Kıdem Tazminatı konusundaki son gelişmeler ve yapılmış olan açıklamalar bundan böyle sona yaklaşıldığını belirtir türden. Öyle ki, ya...
Kıdem Tazminatı konusundaki son gelişmeler ve yapılmış olan açıklamalar bundan böyle sona yaklaşıldığını belirtir türden. Öyle ki, yapılmış olan son toplum oylamasından sonra Kıdem Tazminatına yönelik yeni açıklamalar geldi.
Yapılmış olan son açıklamalar ve gelişmelerden bahsetmeden önce Kıdem Tazminatının ne olduğuna ve yeni düzenlemede neleri getireceğine gelin beraber bakalım.
Kıdem tazminatı, çalışanların türlü nedenlerden dolayı işyerlerinden ayrılırken işveren aracılığıyla ödenmesi gerekli olan bir tazminat çeşididir (4857 sayılı İş Kanunu). Kıdem Tazminatının var olan gerekçelerine göre kendi isteği ile işten ayrılanlara bir ödeme yapılmamaktadır.
Kıdem tazminatı ile çalışan kimselerin gelir ve iş güvenlikleri sağlanmakla beraber, sebepsiz işten çıkarmalar gibi olumsuzlukların önüne geçilmektedir. Kıdem Tazminatı, çalışan kişilerin uzun seneler boyu hizmet ettikleri kurum ve kuruluşlardan ayrılırlarken maruz kaldıkları yıpranmalara karşılık bir çeşit ikramiye gibi de düşünülebilir.
Ama her kural ve yönetmelik gibi kıdem tazminatı da gelişim ve daha iyisi için yapılmış olması düşünülen bir takım düzenlemeler ile kendinden bahsettirmektedir.
Çalışanın hakkı olan tazminatın ödemesini bundan böyle devlet-fon yapacak. Ödeme güçlüğü çeken işverenlerin mağdur ettikleri eski çalışan kişiler bundan böyle olmayacak.
Çalışan kişiler fonda biriken ve birikmeye devam eden tazminat tutarlarını istedikleri zaman fonun internet adresinden görüntüleyebilecek.
Eski sistemden ziyade yeni uygulamada her bir işyerindeki mesai zamanı karşılığı için fon içinde birikim sağlanacaktır. Yani bütün mesai saatleri için tazminat yolu görünecek.
Devlet, her bir çalışma zamanı için çalışan adına ayrı ayrı fona para yatıracağı için ayrı ayrı tazminat birikimi de olabilecek. Tazminatın çekilme durumu ise asgari 10 senelik çalışma zamanı, gayrimenkul alımı, bireysel istek vs. gibi hallerde geçerli olabilecek.
Yeni uygulamaya göre 30 gün de olsa çalışanın çalışma günü, işten çıkış anında işveren üstünde bir ödeme baskısı olmayacak.
Yeni uygulama yürürlüğe girmeden geçmiş dönem kıdem tazminatları için ise işveren ya geçmiş dönem kıdem tazminat tutarı kadar çalışan adına fona para yatırılacak veyahut geçmiş dönem için şu an ki mevzuata göre çalışana direkt ödeme yapacak.
Pazartesi günü yapılmış olması planlanan Bakanlar Kurulu toplantısında Kıdem Tazminatına yönelik görüş, düşünce ve kararlar üstüne konuşulacak.
Yapılmış olan son referandum ile pazartesi günü toplanacak olan Bakanlar Kurulu, gündem konuları arasında kıdem tazminatına yer verecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun konu ile ilgili yaptığı son açıklamada; “Bu konuda 2-3 ay içerisinde paydaşlarla son noktaya gelmeyi, sene bitmeden yasalaştırmayı hedefliyoruz. Kazanılmış haklarla ilgili var olan kitleye negatif bir sıkıntının tasarımız içerisinde olmasının taraftarı değiliz” biçiminde konuştu.
Kıdem tazminatına yönelik tasarıda çalışan kişilerin 3 bin 600 gün prim ödemesi, 15 sene çalışma koşulu şartı ve her sene için 30 gün karşılığı gelen ölçüde para çekilebilmesi öngörülüyor. Çalışanın hak kaybına asla izin verilmeyeceği bu yeni uygulamada 1 gün çalışan da kıdem tazminatı alabilecek.
Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Engelli annesine ssk'dan erken emeklilik adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.