Parsel cephesi

Parsel cephesi denince akla gelen ilk şey bir yol, bu yolun üstünde bulunabilen bir parsel ve bu parselin ait olduğu cephedir. Böylel...

Parsel cephesi denince akla gelen ilk şey bir yol, bu yolun üstünde bulunabilen bir parsel ve bu parselin ait olduğu cephedir. Böylelikle yapılmış olan yolun birden fazla olması ve bu yollara cepheli olan parsellerde yapılmış olan uygulama imar planı üstünde belirtilmemiş ise yapılmış olan yollar arasında en geniş olanı üstündeki kenar, parsel ön cephesi olarak tanımlanmaktadır.

Parsel Cephesi Nedir?

Zaman zaman iki ya da daha çok yolun yapılmış olması ve bu yolların eşit olması durumu da sözkonusu olur. Bu halde parsel cephesi geniş yollar arasındaki en dar kenardır. Bitişik nizam ile yapılmış ve türlü kat adedi ile türlü kotları haiz yollara cepheli olan karşılaşabilinir köşe başı parsellerde yapılmış olan yolların kat rejimini bozmamak koşuluyla parsel cephesi altı metre uzunluğunda bir kademelendirme yapılmaktadır.

Parsel Derinliği Nedir?

Parsel cephesi konusunda parsel uzunluğu gibi parsel derinliğini de sorgulamak gerekmektedir. Parsel derinliğini ölçmek için parsel ön cephe hattının arka cephe hattının köşe noktalarından indirilen dik hatlar olduğunu göze alarak bu dik hatların uzunluklarının ortalamasını hesaplamak gerekmektedir. Parsel cephesi ile ilgili yazılan derinliği harfi anlamda aynı anda ”yer derinliği” anlamını da vermektedir.

Parsel cephesi ile beraber parsel derinliği;

Ikamet ve ticaret alanlarında 2 türlü, ön bahçesiz ve ön bahçeli nizamda hesaplanmaktadır. Ön bahçesiz nizamda minimum derinlik (13.00) metre iken ön bahçeli nizamda ön bahçe mesafesi + (13.00) metreden az olamaz.

 

Bir katlı dükkanın yapılacağı küçük sanayi veyahut ticaret bölümlerinde ön bahçesiz nizamda minimum derinlik (500) metre iken ön bahçeli nizamda ön bahçe mesafesi + (500) metreden az olamaz.

Bu hal sanayi bölümlerinde asgari 30.000 metre olarak hesaplandığı durumda konut dışı kentsel çalışma alanları için asgari 40.000 metre olarak hesaplanmıştır.

Köşe Başı Parsellerde Kotlandırma Nasıl Yapılır?

Parsel cephesi köşe başı parsellerde kotlandırmanın nasıl yapılmış olması konusunu yanında getiriyor. Köşe başı parsellerde kot dediğimizde yapılmış  olan yolların değişik boyutlarda, türlü genişlikte olmasını göze alacak olursak, bu durmda geniş yoldan verilen kot hem de parselin orta noktası hizasında bulunabilen bordür taşı üst seviyyesinden verilir. Buna ek olarak yapılmış olan birden fazla yolun benzer genişlikte olması durumu sözkonusu ise bu yollar arasındaki kot farkı 1.50 metre olarak hesaplanırsa tüm bu yolların kesişmiş olduğu tretuvar üst seviyyesinde kot verilir.

Genişliği benzer miktarda olan yolların kesişmesi ile beraber meydana gelen ve bu yollar arasında 150 metreden fazla bulunabilen kot farkı, parsel ön cephesi ve uygulama imar planında yer almayan köşe başı parsel bölümünde yüksek kotu olan parsel cephesi ve onun belirlenmiş olan aritmetik ortalaması ile +0.00 kodu hesaplanmış olur.

Kimi hallerde röper noktası ve bunun yanında ek olarak parselin yol cephesine denk gelen köşe kotları arasında kot farkı 3.50 metreden daha çok olarak belirlenir. Bu halde köşe başı parsellerde yapılmış olan yolların genişliğinden yola çıkarak kot geniş yoldan ve parselin orta hizasında yer bulan bordür taşı üst seviyyeden verilir.

Peki Plansız Alanlar Imar Yönetmeliğine Göre Parsel Cephesi Şartı Nelerdir?

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğine göre bu yönetmelikte yer bulan 15. maddeye aslında İfraz suretiyle elde edilmiş olan parseller konusu ele alınmıştır. Bu maddeye göre parsel cephesi hakkında anlayabileceğimiz bu türden ele alınmış parsellerin tapu kadastro yahut tapulama haritasında yer bulan ve böylelikle kamu devlet kurum ve kuruluşlarının eline geçmiş olan bir yola cephesinin olması şartı bulunur. Böylelikle çıkmaz sokaklardaki yollara cephesi olmayan parsellerin ifraz edilmesi mümkün olsa da bunun bütünüyle tersi olan çıkmaz sokaklara cephesi olan parsellerin ifraz edilmesi mümkün değildir. Uzmanlara göre ifraz suretiyle çıkmaz sokakların oluşturulması mümkün değildir. Kısaca ifraz sonrası  oluşan parsel cephesi şartı sağlanmadığı halde parsel cephesi için ifraz münasip olmayacaktır.

İsterseniz bir sonraki konumuz olan SGK hak sahipliği adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar