Trafikte sadece maddi hasarlı bir kaza gerçekleştiğinde taraflar kendi aralarında anlaşıp polise veya sigorta şirketine gitmeden duru...
Trafikte sadece maddi hasarlı bir kaza gerçekleştiğinde taraflar kendi aralarında anlaşıp polise veya sigorta şirketine gitmeden durumu halledebilirler. Tarafların bu biçimde hallettikleri yazılı sözleşmeye de kaza tespit tutanağı denir. Kimseler kaza tespit tutanağı hakkındaki bilgilere ulaşmak için de büyük çaba harcarlar. Bundan böyle gelişen teknoloji vesilesiyle bu işlemi internet aracılığı ile kaza tespit tutanağı sorgulama adı altında yapabilme imkanına sahipsiniz. Kaza tespit tutanağı sorgulama nasıl yapılmaktadır? sorusuna cevap arıyorsanız, biz de makalemizde kaza tespit tutanağı sorgulama işleminize nasıl ulaşacağınızı ve bu işlemi nasıl yapabileceğinizi anlamış olacaksınız.
Kaza tespit tutanağı sorgulama işleminizi yapabilmek için hepsinden önce yapılması gereken işlem makale sonunda verdiğimiz bağlantı sayfasına tıklatmaktır.
Bağlantı linkine tıklattığınız anda karşınıza gelen sayfada her şeyden önce sorgulamayı nasıl yapabileceğinizi seçmelisiniz.
Kaza tespit tutanağı sorgulama şekilleri üç şekildedir.
İlk sorgulama biçimi Plaka ve Sigortalı T.C. Kimlik No İle Sorgulama işlemidir:
Bu biçimde sorgulama işleminizi yapabilmek için plakanızı giriniz. Sigortalı T.C. kimlik no nuzu giriniz.
Kaza tespit tutanağı sorgulama şekli olarak Plaka ve Sigortalı Vergi Kimlik No İle Sorgulama işlemini seçecek iseniz sorgulama şu şekildedir:
Plakanızı gereken yere giriniz ve sigortalı VKN’yi giriniz.
Kaza tespit tutanağı sorgulama şekli olarak Plaka ve Sürücü T.C. Kimlik No İle Sorgulama işleminizi gerçekleşecek iseniz sorgulama şu şeklide yapılabilir:
Plakanızı giriniz ve sürücü T.C. kimliğin numarasını giriniz.
İşlem şeklinizi seçip gereken işlemleri yapınca ise sizin güvenliğiniz için yapılmış olan resimdeki karakterleri giriniz ve ara tuşuna basınız.
Bu işlemleri doğru halde gerçekleştirmiş olduğunuz halde kaza tespit tutanağı sorgulama işleminizi yapmış olacaksınız.
Kaza tespit tutanağı ile trafikte asgari iki aracın maddi hasarlı bir kaza yapmaları nihayetinde taraflar arasında anlaşılarak tutanak işlemleri yapılabilmektedir. Bunun sayesinde trafik içindeki zaman kayıplarının önüne geçilmeye çalışılmıştır. Hem de kaza tespit tutanağı web aracılığıyla çevrimiçi bir biçimde takip edilebilmektedir.
Kaza sonrası kazaya karışan taraflar, Kaza Tespit Tutanaklarını doldurmak suretiyle sigorta şirketlerinin hasar depertmanına iletmektedir. Sigorta şirketleri ise tutanağı ve eğer var ise fotoğrafları elektronik ortamda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne iletir.Tutanaklar SBM sistemine girmeniz sonrasında 3 iş günü içinde her sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesini yapar ve şirketler aracılığıyla benzer kusur oranı verilirse dosya bu biçimde sonuçlanır.Dosya sonuçlandıktan sonra taraflara SMS yahut e-posta yolu ile bilgilendirme yapılmaktadır. Eğer her iki bilgi de var olan ise iki kanaldan da bilgilendirme işlemi yapılmaktadır.
Kaza tespit tutanağı sorgulama örneğini verdik. Şimdi ise kaza tespit tutanağına nasıl itiraz edebileceğinizden bahsedelim.
Araç kaza tespit tutanağı sorgulama işleminizi yaptınız ve karşılaştığınız sonuca itiraz etmek istiyorsunuz. Böyle bir hakkınız vardır. Kaza tespit tutanağının sonuçlanmasının sonrasında SBM yani Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, taraflara bilgilendirme işlemi yapmaktadır. Bilgilendirme işlemi SMS yolu ile yapılabildiği gibi e-posta yolu ile de yapılabilir. Taraflar kusur oranını kaza tespit tutanağını sorgulattıktan sonra öğrenebiliyorlar. Devamında ise itiraz işlemlerini yapabilirler. Kaza tespit tutanağının sonucu çıkınca 5 iş günü içinde kaza tespit tutanağı itiraz işlemi yapılmalıdır.
Kaza Tespit Tutanağı itiraz etme işleminizi yapmadan önce Kaza Tespit Sorgulama işlemi yapmalısınız. Kusur oranlarını öğrenmek isteyenler, sayfanın sonuç kısmında verdiğimiz bağlantı linkine tıklamalıdır. Açılacak web sayfasında Çevrimiçi İşlemler Menüsü altındaki Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama tarafına girmelidir. Sonuçlara itiraz etmek isteyen sigortalılar, 5 iş günü içerisinde sigorta şirketlerine başvuru yapmalıdır. Eğer 5 iş günü içerisinde kaza tespit tutanağına itiraz etme hakkınızı kullanmadıysanız veya itiraz hakkınızı kullanmış olmanıza karşın talebiniz karşılanmadıysa kusur oranlarınıza ilişkin itirazlarını Sigorta Tahkim Komisyonu veyahut özel hukuk yolları aracığı ile yapabilme imkanına sahipsiniz.
Kaza yapan iki aracın sigorta şirketlerinin benzer olduğu halde, yine sayfa sonuç kısmında verdiğimiz link sayfasına tıklatarak, açılacak sayfada Çevrimiçi İşlemler Menüsüne girmelisiniz. Çevrimiçi İşlemler Menüsü altındaki Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama adımından firmanın vermiş olduğu karara yine benzer uygulama üstünden itiraz edebilirsiniz ve tutanağın komisyon aracılığıyla tekrar değerlendirilmesini talep edebilirsiniz.
Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Öğrenci belgesi sorgulama adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.