Motorlu bir araç ile trafiğe çıkabilmeniz için ehliyetinizin olması gerekir. Trafik kuralları içinde ehliyetsiz trafiğe çıkmak yasakt...
Motorlu bir araç ile trafiğe çıkabilmeniz için ehliyetinizin olması gerekir. Trafik kuralları içinde ehliyetsiz trafiğe çıkmak yasaktır. Cezası da baya ağırdır. Ehliyet sahibi olabilmeniz için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan ehliyet kurslarına başvurmanız gerekir. Kullanmak istediğiniz motorlu aracın çeşidine göre ehliyet çeşitleri vardır. Almak istediğiniz ehliyet çeşidine göre başvuru yapıyor olmanız gerekir. Ehliyet sınavlarını başarı ile geçince ve ehliyetinizi elinize almanız sonrasında trafiğe çıkabilirsiniz. Trafiğe çıkmak için yalnızca ehliyet sahibi olmak yetmez. Trafiğe çıkınca trafik kurallarına uymanız gerekir. Aksi durumda trafik cezası uygulanır. Trafik cezası almamanız için trafiğe çıktığınızda trafik kurallarına uymanız gerekir. Trafik kuralları içinde hız limitine uymak, hatalı sollama yapmamak, kırmızı ışıkta geçmemek gibi kurallar yer alır. Bu kuralların hepsine uymanız gerekir. Trafik polisleri trafikte trafik kurallarına uymayan sürücüleri gördüğü zaman durdurarak trafik cezası uygulamaktadır. Trafiğin yoğun olduğu noktalarda ise durdurmalarına gerek kalmadan araç plakasına ceza yazılmaktadır. Araç plakalarına yazılan cezalar araç plakasının kayıtlı olduğu adrese posta aracılığıyla gönderilmektedir. Ama posta ile gönderilen trafik cezalarında bazen aksaklıklar olabiliyor. Bu sebeple trafik cezanız olup olmadığını bilemeyebilirsiniz. Size trafik cezası yazılıp yazılmadığını plaka ile ceza sorgulama işlemi vesilesiyle öğrenebilirsiniz. Plakanız üstünden ceza sorgulama işlemini internet ile yapabilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi olan EGM sistemi üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresinden de plaka ile ceza sorgulama işlemini yapabilirsiniz ve ödeme prosedürünü de gerçekleştirirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresinden çokca ceza sorgulama işlemi ve ödeme işlemleri 50. Vergi işlemleri de Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresinden 50. Plaka ile ceza sorgulama ve ödeme prosedürünü yapabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine giriş yapıyor olmanız gerekir. Motorlu taşıt işlemleri kısmından plaka ile ceza sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Makalemizin son kısmında verilen link hasebiyle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın motorlu taşıt işlemleri sayfasına ulaşabilmektesiniz. Motorlu taşıt işlemleri sayfasında bulunabilen seçeneklerden motorlu taşıt sorgulaması ve kredi kartı ile sorgulama seçeneğini seçmeniz gerekir. Plaka ile ceza sorgulama işlemini yapabilmek için bazı bilgileri girmeniz gerekir. İlk önce sorgulama yapmak istediğiniz araç plaka numarasını girmeniz gerekir. Alt kısımda yer bulan özel plaka seçeneğini de girmeniz gerekir. T.C. kimlik numarası veyahut vergi kimlik numarasından birisini de girmeniz sonrasında nihayetinde tescil tarihini gün, ay ve sene olarak girmeniz gerekir.
Bütün bu bilgileri doğru biçimde girmeniz sonrasında plaka ile ceza sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Eğer bir cezanız var ise da bu cezayı anlaşmalı bankaların kredi kartı aracılığıyla ödeyebilirsiniz.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi olan EGM web sitesinden plaka ile ceza sorgulama yapmak için ana sayfada yer bulan trafik cezası ve otopark sorgulama seçeneğini seçmeniz gerekir. Veyahut konumuzun son bölümünde verilen link vesilesiyle direk sorgulama ekranına ulaşabilmektesiniz. Sorgulama yapmak için kimlik bilgileriniz girmeniz gerekir. Adınızı ve soyadınızı girmeniz sonrasında T.C. kimlik no nuzu girmelisiniz. Doğum tarihinizi de girmeniz sonrasında doğrulama işlemini yapabilirsiniz.
Karşınıza gelen sorgulama seçeneklerinden araç plakasına yazılan ceza sorgulama seçeneğini seçmeniz gerekir. Bu seçeneği seçtikten sonra ilk önce sorgulama yapmak istediğiniz araç plaka numarasını girmeniz gerekir. Seri belge ve numarasını da girmeniz sonrasında sorgulama işlemini yapabilirsiniz.
İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Plaka ile borç sorgulama adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.