0,6 Kuruş + K.D.V ödemektedir. 240 bez için ise bu tutar hesaplandığında 240 * 0,6 nihayetinde 169,92 TL gibi bir karşılığa denk gelir. Yani Sosyal Güvenlik Kurumu hasta alt bezi için sigortalılara 169,92 TL ödemektedir.

Önemli olan diğer bir konu da hasta alt bezi almadaki şartlardır. Bu koşullar yerine getirildiği halde devlet sigortalıların hasta alt bezlerini karşılamaktadır. Hasta bezi alma şartlarını şöyle sıralanmaktadır:

Uzman hekim raporu ile mesane yahut rektum kontrolü olmaması (raporda idrar yahut gaita inkontinansına neden olan primer tanının belirtilmesi kaydı ile) nedeniyle (çocuklar için asgari 2 yaşını tamamlamış olmak kaydı ile) hasta alt bezi ya da çocuk alt bezi kullanması gereken görülebilen hastalar için gün içinde 4 adedi geçmemek üzere maksimum 2 aylık miktarlarda geçerlidir. Rapora bakarak hekimler aracılığıyla reçetelendirilmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla hasta alt bezi bedelleri karşılanır.

 

Hasta alt bezi ve çocuk alt bezi bedellerinin karşılanmasında, Kurum TİTUBB kayıt/bildirim işlemi tamamlanmış olma şartı aranmamaktadır. Çocuk alt bezi bedelleri hasta alt bezi için belirtilmiş fiyat üstünden Sosyal Güvenlik Kurumu yoluyla hasta alt bezi bedelleri karşılanır.

İdrar inkontinansı ve gaita inkontinansı olan hastalara hasta alt bezi ve hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda fatura edilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu yoluyla hasta alt bezi bedelleri karşılanır.

Yalnızca idrar inkontinansı olan hasta alt bezi kullanan hastalara hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda fatura edilmesi durumunda, hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla hasta alt bezi bedelleri karşılanmamaktadır.

Sağlık raporunda; kolostomili hastalarda idrar inkontinansı, ürostomili hastalarda gaita inkontinansı olduğunun belirtilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu yoluyla hasta alt bezi bedelleri karşılanır.

İstenen evraklar kuruma teslim edildikten sonra SGK aracılığıyla hasta alt bezi ödemeleri yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla karşılanan hasta alt bezi ödemeleri insanların SGK aracılığıyla tanımlanmış olan banka hesapları yoksa Ziraat Bankası aracılığıyla ödenmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu yoluyla hasta alt bezi almak için gereken olan evraklar de belirlenmiştir. Buna başvurabilmek için heyet raporu, hastanın kimlik fotokopisi ve ürün faturasına ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer hastayı başka birisi bakıyorsa bu şahsın de kimlik fotokopisinin eklenmesi gerekir.

Sosyal Güvenlik Kurumu 2 yaşını tamamlayan çocuklar için de hasta alt bezi ödemesi yapmaktadır. Ek olarak hasta alt bezi raporu alındığı zaman 2 sene süre ile geçerli sayılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla ödenmesi yapılmış olan hasta alt bezlerinde model yahut markanın bir önemi yoktur. Çocuk bezi ya yetişkin bezi de fark yaratmaz; Sosyal Güvenlik Kurumu tamamı için ödeme yapmaktadır.

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Deneme süresi ne kadardır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar