Türkiyede kamu alanında çalışan çokca memur bulunur. Bu memurlar sınava girerek ve belli eğitimlerden geçerek bu kadrolara tercihler ...
Türkiyede kamu alanında çalışan çokca memur bulunur. Bu memurlar sınava girerek ve belli eğitimlerden geçerek bu kadrolara tercihler nihayetinde atanmaktadır. Memurlar atandıktan sonra belli bir zaman içinde göreve başlamak zorundadır. Biz de bu konumuzda ilk defa atamalarda göreve başlama vakti nedir sorusuna yanıt vereceğiz.
Devlet memuru, kamu alanında çalışan insanlara verilen isimdir. Devlet memurları Kamu Personeli Seçme Sınavı nihayetinde yapılmış olan tercihlerle atanırlar ve göreve başlarlar. Kamu Personeli Seçme Sınavı her yıl belli devirlerde yapılmaktadır. İlk defa atamalarda göreve başlama süresi nedir sorusu da bu kapsam önemli olur.
Devlet memurları, 657 nolu Devlet Memurları Kanunu kapsamına girmektedir. Devlet memurlarını ilgilendiren çalışmalar ve kurallar bu kanunda maddelendirilmiştir. Bu kanunda, kamu personeli olabilmek için gerekli olan şartlar, nitelikler gibi mevzularda bilgiler verilmektedir.
657 nolu yasa kamu personeli yani devlet memuru olabilmek için önemlidir, bu yüzde dikkatli incelenmelidir. Devlet memuru olmak isteyen kimselerde 657 nolu yasa çerçevesinde bakı yükümlülükler aranmaktadır. Kanunda belirtilmiş olan bu yükümlülükler, devlet memuru olmak isteyen kimseleri ve olacak kimseleri kapsar. Bu yasaya göre kurumların yükümlülük anlayışı değişik olabilir. Bunun yanında pozisyonların nitelikler de değişebilir.
657 Devlet Memurları Yasası'nın bazı maddeleri bütün kurumlar için ortaktır. Bu ortak koşulları devlet memuru olan veyahut olmak isteyen herkes sağlamalıdır. Bu ortak koşullara göre, daha önceleri devlet, kamu veyahut hükümet zararına faaliyette bulunulmamış olmalıdır, ek olarak bir terör yandaşlığı da olmamalı ve gerekli olan yaş şartı sağlanmalıdır. Bunlara ilaveten devlet memuru olmak isteyen kimseler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır şartı da vardır.
Devlet memurları, belli kriterleri sağladıktan sonra sınav sonuçlarına göre memurluk mesleğine atanırlar ve atamaları yapıldıktan belli bir zaman sonra göreve başlamış olmaları gerekir.
Devlet memurluğunda merak edilen önemli konulardan birisi de ilk defa atamalarda göreve başlama vakti nedir sorusudur. Göreve başlama süreleri, memuriyet için önemlidir.
Benzer yerde göreve atanmış olan devlet memurlarının göreve başlama sürelerine bakalım ilk önce. İlk defa atamalarda göreve başlama vakti nedir çerçevesinde bulunmuş olduğu yerde göreve ilk defa atanmış olan veyahut yer değiştirmiş olan devlet memurları, tebliğ gününde başlayarak takip eden ilk iş gününde göreve başlamak zorundadırlar. Bu süre geciktirilirse yasal yaptırımlar oluşabilmektedir.
İlk defa atamalarda göreve başlama vakti nedir çerçevesinde şimdi de başka yerdeki bir göreve atanan devlet memurunun işe başlama süresini inceleyelim. İlk defa olarak yahut yer değiştirme maksadıyla başka yerdeki bir göreve atanmış olan devlet memurları, tebliğ tarihi takip eden 15 gün içinde göreve başlamak zorundadır.
İlk defa atamalarda göreve başlama zamanı nedir sorusunun cevabı yukarı kısımda belirttiğimiz gibidir. Bazı özel hallerde bu göreve başlama süreleri Bakanlar Kurulu kararı ile kısaltılabilmektedir yahut süreler ertelenebilmektedir.
İlk defa atamalarda göreve başlama vakti nedir sorusunun cevabını yukarı kısımda verdik. Bu bölümde da göreve başlama süreleri ertelenebilen memur olarak çalışanların hangisi olduğuna bakalım. Memur olarak çalışanların, bazı sorumluluklarından ötürü bu süreler ertelenebilir. Bu süreler şöyle belirlenmiştir:
Yasla izinlerin kullanılmasında yahut gececi görevlerin yapılmış olması esnasında, başka göreve ataması yapılmış olan memurlar için izinlerin veyahut geçici görevin sona ermesi.
Yerlerini kendisinde sonra gelecek insanlara devretmek zorunda olan saymanlar için devir halinin sona ermesi.
Eski bulundukları göreve devam durumları kurumları aracılığıyla yazılı olarak tebliğ edilmiş olanlar için, memur olarak çalışanların gelmesi veya yeni yerlerine hareket etmelerinin tebliğ edilmesi.
Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Çırak ve mesleki eğitim görenlerin sigortalılığı hakkında bilgiler adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.