Kimsesizlik maaşı

Türkiyede, devlet insanlar için çokca pratiklikler yapmaktadır. Bu pratiklikler vesilesiyle yardıma muhtaç olan kimseler hayatlarını ...

Türkiyede, devlet insanlar için çokca pratiklikler yapmaktadır. Bu pratiklikler vesilesiyle yardıma muhtaç olan kimseler hayatlarını daha rahat bir ortamda geçirebilmektedir. Bu yardımlar, sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak yapılmakta ve planlanmaktadır. Devlet aracılığıyla kimsesiz kimseler için de fakirlik maaşı veya muhtaç aylığı adı altında kimsesizlik maaşı verilir.

Devlet muhtaç yahut bir geliri olmayan kimselere gıda, konut, sağlık gibi mevzularda türlü yardımlar yapmaktadır. Bu yardımlarının yapılmış olması sosyal devlet anlayışının bir sonucudur. Devlet mağdur insanların mağduriyetlerini giderebilmek için bu kimselere kimsesizlik maaşı yahut fakirlik maaşı vermektedir. Bu maaş vesilesiyle kişiler daha rahat bir hayat geçirebilirler.

Kimsesizlik maaşı, bir neden ile sosyal güvencesi bulunmayan, geliri olmayan yahut devletten aylık almayan insanlara kimsesizlik maaşı veya muhtaç aylığı bağlamaktadır. Üstüne taşınmaz mal bulunabilen veya arabaya sahip olan kimselere muhtaç aylığı bağlanması sözü edilen değildir. Kimsesizlik maaşını alabilmek için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu koşullar sağlandığı sürece kimseler kimsesizlik maaşını almaya hak kazanırlar.

Kimler Kimsesizlik Maaşı Alabilir?

Kimsesizlik maaşını alabilmek için devlet aracılığıyla belirlenen bazı şartlar vardır. Bu koşullar sağlandığı sürece insanlar ya şahsen veya posta yoluyla başvurularını yaparlar ve onaylandıktan sonra maaşlarını alabilirler. Kimlerin kimsesizlik maaşı alabileceği aşağı kısımdaki gibidir:

 

65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları kimsesizlik maaşı alabilir.

Özürlü olduklarını “Özürlü Sağlık Kurulu Raporu” ile kanıtlayan, raporda belirlenen toplam özür oranı % 40-69 arasında olan, 18 yaşını doldurmuş ve bir işe yerleştirilememiş olan özürlüler kimsesizlik maaşı alabilir.

Başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettiremeyecek derecede özürlü olduklarını hastaneden alacakları rapor ile kanıtlayan, toplam özür oranı % 70 ve üstünde olan 18 yaşını doldurmuş özürlüler kimsesizlik maaşı alabilir.

Kanunen bakmakla yükümlü olduğu ve fiilen bakımını gerçekleştirdiği, toplam özür oranı % 40 ve üstünde olduğu gibi 18 yaşını da tamamlamamış özürlü yakınındakileri kimsesizlik maaşı alabilir.

Sosyal güvenlik kurumlarından yetim maaşı alan çocuklardan özürlü olanların aldıkları aylık ya da gelir toplamı tutarı belirlenen Yönetmelik çerçevesinde ödenecek olan aylık tutarından düşük olanlar kimsesizlik maaşı alabilir.

Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan, Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir veyahut aylık hakkından yararlanmayan, nafaka almayan veya alamayan, mahkeme kararıyla ya da bir devamlı geliri bulunmayan ve Kanunda belirtilmiş gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanlar kimsesizlik maaşı alabilir.

Kimsesizlik Maaşı Nasıl Alınır?

Kimsesizlik maaşı alabilmek için ilk etapta bu maaş için şahsın başvuruda bulunması gerekir. Bu kimsesizler yani muhtaçlık maaşının başvuruları Vakıflar Genel Müdürlüğüne şahsen yapılmalıdır veya posta yoluyla yapılabilir. Muhtaç aylığı yani kimsesizler maaşına başvurmak için muhtaç aylığı başvuru formu ve engelli fertler için de özürlerini belirten Sağlık Kurulu Raporu gerekir. Daha sonra bu evraklar ile beraber Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvuru yapılmaktadır ve başvuran insan başvuru sonucu bekler. Eğer kimsenin başvurusu onaylanırsa aylık muhtaç aylığı yahut kimsesizlik maaşı almaya hak kazanır.

Kimsenin kimsesizlik maaşı onaylandıktan sonra ödemesi şahsın kendi adına açılacak olan PTT hesaplarına yahut Ziraat Bankası hesaplarına yatırılır.

Dilerseniz bir sonraki makalemiz olan Memur annelere yarım gün çalışma ödeneği geliyor adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar