İş sağlığı ve güvenliği konusu 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’nda da belirtildiği üzere çalışanlara yönelik bir takım ...
İş sağlığı ve güvenliği konusu 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’nda da belirtildiği üzere çalışanlara yönelik bir takım düzenlemeler içeren, çalışanların sağlıklarını korumak ve var olan şartlarını da iyileştirmeyi kapsayan önemli kabul edilen bir mevzuattır.
İSG, kamu veyahut özel sektör fark etmeden her kurum ve kuruluş için zaruri bir konudur. İş sağlığı ve güvenliğinin temelinde yatan düşünce ise iş kazalarından kaynaklı veyahut oluşabilecek meslek hastalıklarına ilişkin ilgili personelin bilinçlendirilmesidir.
Türlü denetçiler ile sıkı bir biçimde denetime tabi tutulan bu kural, yasaklar ve zorunluluklar bütünü önemli yaptırımları ve cezaları da barındırmaktadır. Bilhassa çocuk işçiliğinin önlenmesinde ve var olan personelin eğitilmesine yönelik öncelikli hedefi olan İSG kanunu, denetçiler ile görevini yerine getirmeye çalışmaktadır.
Denetçi olmak isteyen bireyler ise yalnızca ÖSYM aracılığıyla hazırlanan ve belli zamanlarda uygulanan sınavlara girerek eğer başarılı olurlar ise görevlerine başlayabilmektedirler.
Sınav duyurularının yapılmış olduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ilk başta adayların takip etmesi gerekli olan bir kurumdur. Adayların duyurular sonunda müdürlüğe yaptığı duyuruların ÖSYM’ye iletilmesi ile de sınav etabına geçilmiş olur. Adayların başvuruları kişisel olduğu gibi yalnızca kendi TC kimlik numaraları ile yapabiliyorlar.
İSG sınavını düzenleyen ÖSYM’nin aday işlemleri sistemi (AİS), adayların TC kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapabildiği bir sistemdir. Giriş bitirdikten sonra ilgili sayfa üstünde bulunabilen “yazdır” seçeneği aracılığıyla İSG sınavı giriş belgesi temin edilebilmektedir. Alınacak belgenin siyah beyaz yahut renkli olması önemli olmadığı gibi belge üstünde adayın fotoğrafının bulunması tek gerekli kuraldır.
ÖSYM her yıl İSG sınavını birden fazla düzenlemektedir. İSG sınavına başvuru yapmış adaylar, sınav giriş yerleri ve sınav sonucu öğrenme gibi önemli duyuruları ise yine ÖSYM’nin “Aday İşlemleri Sistemi (AİS)” üstünden T.C Kimlik Numaraları ve aday şifreleri aracılığıyla giriş yaparak öğrenebilmektedirler.
Düzenlenen İSG sınavlarının sonuçlarına yönelik bütün itirazlar ise, sınav sonucu duyurusundan sonraki 10 gün içinde ilgili birimlere yapılarak gerçekleşmektedir. Zamanında ve doğru yerlere yapılmayan bütün itirazlar ise geçersiz olabilecektir.
İSG sınav sonuçlarını öğrenmek isteyen adaylar öncelikle aşağı kısımda bulunabilen linke tıklamalılar. Sonrasında T.C. kimlik numarası ve aday şifresi girilerek sınav sonucu öğrenilebilir.
İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bilsem sınav sonuçları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.