Parsel birleştirme

Parsel imar kanunlarına göre belirlenmiş bir toprak parçasıdır. Bu toprak parçası ile beraber pafta ve ada kelimeleri de beraber kull...

Parsel imar kanunlarına göre belirlenmiş bir toprak parçasıdır. Bu toprak parçası ile beraber pafta ve ada kelimeleri de beraber kullanılır. Bir parselin bir tek sahibi olabileceği gibi, vakıf, kurum ya da devlete ait bir parselde olabilir. Ek olarak parsel birleştirme işlemi de bulunur. Parsel birleştirme işlemi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü üstünden yapılabilir.

Ada kelimesi bir kaç parselden oluşan bir tam olarak nitelendirilebilir. Adayı oluşturan parseller, cadde, sokak, akarsu ile sınırlandırılmış ve engellenmiş bir alanı kapsar. Ek olarak kadastro adası terimi de doğal veyahut yapay sınırlar yani akarsu, nehir, cadde, sokak, apartman, göl, dere ve yol gibi etmenler aracılığıyla sınırlandırılmış bir alan olma özelliğini taşımaktadır. Ada ile beraber parsel birleştirme işlemi de beraber anılmaktadır.

Pafta ise büyük ölçekli bir haritayı oluşturan parçalara verilen isimdir. Bir harita, model veyahut planı oluşturan her bir araziye ya da alana pafta ismi verilebilir. Parsel sorgulama işlemi emlak piyasasına hakim olan kimselerin devamlı gerçekleştirdiği bir sorgulama işlemidir.

Parsel sorgulama işlemi ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü üstünden gerçekleştirilmiş olan bir takım işlemler ile mümkün hale gelir. TKGM üstünden yapılmış olan sorgulama işlemlerini ister internet ile, ister iseniz de TKGM binasına gittikçe kişisel olarak yapabilirsiniz. Sistem bir bireysel bilgi içermediği için sanal ortam üstünden yapılacak bir sorgulama işlemi çok çok az vaktinizi alacaktır. Bu sorgulama işlemini yapmak için makalemizin son kısmında verilecek linke tıklatınız. Bu bağlantıya tıklattığınızda karşınıza bir sayfa çıkacaktır. Parsel birleştirme işlemini de web aracılığıyla araştırma yaparak ayrıntılı bilgiye ulaşabilmektesiniz.

 

parsel birleştirme e-sorgulama.com

Bu sayfa üstünde yukarıda bulunan resimde de görebileceğiniz üzere, sayfanın ortasında bir harita ve sol kısımda ise sorgulama çeşitleri yer alır. Bu sorgulama çeşitleri İdari, Coğrafi, Adres ve Katmandır. Her bir sorgulama işlemi için değişik bilgiler gerekir. İdari sorgulama işlemini yapmak için İl, İlçe, Mahalle, Ada ve Parsel bilgilerini girmeniz ve hemen sonra Sorgula tuşuna basmalısınız. Coğrafi sorgulama işlemi için ise Enlem ve Boylam bilgilerini girip Sorgula tuşuna basınız. Adres bilgileri ile sorgulama yaparken parsel arama işlemi için gereken adres bilgisini girip Sorgula düğmesine tıklatınız. Nihayetinde da Katman bilgileri ile türlü haritalar üstünden adresi kendiniz el ile seçebilirsiniz ve Sorgula düğmesine basınız. Parsel sorgulama prosedürünün yanında ek olarak parsel birleştirme işlemi hakkında da araştırma yapabilme imkanına sahipsiniz.

Göreceğiniz üzere internet teknolojilerinin sağlamış olduğu hizmetler ile bu tarz sorgulama işlemlerini gayet kolay ve hızlı biçimde gerçekleştirebilme imkanına sahipsiniz. Parsel birleştirme işlemi de bunlar arasında yer alır. İnternet teknolojilerinin gelişmesi ile hayatımızda bu tipte olduğu gibi bir çok kolaylıkta yer almaya başlamıştır. Bu pratiklikler arasında internet bankacılığı ile bankacılık işlemlerini sanal ortam üstünden gerçekleştirme, fatura ödeme işlemleri, market alışverişi ve diğer giyim alışverişleri, sosyal medya hesaplarını kullanma, araştırmak için sayısız kaynaktan faydalanabilme imkanı, sorgulama işlemleri gibi daha binlerce sayılabilecek işlem bundan böyle yalnızca internet aracılığıyla gayet kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

İnternet için türlü internet dağıtım hizmeti veren şirketler ile iletişime geçebilir ve hayli hızlı biçimde amaçladığınız hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Ek olarak akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik cihazlarınızı kullanmak suretiyle internetin sağlamış olduğu kolaylıklara basit bir biçimde ulaşabilmektesiniz.

2010/4 sayılı genelgede birleştirme (tevhit); “Birbirine bitişik birden çok parselin bir parsel durumuna dönüştürülmesini” ifade edecek biçimde tanımlanır.

Birleştirme (Tevhit); Tapu kütüğünde ayrı ayrı sayfalarda kayıtlı, biri birine bitişik, iki ya da daha fazla parselin, alakalı kişisinin talebi üstüne İmar Yasasının 15 ve 16’ncı maddelerine göre tek bir parsel numarası altında birleştirme işlemi yapılarak parselin tek bir tapuya bağlanma işlemidir.

Yapılmış olan birleştirme işleminin imar mevzuatına uygunluğu onaylattırılır. (Onay mercii; işleme konu parseller belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde ise belediye encümeni; mücavir alan dışında ise il özel idaresidir.)

2010/4 sayılı genelge birleştirmeyi; talebe bağlı olarak yapılacak işlemlerden olarak belirlenmiştir. Lisanslı büroların kurulduğu yerlerde birleştirme için ilk başvuru bu büroya yapılmaktadır. Eğer lisanslı büro kurulmamışsa başvuru kadastro müdürlüğüne yapılmaktadır.

Parsel birleştirme işlemi hakkında verilen detay içeren bilgiler aracılığıyla bu işlemi gerçekleştirirsiniz.

Parsel Birleştirme İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan SSK iş göremezlik ödemesi görme adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar