Mtv indirim dilekçesi

Motorlu taşıtlar vergisi ile belki de pek çok yerde karşılaşmış ama tam anlamıyla ne demek olduğunu anlamamış ama bir o kadar merak e...

Motorlu taşıtlar vergisi ile belki de pek çok yerde karşılaşmış ama tam anlamıyla ne demek olduğunu anlamamış ama bir o kadar merak ettiğimiz bir şey olabilir. Eğer öyleyse şimdi şurada bu merakınızı beraber giderelim.  MTV’nin açılımı ve anlamı, motorlu taşıtlar vergisi demektir. Eğer bir aracınız var ise siz de Motorlu Taşıtlar Vergisini yani MTV’yi ödemekle yükümlüsünüz. Senede iki kez ödenmesi gerek bu vergi yalnızca kara taşıtları için değil hava ve deniz taşıtlarını da kapsar. Ama her şeyden evvel taşıtınızın trafik şubelerinden birine kayıtlı görünmesi gerekmektedir ve bunun doğal sonucu olarak da vergiye tabi tutuluyorsunuz ta ki trafik şubelerindeki kaydınız silinene kadar.

Ne Tür Araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisinden Muaftır?

Bilhassa belediyelerin, il ve ilçelere bağlı özel idarelerin, sosyal güvenlik kurumlarının, Türk Kızılay araçları gibi daha fazla devletin idaresi altında işletilmekte olan araçlar Motorlu Taşıtlar Vergisinden muaftır.

Ek olarak Türkiye’deki elçiliklerin, konsoloslukların çalışanlarına ait araçlardan Motorlu Taşıtlar Vergisi alınmamaktadır. Engelli araçlarından da Motorlu taşıtlar vergisi vergisi alınmamaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi iki taksit durumunda ödemeniz gerekmektedir. İlk taksiti Ocak ayında ödenirken, ikinci taksiti, Temmuz ayında ödenir. Yani ilk taksit 1 Ocak / 2 Şubat tarihleri arasında ödenir. İkinci taksit ise 1-31 Temmuz tarihleri arasında ödenir. İlk altı ay içerisinde kaydı silinenler, ikinci 6 ayın vergisini ödemezler ek olarak ikinci ayda kaydı silinen araçların ise bir sonraki seneden başlayarak bu vergiyi ödemesine gerek yoktur.

 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ödemek bundan böyle çok çok kolay. Çünkü bu vergiyi ödemek için birden fazla seçeneğe sahipsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ödemeniz için birden çok seçenek var. Ödemelerinizi ister bulunduğunuz Vergi Dairelerinden ister iseniz Vergi Dairelerinin anlaşmalı olduğunu bankalar ile gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Ek olarak borcunuzu Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresindeki Vergi Dairesi sekmesinden kredi kartınızı kullanmak suretiyle ödemeniz de mümkün. Eğer internet bankacılığı hesabınızı kullanmak suretiyle ödeme yapıyor olmanız gerekiyorsa dikkat göstermeniz gerekli olan bir nokta var. Ödeme sonucu aldığınız e-dekontlarınız vergi makbuzu olarak sayılmadığı için banka şubenizden tahsilat makbuzlarınızı almayı unutmayınız.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Neye Göre / Nasıl Hesaplanır?

Araç vergi borcu sorgulama yapılırken, taşıtınızın motorsiklet mi otomobil mi veya kamyon, tır, tekne mi olduğuna dikkatli olunur ve ona göre hesaplanır. Örnek verirsek; otomobil ve motosikletlerde aracın yaşına ve silindirik hacmine dikkat ediliyorken; otobüs çeşidi araçlarda aracın yaşı ve yolcu kapasitesi dikkate alınır. Kamyonlarda ise hal yine aracın yaşı ve toplam ağırlığı biçiminde hesaplama yapılmaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi İndirimi Ne Tür Araçlar İçin Geçerlidir?

Motorlu taşıtlar vergisi indiriminden siz de yararlanmak istiyor iseniz ilk başta taşıtınızın ne tür bir araç olduğuna dikkatinizi açmanız gerekmektedir. Bu indirimden yalnızca  otomobil ve arazi taşıtları yararlanabilir. Motorlu Taşıtlar indiriminden yararlanmak için kasko bedelinizin %5’inin Motorlu taşıtlar vergisi vergi tutarınızı geçmesi gerekir.

Motorlu Taşıtlar Vergisini İndirimli Ödemek İçin Ne Yapmalıyız?

Motorlu Taşıtlar Vergisini bundan böyle indirimli ödeyebilirsiniz. Nasıl mı? Hepsinden önce Motorlu Taşıtlar Vergisini indiriminden siz de yararlanmak için taşıtınızın kasko bedelini ve Motorlu taşıtlar vergisi vergi tutarını öğrenmeniz gerekmektedir. Sonra da bu bilgiler ile Motorlu Taşıtlar Vergisi indiriminden ne kadar yararlanabileceğinizi hesaplamanız gerekmektedir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi İndirimini Nasıl Hesaplayabilirim?

Taşıtınızın kasko bedelini ve Motorlu taşıtlar vergisi vergi tutarını öğrendikten sonra şunlara dikkat göstermeniz gerekmektedir: Motorlu taşıtlar vergisini indirimli ödemek için taşıtınızın kasko bedelinin %5’i,  Motorlu taşıtlar vergisi borcunuzu geçmesi gerekir. Bu hesaplama sizin gözünüzü korkutmasın. Hesaplaması zamanınızı fazla almayacak derecede kolaydır. Mesela; taşıtınızın kasko tutarı 150 TL, Motorlu taşıtlar vergisi verginiz de 5 lira ise kasko bedelinizin %5 ini hesapladığımız zaman Motorlu taşıtlar vergisi verginiz kasko tutarını aşıyor ve sizin de bu indirimden faydalanabilmeniz mümkündür.

Kasko Değeri Nedir?

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği aracılığıyla her sene Ocak ayında aracınız için bir kasko bedeli belirlenir. Ama genellikle halkça yanlış bilinen bir şey vardır. Kasko bedelinin kasko şirketi aracılığıyla belirleneceği yanlışıdır. Bu sebep ile kasko değerini öğrenirken hatalı öğrenme şansınız yüksek olabilir o açıdan bu yazımızı dikkate almanızda yarar vardır.

Kasko Değerini Nasıl Öğrenebilirim?

Kaskonuzu net ve doğru biçimde öğrenmek için Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin internet adresinden ulaşmanız mümkündür.

Motorlu Taşıtlar Vergisi İndiriminden Yararlanmak İçin Hangi Evraklar Gerekmektedir? Bu indirimden yararlanmak için, yetkili sigorta acenteleri aracılığıyla verilen “bildirim formu” ile vergi dairesine gidip başvurmanız gerekir. Daha sonra ise Motorlu taşıtlar vergisi indirim dilekçenizi kesinlikle yazmanız gerekmektedir. Başvurunuzu yapmadığınız halde bu indirimden yararlanamazsınız. Ek olarak taşıtınızın kasko sigortasını da yaptırmış olmanız gerekmektedir.

MTV İndirimi İçin Nasıl Başvuru Yapacağım?

Motorlu Taşıtlar Vergisi indirimi için gereken oranları öğrenip ve taşıtınızın indirimden yararlanabileceğini tespit ettikten sonra sigorta şirketinize ve vergi dairenize başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu indirimden yararlanmanız için tek yapılması gereken sigorta acentesine ve vergi dairesine başvurmak olabilecektir. İlk başta taşıtınızın sigorta şirketine gidip ‘’Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formunu hazırlatmanız gerekmektedir. Devamında ise MTV İndirim Dilekçesini yazmanız gerekmektedir. Bildirim formu ve Motorlu taşıtlar vergisi indirim dilekçesini vergi dairesine teslim etmeniz gerekmektedir.

MTV İndirimi Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Motorlu taşıtlar vergisi indirim dilekçesi yazımı en kolay dilekçelerden biridir. Biz bu konumuzda size bunu basit bir biçimde aktaracağız.

Motorlu taşıtlar vergisi indirimi dilekçenizi yazarken “Nakil Vasıtaları Vergi Dairesi Müdürlüğüne” biçiminde yazmanız gerekir. Motorlu taşıtlar vergisi indirim dilekçenize, TC kimlik numaranız ve taşıtınızın  plakasını yazmanız gerekmektedir.

MTV İndirim Dilekçesi Yazarken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekmektedir?

Motorlu taşıtlar vergisi İndirim Dilekçesi yazarken beyaz çizgisiz A4 kağıdı ve siyah ya da mavi tükenmez kalem kullanmalısınız ya da Motorlu taşıtlar vergisi İndirim Dilekçenizi daktilo veyahut bilgisayar kullanmak suretiyle da yazabilirsiniz.

Motorlu taşıtlar vergisi İndirim Dilekçesine başlarken hitap cümlesi kullanılmalıdır.

Hitap cümlesinin sağ alt köşesinde tarih yazılmalıdır.

Motorlu taşıtlar vergisi İndirim Dilekçesi kısa ve öz bir anlatımla yazılmalıdır.

Motorlu taşıtlar vergisi İndirim Dilekçesinde ciddi resmi bir dil kullanılmalıdır.

Adres, ad soyad ve telefon numaranızı dilekçeye yazmalısınız.

Nihayetinde ise Motorlu taşıtlar vergisi İndirim Dilekçesini imzalayarak ek belge var ise dilekçe nihayetinde Ekler başlığı altında bu evrakların ne olduğunu yazmalısınız.

Böylece Motorlu taşıtlar vergisi İndirim Dilekçesini yazabilirsiniz. Konunun devamında Motorlu taşıtlar vergisi İndirim Dilekçesi örneği vereceğiz. Talep ederseniz Motorlu taşıtlar vergisi İndirim Dilekçenizi vermiş bulunduğumuz dilekçe örneğinden yararlanmak suretiyle oluşturabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergisi İndirimi Dilekçe Örneği:

Tarih:

NAKİL VASITALARI VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’ne

Semt/Şehir

Dairenizin …………… TC kimlik nosunda kayıtlı mükellefinizim. Adıma kayıtlı olan…………. plakalı aracıma ait 2016/1 dönemlerine ait Motorlu taşıtlar vergisi ödemesi yapmak için kasko bedeli üstünden ilgili kanun gereği indirimden yararlanmak istiyorum.

Adres:

Ad:

Soyad:

Tel:

Tüm belgelerinizin yanında Motorlu taşıtlar vergisi indirim dilekçenizi de ekledikten sonra Vergi dairesine teslim ederek indirim den sizler de faydalanabilirsiniz.

E Devlet MTV Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Yazı bitmesinden sonra verdiğimiz bağlantıyı açınız.

Açılacak web sayfasında e devlet kapısına giriş yapabilmek için hangi yöntemi kullanacağınızı seçin ( en fazla tercih edilen yöntem e devlet şifresidir bizde e-evlet Motorlu taşıtlar vergisi sorgulamasının nasıl yapılacağını e devlet şifresi ile anlattık)mtv indirim dilekçesi e-sorgulama.com

11 haneden oluşan vatandaşlık numaranızı ve PTT yoluyla temin ettiğiniz e devlet şifresini giriniz.

Sisteme Giriş yap seçeneğine tıklayabilirsiniz. Bu işlemleri sırası ile gerçekleştirdiğinizde e devlet motorlu taşıtlar vergisi sorgulamayı da yapmış olacaksınız.

E Devlet Motorlu Taşıtlar Verginizi Sorgulamak İçin Lütfen TIKLAYINIZ!

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Kasko değer listesi adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar