Türkiyede çalışan insanlara devlet çokca yardım ve çabukluk sunmaktadır. Doğum izni de bunlardan bir tanesidir. Devlet memurlara doğu...
Türkiyede çalışan insanlara devlet çokca yardım ve çabukluk sunmaktadır. Doğum izni de bunlardan bir tanesidir. Devlet memurlara doğum izni sunmaktadır. Doğum izninden hem anneler aynı zamanda babalar faydalanabilmektedir. Doğum izninden faydalanabilmek için ise bazı şartların sağlanması gerekir. Biz de bu konumuzda memur babaya doğum izni konusunu ele alacağız.
Memur babaya doğum izni konusuna geçmeden önce doğum izninin ne olduğuna ve hangi koşullarla alındığına bakalım.
Devlet, kadınlara çalışma hayatında türlü kolay bir şekilde getirmektedir. Bu pratiklikler ve haklar, yasal yollarla koruma altına alınmıştır. Kadınlara verilmiş olan haklardan birisi de doğum iznidir. Yapılmış olan yeni düzenlemeler ile beraber doğum izninin kapsamı genişletilmiştir. Kamu alanında çalışmakta olan kadın memur çalışanlara, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık bir doğum izni verilir.
Kadın memurlar, doğumdan önce kullanmadıkları doğum iznini doktor raporu hasebiyle doğumdan sonra kullanabilirler. Doğum izninin diğer bir adı da analık iznidir. Doğum izninin vakti, çoğul gebeliklerde artabilmektedir. Doğum izni süresinde kadın çalışana iş göremezlik ödeneği verilir.
Memur babaya doğum izni de bu çerçevede tanımlanabilir. Memur babalara, anneler kadar çok doğum izni verilmemektedir. Memur babaya doğum izni 657 sayılı Devlet Memurları Yasasında belirlenmiştir. Devlet memurları ile ilgili olan bütün bilgiler bu kanunda yer alır. 657'ye tabii olarak çalışan memur olarak çalışanların izin süreleri aynıdır. Yani Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan ve kamu çerçevesinde çalışan memur kimselere benzer izin zamanı verilir. Memur babaya doğum izni çerçevesinde, eşi doğum yapmış olan memur babalara 10 günlük bir doğum izni verilir.
Kamu alanında çalışan kişiler gibi erkek öğretmenlerin de doğum izni 10 gün olarak belirlenmiştir. Bu doğum izni okul idaresine dilekçe verince kullanılabilmektedir. Sözleşmeli personele de babalık izni yani doğum izni verilir. Memur babaya doğum izni çerçevesinde belirtilmiş bu izin de 2 gündür. Yani erkek sözleşmeli personelin doğum izni 2 gündür.
Yukarı kısımda da belirttiğimiz gibi memur babalara 10 günlük bir doğum izni verilir. Doğum izninin ne kadar süre ile verildiği gibi doğum izninin nasıl alındığı da önemlidir. Çalışan anneler ve yeni çocuğu olacak olan kadınlar, doğum iznini alabilmek için ilk etapta hamile olduklarına dair rapor almaları gerekir.
Kadın memurlar hamile olduklarına dair bu raporu almanız sonrasında bu belgeyi çalıştıkları kurumun gereken bölümlerine teslim etmelidir. Kadın sigortalı gereken olan belgeyi teslim ettikten sonra sözü edilen olan zaman içinde doğum iznini kullanabilir. Eğer doğum geç yahut erken olursa analık izin süresinde farklılık olmamaktadır. Eğer doğum esnasında anne ölürse, memur olan babanın talebi istikametinde doğum iznini baba kullanabilmektedir.
Yeni torba kanun ile beraber evlat edinme halinde da doğum izni kullanılabilmektedir. Yaşı 3'ü geçmeyen bir çocuk evlat edinildiğinde memur anneye veya babaya aylıksız doğum izni sunulmaktadır.
Doğum iznine ilaveten doğum yapmış olan memur annelere süt izni de verilir. Analık izninin bitiminden sonraki ilk 6 ay içinde gün içerisinde 3 saat ve ikinci 6 ayda da 1.5 saat olmak üzere süt izni verilir. Süt izninin gün içerisinde kaç kez ve hangi saatler arasında kullanılacağı da anne aracılığıyla belirlenir.
Memur babaya doğum izni çerçevesinde doğum izni bitince da talep edildiği durumda aylık izin verilebilmektedir. Bu izinler aylıksız izindir. Aylıksız izinlerin başlangıcı, doğum sorasındaki analık izninin bitimi ile belirlenir.
Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Emekli sandığı raporlu ilaç sorgulama adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.