Parsel verimi, var olan arazi üstünde üretilebilecek ürünlerin belirlenmesi ve asgari kaynak ile azami sonuç almayı amaç edinmektedir...
Parsel verimi, var olan arazi üstünde üretilebilecek ürünlerin belirlenmesi ve asgari kaynak ile azami sonuç almayı amaç edinmektedir. Ve esas amaç verimli ürünleri oluşturup bu oluşumun sürekliliğini sağlamaktır.Parsel verim, tarım arazilerinin verimiyle ilgili devlet kuruluşu olarak belirtilmektedir. Teknolojik gelişmeler sonra tarım alanındaki çalışmaların artması ve düzenlenmesi amacı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü parsel verim çalışmaları gibi yeni çalışmalara imza atmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önemli çalışmalarından bir tanesi, ”Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli” olarak bilinir. 2011 senesinde tarım üreticilerini yakından ilgilendiren uygulamalardan birine daha imza atılmıştır. 2012 senesinde ”Verim Haritaları” oluşturulmuştur.Parsel bazında verim durumu tespit edilirken değişken olmayan ve değişken değerler belirlenmiştir. Parselde, değişken olmayan, durağan etkenler:
1-Denizden yükseklik,
2-Eğim(meyil),
3-Bakı (yöney),
4-Toprak yapısı,
5-Toprak derinliği,
6-Sulama durumu,
7-Arazi kullanım kabiliyet sınıfı.
Verimde değişkenler ise;
1-Yıllık averaj yağış,
2-Aylık toplam yağış,
3-Üretim sezonunda meydana gelen toplam yağış,
4-Yıllık takriben sıcaklık,
5-Aylık takriben sıcaklık,
6-Üretim sezonu boyunca toplam buharlaşma,
7-Aylık buharlaşma.
Bu uygulama da 52 milyon parsel tespiti yapılıp, 30 milyon tarım arazisinin uydu görüntüleme sistemiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sistemine kayıtlanması ve hangi ürünün hangi arazide verimli olabileceğinin belirtilmesi (parsel verim) için çalışmalar yapılabilir. Bunlara göre de prim desteği hesaplanacaktır. Bu model, ”Tarım Parseline Dayalı Destekleme Modeli” olarak kamu oyuna tanıtılmaktadır.
Bu sistem tarım da desteklerin ne yönde yapılacağına, üreticilerin üretimlerinin nasıl artacağına, var olan arazilerdeki verimin hangi ürünlerle doğru kullanılacağına yönelik problemlerin cevaplarına yöneliktir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sistemine kaydedilen araziler ve arazilerde yapılabilecek tarımsal faaliyetler yönünde tarım üreticilerinin daha doğru adımlar atması ve bu doğru adımlarla bakanlığın prim desteklerinin uygun halde gerçekleştirilmesi tarım alanının doğru halde işlemesini sağlayabilecek uygulama olduğunu desteklemektedir. Böylelikle dönemlik değil uzun seneler boyunca benzer görüntü ve benzer işbirliği ile tarım sektörünün ilerletilmesi ve varlığını koruması sağlanabilmektedir.
Siteye girildiğinde, arazilerin parsel verimi öğrenmek için T.C. kimlik numarası ve Vergi numarası ile giriş yapılmış olması gerekir.
T.C. kimlik numarası ve vergi numarası ile giriş yapıdığında; ,il adı, ilçe adı, köy adı, ada no, parsel no, parsel alanı, kullanılan alan, tarla hakkında bilgiye ulaşılmaktadır.
Parsel bazında verim oranı hesaplanma aşamasında, parsel sınırları bilgisayar ortamına taşındıktan sonra toprak ve arazi özellikleri belirlenir. İklimsel değerler, sulu ya da kuru koşullarda üretim yapılıyor olması dikkate alınıyor, birici üretim veyahut ikinci üretim olması haline bakılmaktadır.
Bu sistemle arazi sahibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sistemine kayıtlı veriler istikametinde var olan arazide üretilebilecek ürün, destek alınacak prim miktarına ulaşılabilecektir. Parselin bulunmuş olduğu arazi (sulak arazi, kurak arazi) bulunulan sene içerisinde parsel verim oranlarına dayanarak yetiştirilecek ürün belirlenip, primlerin daha doğru dağıtılmasının sağlanması kolaylaşacaktır. Böylelikle üretici, üretiminde süreklilik sağlayabilecek ve azami fayda ile değerlendirme yapabilecektir. Ek olarak, kötü üretim ve üretimde iktisadi problemlerin yaşanma ihtimali azalacaktır. Tarım sektöründeki artma ve tarımsal üretimin de sürekliliği sağlanacaktır. Bu süreklilik çiftçinin o yıl hangi ürünü ekeceğini sisteme bildirmekle yükümlü olması ile sağlanacaktır.Mevcut arazilerden ürün elde etme oranı arttıkça da dışa bağımlılık azalacaktır. Ek olarak çiftçi ve tarım alanının vermiş olduğu göçün önlenmesi amacı ile çalışmalar ilerletilecek ve desteklenebilecektir.
Kısaca parsel verim konusundaki bu uygulamada,
1-Tarımsal desteklerin rasyonel, yönlendirici ve etkin biçimde kullanılması sağlanacaktır.
2-Arz çığı olan ürünler doğru halde belirlenerek ürünlerde üretim artışı sağlanacaktır.
3-Doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir kullanması sağlanacaktır.
4-Tarımsal üretim planlaması yapılacaktır.
5-Hangi ürünün nerede ne kadar üretilebileceği belirlenecektir.
6-Çiftçinin geliri arttırılacaktır.
7-Uzaktan algılamaya dayalı uygulamaların bilinen kullanımı sağlanacaktır.
Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Parsel ifraz şartları adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.