İşsizlik maaş başvuru

İnsanlar belli bir eğitim seviyesini tamamlayınca iş hayatında atılarak, aktif olarak iş hayatında yerini alırlar. İşe başladıkları t...

İnsanlar belli bir eğitim seviyesini tamamlayınca iş hayatında atılarak, aktif olarak iş hayatında yerini alırlar. İşe başladıkları tarihten itibaren, eğitim aldıkları alana göre kamu kuruluşlarında, özel sektörde veyahut kendi iş yerlerinde sigortalı olarak görev almaya başlarlar. İşe başladıkları tarihten başlayarak, görev yaptıkları sektöre göre değişkenlik gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu çerçevesinde o güvenceye sahip olurlar. Sosyal Güvenlik Kurumu bağlı olduğu sigortalı çalışan veyahut emekli olan vatandaşlara işsizlik maaş başvurusu gibi hizmeti bulunur. Kimselerin bağlı oldukları sosyal güvence, şahsın sosyal, sağlık ve uygulanan ilaç tedavisi gibi alanlardan para ödemeden yararlanmasını sağlamaktadır. İnsanlar tedavi olmak istedikleri sağlık kuruluşları, devlet hastaneleri, araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinden alelade birisi ise para ödemeden muayene hizmetinden yararlanırlar. Eğer özel hastahane ve özel sağlık kuruluşu çerçevesinde yer bulan diğer sağlık kuruluşlarında tedavi olmak istiyorlarsa, sahip oldukları sosyal güvencenin özel sağlık kuruluşlarına ödemiş olduğu prim, hastanenin muayene ücretini karşılıyorsa, fiyat ödemezsiniz, eğer muayene ücretinin bir bölümünü karşılıyorsa kalan miktarı siz ödemek durumundasınız.

Sigortalı olarak çalışan insanlar bir nedenden ötürü görevinden ayrılması talep edilirse, belli koşulları sağlaması halinde ona işsizlik maaşı almaya hak kazanırlar. Bu uygulamadan yararlanmak için işsizlik maaş başvurusu yapmaları gerekir. Konumuzun devamında işsizlik maaş başvurusu hakkında ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.

 

İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?

Sigortalı olarak çalışan insanlar, kendi istekleri yönünde yahut iş verenleri aracılığıyla bir nedenden ötürü işte ayrılırlar ve kendi iş alanlarında pasif olarak yer alırlar. İşsizlik her toplumda en büyük problem olması yönünden kimsenin yaşamak istemediği bir durumdur. İşten çıkarıldıktan sonra bireyin finansal olarak güçlük çekmemesi yönünden ona işsizlik maaş başvurusu yapmak suretiyle, işsizlik maaşı bağlanır. İşsizlik maaşının bağlanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu çerçevesinde belirlenen yasalarda bir çeşit şartlar aranmaktadır. Bu koşullar,

Kendi isteği ile işten ayrılma durumu dışında diğer hallerde iş veren aracılığıyla işine son verilmesi halinde işsizlik maaş başvurusu koşullarından birini sağlamış olur.

Sigortalı kişilerin çalışırken ödenmiş olduğu sigorta primlerinin, işten ayrılmadan önceki 120 gün içinde ödenmiş olması gerekir. Bu şartı sağlamanız halinde işsizlik maaş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Sigortalı olarak görev yapan kişinin çalışma zamanı içinde, son üç senede ödemiş olduğu sigorta prim ödemesi gününün minimum 600 gün ödenmiş olması gerekir.

Sigortalı olarak çalışan kişilerin, işten ayrılması halde, son bir ayda İŞKUR'a şahsen yahut internet aracılığıyla, İŞKUR profili oluşturarak, yeni iş başvurusu gerçekleştirebilmiş olmaları gerekir.

İş veren aracılığıyla işine son verilmiş olan kişiler bu koşulları sağlaması halinde işsizlik maaş başvurusu ile işsizlik maaşı bağlanır.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kişilerin bir neden ile işlerine son verilmesi halinde bireyler iki değişik şekilde işsizlik maaş başvurusu yapabilirler. İster E-Devlet üstünden ister iseniz de İŞKUR'un internet sitesi aracılığıyla işsizlik maaş başvurusu işleminizi yapabilme imkanına sahipsiniz.

İŞKUR Üzerinden İşsizlik Maaş Başvuru İşlemi

Kişilerin işten ayrılmasının sonrasında 30 günün içinde İŞKUR'a şahsen veyahut internet aracılığıyla başvuru yapabilme imkanına sahipsiniz. Bu başvuru esnasında kimlik fotokopisine ihtiyacınız vardır. Kimlik fotokopinizi İŞKUR'a şahsen yapacağınız işsizlik maaşı halinde kullanabilmektesiniz. İster iseniz İŞKUR'un internet sitesi aracılığıyla İŞKUR profili oluşturarak işsizlik maaş başvuru işleminizi yapabilirsiniz. İŞKUR üstünden işsizlik maaş başvuru işlemi için hepsinden önce aşağı bölümde verdiğimiz bağlantıya basmanız gerekir.

işsizlik maaş başvuru e-sorgulama.com

Eğer İŞKUR sistemine üyeliğiniz bulunuyor ise Giriş düğmesine tıklatarak işleminize devam edebilirsiniz. Eğer sisteme kayıtlı değil iseniz de Üye Ol düğmesine tıklatarak üyeliğinizi oluşturabilirsiniz.

İŞKUR İşsizlik Maaş Başvurusu İçin işsizlik maaş başvuru e-sorgulama.com

Açılacak web sayfasında 'Kimliğimi Şimdi Doğrula' butonu tıklayabilirsiniz.

işsizlik maaş başvuru e-sorgulama.com

Sonrasında açılan yeni sayfada TC kimlik numaranız ile PTT aracılığıyla öğrenebileceğiniz E-Devlet parolanızı sisteme doğru biçimde aktararak 'Sisteme Giriş Yap' düğmesini tıklatarak kısa ve hızlı halde işleminizi yapabilirsiniz.

E-Devlet İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin TIKLAYINIZ!

İşsizlik Maaşı Ne Zamana Kadar Ödenir?

Bir nedenden ötürü işine son verilen sigortalı çalışan kişiler başvuru işlemini gerçekleştirdikten sonra, aranan şartların sağlanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla işsizlik maaşı bağlanır, bu maaşın vakti aşağı bölümde yer alır.

Sigortalı çalışan kimselerin işten ayrıldıktan sonra, 600 gün sigortalılık süresinin olması ve kişinin işsizlik sigorta primini daha önceleri ödemiş olması halinde, işten ayrıldıklarında 180 tüm gün işsizlik maaşı alabilirler.

İnsanların 900 gün sigortalılık süresine sahip olması halinde, iş hayatında aktif olduğu zamanda işsizlik sigortası ödemiş olması halinde 240 gün işsizlik maaşından yararlanabilirler.

Sigortalı olarak çalışan kimselerin işten ayrılması halinde sigortalılık zamanı 1080 gün ise ve işsizlik sigortası primlerini ödemiş olan fertlerin 300 tüm gün işsizlik maaşından yararlanabilirler.

İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?

Sigortalı olarak çalışan kimselerin işten ayrılması halinde, çalışmış olduğu dönemdeki günlük olarak belirlenen maaşı, sigortalı olarak çalışan kimselerin son dört ay ödenen sigorta primi ödemeleri çerçevesinde, günlük maaşın brüt bölümünün yüzde kırkı olarak belirlenmiştir.

Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Emeklilik 25 yıl şartı nedir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar