Memurlarda mazaret izni ile ilgili merak edilenler

657 sayılı devlet memurları kanununun memur kimselere tanıdığı haklar arasında yer bulan mazeret izni hakkında çoğu memur yeterince b...

657 sayılı devlet memurları kanununun memur kimselere tanıdığı haklar arasında yer bulan mazeret izni hakkında çoğu memur yeterince bilgiye sahip değildir. Peki, nedir bu mazeret izni? 657 mazeret izni hakkında ne söyler? Hangi koşullarda bu izinden faydalanabilirsiniz?

memurlarda mazaret izni ile ilgili merak edilenler e-sorgulama.com

Mazeret izni 657'nin 104. Maddesinde açıklanmıştır. Bu kanun maddelerine göre memur doğum, ölüm, çocuk, evlenme nedenleri ile memur aracılığıyla talep edilen izinlerin verilmesi zaruridir. Ek olarak memur bu sebepler dışında başka bir sebep ile izin istemesi durumunda bu idarenin inisiyatifine bırakılmıştır.

1-Doğum İzni: Kadın memura doğum tarihinden sekiz hafta önce ve sekiz hafta sonra doğum izni verilir. Eğer ikiz üçüz gibi çoğul hamilelik ilgili ise ilaveten iki hafta daha izin verilir. Eğer kadın memur çalışmaya devam etmek istiyorsa bunu doktor raporuyla belgelediği halde 3 hafta kalana kadar çalışmaya devam edebilir. Eşi (karısı) doğum yapan memura 10 günlük izin verilir.

memurlarda mazaret izni ile ilgili merak edilenler e-sorgulama.com

2-Ölüm Mazereti İzni: Eşi veyahut çocuğu ölen, kendisinin veyahut eşinin kardeş, ana ve babanın ölümü hallerinde memurun istemesi durumunda 7 gün izin verilir. Mazeret izni memur tarafından istenmedikçe idare aracılığıyla resen verilmez.

 

3-Evlenme Mazereti İzni: Memurun çocuğunun yahut kendisinin evlenmesi durumun da talep etmesi üstüne kendisine 7 gün mazeret izni verilir.

memurlarda mazaret izni ile ilgili merak edilenler e-sorgulama.com

4-Çocuk Mazeret İzni: Çocuğu olan bayan memura analık izni bitim tarihinden başlamak suretiyle ilk altı aylık süreçte günlük 3 saat olmak üzere, devam eden altı aylık süreçte de bir buçuk saat olmak üzere süt izni verilir. Eğer doğum ve ya sonra anne ölüm ederse analık iznini kapsayan süre isteği üstüne babaya verilir.

Yukarı da belirtilmiş mazeretler dışında başka bir mazeret ile mazeret izni isteyen memurun isteği idarenin kararına bağlıdır. İzni vermeye yetkili merciler illerde vali, ilçelerde kaymakam, merkezde atamaya yetkili amir ve yurt dışında ise diplomatik misyon şefinin onayı ile verilir. Bu izinler de birim amirinin görüşü alınmak suretiyle karar verilir. Eğer memurun talebi münasip görülürse 10 güne kadar mazeret izni verilebilir. Memur bu 10 günlük izinden sonra yine izin talep ederse münasip görülmesi durumunda öğretmenler dışında verilebilir. Öğretmen mazeret izni bura da diğer memurlardan değişik işlem görmektedir.

İsterseniz bir sonraki makalemiz olan Hayat sigortası nedir ? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar