ÖSYM adayları, ÖSYM ile yapacakları her türlü yazışmalarda GENEL AMAÇLI DİLEKÇE ÖRNEĞİ'ni kullanmaları gerekmektedir. Genel Amaçlı Dilekçe Örneği kullanılarak, ÖSYM ile aday arasındaki tüm sorunlar dile getirilebilmektedir. Fakat dilekçe yazılması gereken durumlar olduğu gibi, dilekçe yazılmaması gereken ve yazıldığında işleme alınmayacak olan durumlar da vardır.
Adayların, ösym dilekçe başvurusu yapmadan önce, öğrenmek istedikleri bilginin ösym kılavuzlarında verilmiş olup olmadığına bakmaları yararlı olacaktır.
Adayın http://ais.osym.gov.tr İnternet adresinde işlem yapabilmesi için herhangi bir sınava başvuru işlemi sırasında edindiği aday şifresi’ni kullanması gerekir. Bu şifre, adayın daha sonra ÖSYM’nin internet adresinden yapabileceği tüm işlemlerde (sonuç öğrenme, Sınava Giriş Belgesi edinme, bireysel başvuru, tercih yapma, bilgilerini görme ve bazı bilgilerini değiştirme) kullanılacaktır. Bu nedenle adayın bu şifreyi unutmaması, kimseye vermemesi ve özenle saklaması gerekir. Şifresini bilmeyen ya da yeniden edinmek isteyen adaylar T.C. Kimlik Numarası yazılı nüfus cüzdanıyla şahsen ÖSYM Başvuru Merkezlerine başvurmalıdır.
Adaylar aşağıda belirtilen konulardaki değişiklik istekleri için dilekçe yazmayacak, gerekli değişikliği her sınav için ayrıca belirtilecek tarihlerde http://ais.osym.gov.tr İnternet adresinde kendileri gerçekleştirecektir. Bu tarihler dışında değişiklik isteği yapılamayacaktır.
- “Kimlik Bilgileri”nde değişiklik yapmak isteyen T.C. uyruklu adaylar bu isteklerini önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) yaptırmalıdır. Değişiklik işlemi MERNİS’te gerçekleştikten sonra, bu değişikliklerin adayın ÖSYM’deki kayıtlarına aktarılması işlemi, aday tarafından http://ais.osym.gov.tr İnternet adresinde yapılmalıdır.
- “Öğrenim Bilgileri” (resmî belge gerektirmeyen), “Sınava İlişkin Bilgileri” ya da “İletişim Bilgileri” alanlarında değişiklik yapmak isteyen bir aday bu değişikliği http://ais.osym.gov.tr İnternet adresinde kendisi gerçekleştirecektir. (ÖSYS ve DGS için “Öğrenim Bilgileri” alanında yapılmak istenen tüm değişiklikler resmî belge gerektirdiğinden dilekçe yazılması gereklidir.)
- Başvuru sırasında oluşturulan Başvuru Kayıt Bilgilerinden “Öğrenim Bilgileri” alanındaki resmî belgeye dayalı olan bilgilerde (ÖSYS ve DGS için tümünde) değişiklik isteği (ÖSYS için ilgili yılın ÖSYS Kılavuzunda bulunan Öğrenim Bilgileri Değişikliği Dilekçe Örneği kullanılmalıdır.) - Yabancı uyruklu adaylar için kimlik bilgilerinde değişiklik isteği - Özürlü adaylar için sağlık kurulu raporu ile özür durumunu belirttiği, özürlü olarak sınava girme isteği - Sınav/yerleştirme sonuçlarının incelenmesi isteği (İnceleme masrafları karşılığı olarak 5,00 TL, ÖSYM’nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi 6028011-5013 (IBAN NO : TR 070001000830060280115013) numaralı hesabına yatırılarak banka dekontu dilekçeye eklenmelidir.) - 30.10.2010 tarihinden önce gerçekleştirilen sınavlara ait yeniden Sınav Sonuç Belgesi edinme isteği (Sınav Sonuç Belgesi ücreti olarak 3,00 TL, ÖSYM’nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi 6028011-5013 (IBAN NO : TR 070001000830060280115013) numaralı hesabına yatırılarak banka dekontu dilekçeye eklenmelidir. 30.10.2010 tarihinden sonra gerçekleştirilen sınavlarda sınav sonuçları, adaylar tarafından https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden edinildiğinden, adaylara Sınav Sonuç Belgesi gönderilmemektedir.)
Genel Amaçlı Dilekçe Örneğini indirmek için tıklayınız:
Evrak Referans Numarasını nasıl alacağınızı öğrenmek için tıklayınız:
ÖSYM REFERANS NUMARASI ALMA HAKKINDA BİLGİLER
Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Maliye Bakanlığı Dilekçe Sorgulama adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.