Devlet memurları ile ilgili en merak edilen sorulardan biri “memur para vermeden izinde çalışabilir mi?” sorusudur. Bedava izinde ola...
Devlet memurları ile ilgili en merak edilen sorulardan biri “memur para vermeden izinde çalışabilir mi?” sorusudur. Bedava izinde olan memur hala 657 sayılı kanun çerçevesinde olduğundan dolayı ne yazık ki bir iş yerinde çalışması mutlaka mümkün değildir.
657 sayılı kanun gereği ve 108.maddesi uyarınca devlet memurlarının para vermeden izin'e ayrılma koşulları şöyledir;
105.maddenin son fıkrasına göre memura verilen izinin bitmesinden başlayarak sağlık kurulu aracılığıyla verilen rapor ile belgelendirilmesi şartı ile, memurun kendi isteği yönünde 18 aya kadar para vermeden izin verilebilir.
104.madde gereği doğum yapan memura annelik için verilen izin süresinin bitmesinden başlayarak; memur olan şahsın, eşinin doğum yapması halinde ise doğumdan başlayarak kendi istekleri yönünde 24 aya kadar para vermeden izin verilir.
3 yaşından küçük olan bir çocuğu eşi ile birlikte ya da yalnız olarak evlat edinen memur vesayet daireleri aracılığıyla verilen izin devamında isteği yönünde 24 aya kadar bedava izine ayrılabilir. Evlat edinen çiftlerin her ikisinin de devlet memuru olması halinde ise kendi istekleri istikametinde 24 ayı geçmeyecek halde eşlere dönüşümlü olarak 2 kısımda kullanacakları biçimde bedava izin verilir.
Özel burstan yararlanması için bedava izine ayrılanlar da dahil ve burslu olarak veyahut bütçe imkanlarından faydalanılarak eğitilmek üzere yurt dışına gönderilen yahut atanan ya da geçiçi görev ile 6 aylığına yurt dışında görevlendirilen memurlar ya da personel kanunlarına uymak zorunda olanlar ile kamu kurumları aracılığıyla yurt dışına gönderilen öğrencilerin memur eşlerine öğrenim süresince para vermeden izin verilir.
5 hizmet yılını bitiren ve bütün memurluğu boyunca en fazla 2 defa kullanmak şartı ile toplam 1 seneye kadar para vermeden izin verilir. Olağanüstü hal,sıkıyönetim,afet hallerinde 72.madde uyarınca verilen izin iptal edilebilmektedir.
Mazeretli durumun ortadan kalkması halinde para vermeden izin süresinin bitmesinden başlayarak 10 gün içerisinde göreve dönmeyen memurlar memurluktan istifa etmiş sayılır.
Askere giden memurlar askerlik süreleri boyunca para vermeden izine ayrılmış sayılır.
Para vermeden izne ayrılan memurlar, halen 657 sayılı kanun çerçevesinde olduklarından ötürü kanun gereği izin süreleri boyunca uymaları gerekli olan emir ve yasaklar vardır.
TCK'ya göre esnaf yahut tacir olarak bir iş faaliyetinde bulunamazlar.
Ücretsiz izinde başka yerde çalışmak, ticaret ve sanayi işletmelerinde görev almak gibi faaliyetlerde bulunamazlar.
Büro, ofis, muayenehane gibi yerler açmaları yasaktır.
Vakıf Üniversitelerinde ya da başka bir iş yerinde çalışamazlar.
Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Ssk emeklilik tablosu adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.