Mtv affı

Araçlar üstünden ödenen vergi Motorlu Taşıtlar Vergisi olarak bilinir. Araç sahipleri senede iki kez bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. ...

Araçlar üstünden ödenen vergi Motorlu Taşıtlar Vergisi olarak bilinir. Araç sahipleri senede iki kez bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. Vergi her araç için değişiklik gösterir. Bu farklılıkta silindir hacmi, sene ve aracın yaşı önem teşkil etmektedir. Farklılaşan durumlarla beraber devlet, MTV Affına olanak sağlamıştır.

Motorlu Taşıt Vergisi Nasıl Öğrenilir?

Kara yolu, deniz yolu, hava yolu taşıtları Motorlu taşıtlar vergisi yani motorlu taşıtlar vergisini ödemekle yükümlüdür. Motorlu taşıtlar vergisini ödemek zorunda olan taşıtlar şöyledir:

Otomobil

Motorsiklet

Minibüs

Otobüs

Kaptıkaçtı

Arazi taşıtı

Panelvan

Motorlu karavan( kamp taşıtı)

Kamyonet

Çekici

Uçak

Helikopter

Motorlu deniz taşıtları.

Motorlu taşıtlar vergisini öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesi kullanılır. Siteye girildiğinde; plaka, özel plaka (Evet/Hayır), T.C. Kimlik numarası yahut Vergi Kimlik Numarası ve Tescil Tarihi girilip ”Tamam” düğmesine basılmalıdır. Siteye girildiğinde, vergi borçları incelenebilir ve kredi kartı ile ödeme yapılabilir.

Devletin ilerlemesi için vatandaşların ödevi olan vergi, ödenmediğinde vergi cezalarıyla karşılaşılmaktadır. Farklı konu ve kurumlarla ilgili gecikmeli ödeme, münasip olmayan eylemler nedeniyle cezalar verilebilmektedir. 5510 sayılı kanunda uygulanan vergi cezaları şöyledir:

İdari Para Cezaları

 

Gecikme Cezaları

Gecikme Zammı

Araç sahibi hiçbir ödeme yapmamış ise ilk mektup ile uyarılır ödemenin yine gerçekleşmemesi halinde ise Maliye Bakanlığının uygulaması ile araç sahibinin banka hesaplarına haciz konarak bütün ödenmemiş borçlar alınmaktadır. Yalnızca ilk dönem vergisi ödenmemiş ise de  ikinci dönem vergisinde ilk başta ilk dönemin vergisi alınmakta sonra ikinci dönem vergisi de tahsil edilmektedir. Bunu öğrenmek için trafik ceza sorgulama işlemi yapılmalıdır.

MTV Affı

Bazı Alacakların Tekrar Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı kanun 19/08/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu kanun ile yapılanlar şöyledir:

30 Haziran 2016 itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranlarında güncelleme yapılmıştır.

Peşin ödemelerde Yurtiçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ek olarak %50 indirim sağlanmaktadır.

Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi durumu bulunnktadır.

6552 sayılı kanun çerçevesinde devam eden borçların tekrar yapılandırılması olabilir.

Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirimler yapılabilir.

İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma sağlanacaktır

Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan durumu söz konusudur.

Motorlu taşıtlar vergisi ve Trafik Para Cezalarında önemli indirimler bulunur.

Yapılandırılan borçları kredi kartı ile ödeme imkanı vardır.

Varlık Barışı

Vadesi 31.12.2011 tarihinden önce olan ve 50 TL ve altındaki borçların silinmesi durumu söz konusudur.

6736 sayılı kanun ile MTV ve Trafik Para Cezası Borçları Hangileridir?

2016 yılının ikinci taksidi dışında olmak üzere gecikme faizleri ve zamları

Verilen trafik para cezaları ve faizleri

Verilen karayolu taşıma idari para cezaları

Otoyollar ve köprülerden ihlalli geçiş idari para cezaları bu çerçevede değerlendirilmektedir

Avantajları

Motorlu Taşıtlar Vergisi,  aslının tamamıyla birikmiş gecikme faizi ve zammı yerine Yurtiçi ÜFE oranları esas alınmak suretiyle hesaplanan tutarın, trafik para cezası tutarı ile birikmiş faizler yerine Yurtiçi ÜFE oranları esas alınmak suretiyle hesaplanan tutarın,  kara yolu taşıma idari para cezaları ve birikmiş faizler ile yerine Yurtiçi üfe oranı esas alınmak suretiyle hesaplanan tutarı ödenmesi durumunda Motorlu Taşıtlar Vergisine uygulanan gecikme faizi ve zammı trafik para cezalarına uygulanan aylık %5 faiz, kara yolu taşıma idari para cezalarına uygulanan  %5 faizlerin tahsilinden vazgeçilmektedir.

Yapılandırılan borçlar taksitler durumunda yahut önemli avantajlarla peşin  ödenebilmektedir. Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranları ile hesaplama yapılacak olup ek olarak bir kat sayı bulunmamaktadır. Yurt içi ÜFE oranıyla hesaplanan ödeme tutarına %50 indirim yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesinden veyahut vergi dairesi veznelerinden ödemeler yapılabilir. Ödemeler 30 Kasım 2016 tarihine kadar yapılmalıdır.

Motorlu Taşıtlar Vergisini öğrenmek için TIKLAYINIZ!

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Emeklilik kanunu adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar