Yakın zamanımızda nüfusun artması ile araç sayısının arttığını ve trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz. Trafik içerisindeki araçların ço...
Yakın zamanımızda nüfusun artması ile araç sayısının arttığını ve trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz. Trafik içerisindeki araçların çoğu ise bireysel araçlardır. Bireysel araçlar genelde bize yarar sağlasa da büyük şehirlerde karşılaşabileceğimiz bencil sürücüler, trafiğin daha da çekilmez hale gelmesine ve kazaların olmasına neden olur. Ayrıca bu bencil sürücüler çoğu kimsenin hayatının bitmesine bile neden olur. 2016 yılındaki verilere göre kazaların en büyük sebebi aşırı hızdır. Yani trafik canavarları nedeni ile aşırı hız bir sürü kazaya ve can kaybına neden olur. Aşırı hız sonucunda da radar cezaları ortaya çıkar. Radar cezası sorgulama işlemi ile bu cezalar öğrenilebilir.
Aşırı hız nedeni ile meydana gelen kazalara engel olmak için Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunabilen Trafik şubeleri aracılığıyla bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Yerleşim yerlerinin içerisinde yahut dışında yol kenarlarına belli aralıklar ile yerleştirilen ve araç geçişleri esnasında araçların hızlarını anlık yüksek teknolojili kayıt yöntemi ile ölçen aletler vardır.Bu aletlere radar denilir. Radar vesilesiyle sürücülerin hızları kontrol altına alınmaya çalışılır. Radarın konulduğu yerin ilerisinde bekleyen polis ekipleri aşırı hız yapıp radara yakalanan araçları çevirip tutanak durumunda ceza kesiyor ve buna da radar cezaları deniyor. Bu biçimde ceza kesilmesinin en kötü yanı ise sürücülerin cezalarının ehliyetlerine ceza puanı olarak yansımasıdır. Diğer ceza kesilme yöntemi ise kamera sistemi ile ceza kesilme yöntemidir. Araçların hız yapabileceği noktaların başlangıç ve bitiş bölümlerine konulan kameralar ile yapılmış olan hızı aradaki mesafeye göre hesaplanıp, bu hesaplanan değere göre ceza kesiliyor. Bu sisteme ise Elektronik Denetleme Sistemi adı veriliyor, kesilen cezaların tutanakları ev adresine yollanıyor. Fakat bu metod yalnızca hız değil diğer trafik ihlalleri için de uygulanıyor ve bu sistem için ceza şekillerinden ceza puanı değil para cezası uygulanıyor. Radar cezaları bu şekildedir.
Bu sistem asla rastgele uygulanan bir sistem değildir. Sürücüler yol kenarlarında bulunabilen trafik uyarı levhaları ile belirlenen hız limitleri hakkında bilgilendirilir. Sürücüler bu uyarılardaki hız limitlerini dikkate almalıdır. Eğer ki sürücüler hız sınırını geçip radara yakalanmış ise ceza kesilir. bu cezalara da radar cezaları denilir. Bu cezalar büyük miktarlara ulaşabilir. Eğer ki sürücüler yolda hareket halinde iken hız limiti uyarı levhalarını dikkate almayıp radara yakalanmışsa aşırı hız yani radar cezaları sürücüye değil plakaya kesilir. Radar cezaları sürücülerin kendi üstlerine ait olmaması durumunu da dikkate alınmak suretiyle, plakaya yazılan hallerde plaka sahibinin yahut sürücüye yazılan hallerde ise sürücünün adresine yollanır. Tabi ki ne kadar dikkat etmeye çalışsak ta istemeden hız aşımı yapabilme imkanına sahipsiniz. Bunun peşi sıra ibrede de hata payı olabilir. Ek olarak radarlarda %3’e kadar hata payı vardır ama cezalar uygulanırken %10’a kadar yapılmış olan hız aşımlarına tolerans gösterilir. Radar cezalarının da ana hatları böyledir.
Araçların hız sınırını aşma sınırının %3 olduğunu biliyoruz. Hız sınırı aşma miktarı %10 ile %30 arasında ise ceza miktarı 199 TL ve ceza puanı 10 ceza puanı olarak değerlendirilir. Eğer ki hız ihlali %30’u geçerse ceza miktarı 412 TL ve ceza puanı 15 ceza puanıdır.
Trafik cezalarının yahut radar cezalarının 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda ceza miktarlarında %25 indirim yapılıyor. Yani sorumluluk bilinciyle erken ödeyen insanlar indirim hakkından yararlanabilecek. Ceza miktarı %10 ile %30 arasında olan ceza sahiplerinin cezaları indirim ile 149,25 TL’ye düşerken ceza miktarı %30’dan fazla olanların ise cezaları 309 TL olarak ödenir.
Radar cezalarını Vergi Dairelerine nakit olarak veya Gelir İdaresi Başkanlığının İnternet Vergi Dairesi seçeneğinin motorlu taşıtlar kısmından anlaşmalı bankaların kredi kartıyla tek çekim ödeyebiliriz. Motorlu taşıt sorgulama ve kredi kartı ile ödeme seçeneğine tıklandıktan sonra çıkan sayfada ödeme yapmak isteyenlerden plaka, TC kimlik numarası yahut vergi kimlik numarası ve tescil tarihi istenir. Bu bilgiler girildikten sonra tamam düğmesine tıklanmalıdır. Radar cezaları bu biçimde ödenebilir.
İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Ziraat bankası bireysel emeklilik adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.