Malulen emeklilik, sigortalı olarak çalışan ve 4A'lı sayılan yani SSK'ya bağlı işçi olan, 4B'li sayılan yani Bağ-Kurlu kendi adına ve...
Malulen emeklilik, sigortalı olarak çalışan ve 4A'lı sayılan yani SSK'ya bağlı işçi olan, 4B'li sayılan yani Bağ-Kurlu kendi adına ve hesabına hür çalışan ve 4C'li yani Emekli Sandığına bağlı memur olan insanların iş kazası yahut meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü %60 nispetinde kaybetmeleridir. Bu hal malullük olarak ifade edilir ve sonrasında ise insan malulen emeklilik statüsüne geçmektedir. Bir şahsın malulen emekli olabilmesi için ise 10 yıldır sigortalı olması esastır. Hem de 1.800 gün uzun vadeli sigorta kollarından olan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının prim ödeme gün sayılarının doldurulması gerekmektedir. Malulen emeklilik itiraz dilekçesi hakkındaki ayrıntılı bilgilere haberimizden ulaşabilmektesiniz.
Malulen emeklilikte esas olan şahsın meslekte kazanma gücünü %60 niceliğinde kaybetmesidir. Eğer bu oran %60'ın altında ise Sosyal Güvenlik Kurumu bu hali maluliyet saymamaktadır. Bu noktada mesela şahsın meslekte kazanma gücü oranı kaybı %59 bile olsa ne yazık ki Sosyal Güvenlik Kurumu bu hali meslekte kazanma gücü kaybı değil çalışma gücü kaybı olarak kabul eder. Bu halde şahıs malulen emekli olamayacaktır. İşte bu gibi hallerde malul olan kimselerin zor halde kalmamaları için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde dava açma hakkı saklı tutulmaktadır.
Malulen emeklilik itiraz prosesi birkaç işlemden oluşur. Her şeyden önce türkiyede yürürlükte olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde iş kazası yahut meslek hastalığı nedeniyle maluliyete uğrayan ve malul sayılan insanların (işçi, memur veyahut kendi adına ve hesabına özgür çalışan şahıs) iş yerlerinin yahut ikametgah adreslerinin bağlı bulunmuş olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'na talepte bulunmaları gerekmektedir. Bu talep malulen emeklilik talebi olarak adlandırılır ve yazılı bir dilekçe ile yapılmış olması zorunludur. Bu etaptan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu şahsın maluliyet derecesini ölçmek için sağlık kurulu ile kişiyi muayene eder. Bu noktada eğer Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık raporundaki oranın yetersiz olduğunu söyleyip malulen emeklilik işlemini gerçekleştirmez ise kimselerin Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu'na itiraz etme hakları vardır.
Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu itiraz dilekçesini ve maluliyet oranını inceler. Maddi hatalardan kaynaklanan problemleri bu noktada çözebilir. Ama eğer Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu da maluliyet raporunuzu ve malulen emeklilik talebinizi reddederse İş Mahkemesine de dava açılabilir. Esasında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağlık kurulunun muayene sonrası belirlemiş olduğu meslekte kazanma gücü kaybı oranı kesin sayılmaktadır. Ama yine de bir çeşit hatalar yapılabilmektedir. İşte bu yüzden malulen emeklilik itiraz dilekçesi çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu bu dilekçeleri inceler. Nihai karar Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu aracılığıyla verilir.
İş kazası veya meslek hastalığına yakalanıp meslekte kazanma gücünü kaybeden ve malul sayılan fertler için Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulu kararına itiraz etmek için 6 ay süreleri vardır. 6 ay içerisinde malulen emeklilik itiraz dilekçesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuran kimseler Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu aracılığıyla değerlendirilir. Eğer iş kazası veyahut meslek hastalığına yakalanıp meslekte kazanma gücünü kaybeden ve malul sayılan bireyler 6 aylık itiraz süresini geçirirlerse Sosyal Güvenlik Kurumu yazılı dilekçeyi en baştan inceler.
Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu maluliyet raporuna ilişkin karara itiraz eden bireyler eğer isterler ise kendi belirledikleri bir doktorun Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu önünde dinlenmesini talep edebilirler. Böyle bir halde kişinin yine yazılı bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan bunu talep etmesi gerekmektedir. Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu bu talebi inceler. Bir engel yoksa görüşme günü ve saatini düzenler. Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu sekreteri aracılığıyla yazılı tebligat ile olmak üzere malul sayılan bireye bildirilir. Eğer dinlenmesi kabul edilen ve malul sayılan kişi aracılığıyla önerilen doktor görüşme gün ve saati içinde kuruma intikal etmezse Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Sağlık Kurulu kesin olarak nihai kararı vermektedir.
Bütün bunlardan sonra 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çerçevesinde iş kazası yahut meslek hastalığı nedeniyle maluliyete uğrayan ve malul sayılan kimselerin (işçi, memur veyahut kendi adına ve hesabına hür çalışan şahıs) İş Mahkemesine de dava açma hakları bulunur. Bunu yapmak için yine yanı dilekçe örneği ile başvuru yapılabilmektedir.
İsterseniz bir sonraki konumuz olan Gss prim ödemesi adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.