SGK eksik gün bildirimi

21 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete üstünden yayınlanmış olan ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile ilgili yapılmış olan değ...

21 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazete üstünden yayınlanmış olan ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile ilgili yapılmış olan değişikliklere göre otuz yahut otuzdan az işçi çalıştırmakta olan iş verenlerin her ay içerisinde aylık prim ile hizmet belgesi üstünden sigortalı oldukları günleri eksik göstermiş oldukları sigortalılar için eksik gün bildiriminde bulunmaları gerekmektedir. İşte bunun yüzünden SGK Eksik Gün Bildirimi konusunu ele alacağız.

Biraz önce bahsetmiş olduğumuz gibi Resmi Gazete üstünden yayınlanan yönetmelik üstünde yapılmış olan türlü değişikliklere göre SGK Eksik Gün Bildirimi ile ilgili de bazı değişiklikler meydana geldi. Yapılmış olan bu değişiklikler de çokca kimsenin aklını kurcalıyor. Yapılmış olan değişikliklere göre bu iş verenlerin SGK Eksik Gün Bildiriminde bulunmasına gerek kalmaması da gerçekleşen diğer farklılık.

Kimler Eksik Gün Bildirmek İle Yükümlü Değildir?

Sosyal Sigortalar İşletmeleri Yönetmeliği’nde yer bulan 102. madde üstünde yapılmış olan son değişikliklere göre SGK Eksik gün bildirimi yapmak ile yükümlü olmayan türlü iş yerleri bulunur. Bu iş yerlerinin aylık prim ile hizmet evrakları üstünden eksik gün göstermiş oldukları sigortalılar için SGK eksik gün bildiriminde bulunmalarına gerek yoktur.

 

Genel bütçe içine dahil edilmiş olan daireler, döner sermayeler, özel bütçe sahibi idareler, fonlar, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyeler aracılığıyla kurulmuş olan işletmeler ve birlikler, bütçe üstünden yardım almakta olan kuruluşlar ve özel kanun aracılığıyla kurulan diğer kamu kurul, kurum, kuruluş ve üst kurulları, kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunlara bağlı olan ortaklıklar ile işletme ve müesseselerinde ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya açılmış olan diğer ortaklıklar, sendikalar, kamu kurumu niteliğinde sayılan meslek kuruluşları ile üst kuruluşlar, 5411 Sayılı olan Bankacılık Kanunu çerçevesinde yer bulan kuruluşlara ait iş yerleri, on veyahut ondan fazla sigortalıyı bildiren aylar ile ilgili olan özel sektör iş yerleri 21 Ağustos 2013 tarihi itibariyle vermek ile yükümlü oldukları aylık prim ve hizmet evrakları üstünden sigortalılar için eksik olarak göstermiş oldukları günler için bununla beraber Sosyal Güvenlik Kurumuna eksik gün formu ile beraber bildirimde bulunmalarına gerek kalmamıştır. Bu iş yerlerinin yalnızca aylık prim ile hizmet belgesinde yer bulan eksik günlerin sebebini bildirmesi yeterince olarak kabul edilecektir.

Kimler Eksik Gün Bildirmek İle Yükümlüdür?

Asgari bir maksimum dokuz sigortalı için bildirilen aylar ile ilgili olarak özel sektör iş yerlerinin SGK Eksin Gün Bildiriminde bulunmaları gerekir. İşyerleri iş verenlerinin ay içinde olan hizmet belgesi ve aylık prim üstünden bildirmekte oldukları sigortalılar adına SGK Eksik Gün Bildiriminde bulunması zorunludur.

Buna ek olarak otuz günden az iş gününe sahip olan insanların ek 10 belgesine ait olan ek ile aylıksız veya bedava olarak izne çıktığı günleri kanıtlayan izin belge yahut belgelerini, göz altına alınma, tutukluluk ve disiplin cezası ile ilgili olan uygulamaya dair evrakları, nispi süre ile çalışan insanlara ait olan yazılı iş sözleşmesi, sigortalı aracılığıyla imzalanmış olan puantaj kayıtları, lokavt, grev, doğal afetler nedeni ile iş yerinin çalışmayı durdurması, genel hayatı türlü nedenlerden dolayın etkileyen olaylar yahut işin ara verdiğini göstermekte olan ve resmi makamlardan alınmış olan yazı örneğinin bulunması gerekir.

Eksik Gün Bildiriminde Son Tarih

SGK Eksik Gün Bildirimi ile yükümlü olan işletmeler yukarı kısımda yer alır. Buna göre bu iş yerlerinin eksik gün bildirim formları ile beraber eklerin ilişkili olduğu aya ait olan hizmet belgesi ve aylık priminin ayın 21’üne kadar bağlı olunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veyahut SGK yani Sosyal Güvenlik Merkezi’ne verilmesi gerekmektedir. SGK Eksik gün bildirimini her ne nedenle olursa olsun usulüne uygun biçimde belirtilmiş süre içerisinde vermeyen her bir fiil için, türlü yaptırımlar uygulanacaktır. Şimdi bunlara göz atalım.

Belge ek ise, her bir ek belge için kayıtlanmış olan sigortalı şahıs başına aylık minimum ücretin sekizde biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır. Lakin bu ceza aylık minimum ücretin iki katını geçmemelidir. Bunun yanında ek belgenin 86. maddesinde yer bulan 5. fıkraya göre Kurum aracılığıyla re’sen düzenlenmesi durumunda yine benzer biçimde aylık minimum ücretin iki katını geçmemesi şartı ile her bir ek belge için kayıt altına alınmış olan sigortalı şahıs için aylık minimum ücretin yarısına denk gelen idari para cezası uygulanacaktır.

10 ve Üzeri Sigortalı Çalıştıran İşyerleri

21 Ağustos 2013 tarihinde yönetmelikte yapılmış olan değişikliklere göre her ne kadar on ve üstünde sigortalı çalıştırmakta olan işyerlerinin ek 10 belgesini vermek ile ilgili bir yükümlülüğü kalmamış olsa da bu işyerlerinin bu belgeyi düzenlemek ile ilgili olan zorunlulukları kalkmış değildir. Zira Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde yer bulan 114. maddenin A fıkrasında “İşyeri sahipleri, iş verenler ve alt iş veren işyeri ile ilgili olan bütün belge ve defterlerin istenilmesi halinde kurumu kontrol etmek ve denetmek ile görevlendirilmiş olan memurlara gösterilmesi için ilgili olan seneden başlayarak takvim senesi üstünden 10 sene süresince ve Kamu idareleri otuz sene süresince iflas ve tasfiye idaresi memurlar ise görevde bulundukları süre boyunca saklamak zorundadır.” ibaresi bulunur.

Bu nedenden ötürü da Kuruma ek 10 bildiriminde bulunma zorunluluğu olamayan iş ve on ve üstünde sigortalı çalıştırmakta olan işyerlerinin eksik güne neden veren evrakları  işyerlerinde düzenlemeleri ve bu evrakların düzenlendiği senesi takip eden seneden başlayarak 10 sene süresince saklamak ile yükümlüdür.

Eksik Gün Kodları

Eksik gün nedeni ile ilgili olan türlü kodlar bulunur. Bu kodlardan 1 numaralı olanı istirahat, 3 numaralı olanı disiplin cezası, 4 numaralı olan göz altına alınma, 5 numaralı olan tutukluluk, 6 numaralı olan nispi istihdam, 7 numaralı olan puantaj kayıtları, 8 numaralı olan grev, 9 numaralı olan lokavt, 10 numaralı olan genel hayatı etkileyen olaylar, 11 numaralı olan doğal afet, 12 numaralı olan birden fazla, 13 numaralı olan diğer, 15 numaralı olan devamsızlık, 16 numaralı olan fesih tarihinde çalışmamış, 17 numaralı olan ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma, 18 numaralı olan kısa çalışma ödeneği, 19 numaralı olan para vermeden doğum izni, 20 numaralı olan bedava yol izni, 21 numaralı olan diğer para vermeden izin ve 22 numaralı olan 5434 SK ek 76, gm 192 anlamlarına gelir.

İsterseniz bir sonraki konumuz olan SGK tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar