Kefil olunan kişi ölürse ne olur

Kefil tam anlamı ile birinin alım satım gibi işlerinde, alımı yapan kimsenin borcunu ödememesi yahut gerekenleri yerine getirmemesi h...

Kefil tam anlamı ile birinin alım satım gibi işlerinde, alımı yapan kimsenin borcunu ödememesi yahut gerekenleri yerine getirmemesi halinde onun yerine ödemeyi yapacağını kabul eden ve bunu taahhüt eden kişidir. Kefalet işlemleri zamanımızda senetlerin dışında bankalardan kredi kullanımı sırasında kefil istenmektedir. Banka kredi işlemlerinde çoğunlukta müteselsil kefalet (Yani borçlu ile benzer yükümlülüklere sahip olmak benzer derecede borçlu olmak) alındığından kefiller esasen büyük bir sorumluluk altına girmiş olur. Yani banka bu halde alacağını esas borçlu yerine kefilden direk tahsil etme hakkına sahiptir.

Kefil Olunan Şahsın Ölümü Halinde Ne Olur

Kefil olmanın en riskli yönlerinden biri de esas borçlu olan kimsenin ölümü durumunda ne yapılacağıdır. Eğer kefillik bankadan kredi alımı sırasında oldu ise ve daha sonra kefil olan kimse ölürse bu halde; Finans kurumunun izleyeceği yol şu olabilecektir. Kredi kullanan şahsın hayat sigortasının olup olmadığı araştırılır. Çünkü bu halde prosedür farklılık göstermektedir. Hayat sigortası olmasına karşın sigorta poliçesini kapsayan maddeler önemlidir.

Mesela bu maddeler de yalnızca kredi masraflarını karşılamayı kapsıyorsa banka yalnızca masrafları sigortadan alır. Eğer poliçe çerçevesinde şahsın vefatı biçimine bütün kredi borçlarının sigorta aracılığıyla karşılanacağı ifadesi yer almıyor ise banka borcu kefilden alma yoluna gider.

 

Kredi kullanım esnasında hayat sigortası yaptırmak bu nedenden dolayı pek önemli diyebiliriz. Fakat kredi kullanımı sırasında hayat sigortası yaptırmak bir zaman önce yasal zorunluluktan çıkarıldığı için, kredi talebinde bulunabilen şahıs bu maliyeti hesaplayarak, bu uygulamayı çoğunlukla reddediyor. Ama kredi kullanan yani kefil olunan kimse ölürse hayat sigortası olmadığı için Banka bu borcun tamamını yasal olarak kefil olan kimseden talep etme hakkına sahiptir.

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Sgk idari para cezası ödeme adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar