Genel sağlık sigortası borcu ödenmesi gerekli olan ve ayrıca ödeme vakti geçtiği zaman gecikme zammı ve cezası olan bir borçtur. Eğer...
Genel sağlık sigortası borcu ödenmesi gerekli olan ve ayrıca ödeme vakti geçtiği zaman gecikme zammı ve cezası olan bir borçtur. Eğer bu borçtan kurtulmak istiyor iseniz yapılması gereken tek şey bu borcu ödemektir. Lakin bu yoldan değişik olarak üç çözüm yolu daha vardır. İşte bu noktada GSS borcu olanlar ne yapmalı ?
İlk yolda kurum bazen tescil kaydının kendi kendine yapabilir. Bunun doğal sonucu olarak siz de borçlu gözükebilirsiniz. Bir misal verecek olacaksak örnek vermek gerekirse 18 yaşına kadar çocuklar prim ödemelerine gerek kalmadan Genel sağlık sigortası yardımında yararlanabilmektedirler. Fakat 18 yaşına gelindiği zaman bu haklarını kaybederler kurum ise böyle bir halde çocuğu sistem üstünden kendi kendine Genel sağlık sigortası olarak tescil edip prim borcu çıkartmaktadır. Fakat bu çocuk öğrenim görüyorsa ve anne veya babası genel sağlık sigortalı ise bu kimse bekar olduğu süre boyunca lise ve dengi ile mesleki eğitim ve çıraklık eğitimi alan kimseler 20 yaşını, yüksek öğrenim görüyorsa 25 yaşını doldurana kadar anne ve babası üstünden Genel sağlık sigortası yardımından yararlanma hakkına sahiptir. Dolaylı olarak bu fert Genel sağlık sigortası kendi kendine tescil edilmesi gerekli olan şahıs çerçevesinde değildir. Lakin kurum böyle bir halden haberdar olamayacağı için kimse öğrenci belgesi ile beraber kuruma başvuruda bulunarak Genel sağlık sigortası borcu çıkmamasını sağlayabilmektedir. Bu evrakların eksikliği halinde Genel sağlık sigortası borcu oluşabilmektedir. Bu borçtan kurtulmak ise gereken olan evraklarla ilgili kuruma gidip başvuruda bulunmaktır.
Diğer yolda ise gelir testine başvuruda bulunmaktır. Bu bireyler kurum bölümünde kendi kendine Genel sağlık sigortası çerçevesinde gözükmedikleri için bu kimseleri tek yapması gerekli olan gerçek gelirini tespit ettirmektedir. Gelir testi için başvuruyu Genel sağlık sigortası' li olarak tescil edilecek kimsenin ikametinin kayıtlı olduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapması gerekir. Başvuruyu yaptıktan bir ay sonra ilgili kurum işlemleri sonuçlandırarak aile içerisinde insan başına düşen geliri tespit ederler. Bunun nihayetinde vakıf sonuçları SGK' ya bildirir. SGK' da eğer bir farklılık yapılmış olması gerekiyorsa tescil kaydı ile ilgili farklılık yapılmaktadır. Kimse prim ödemeli midir yoksa ödememeli midir, prim ödeyecekse aylık ne kadar prim ödeyeceğini kişiye yazılı olarak bildirir. Bu halde olan kimseler Genel sağlık sigortası borcunun var olup olmadığını öğrenebilirler. Buna bağlı olarak ne yapmaları gerektiğini öğrenebilirler.
Nihayetinde başvurabileceğiniz yol itiraz yoludur. Eğer yukarda belirtilmiş halde değil iseniz ve hala haksız prim borcunuzun olduğunu düşünüyor iseniz itiraz yoluna başvurabilirsiniz. İtiraz yolunu kullanmak için prim borcunun tebliğ edildiği tarihten başlayarak 1 ay içinde ilgili kuruma dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz. İtiraz ret edilir ise İş mahkemesine de başvuruda bulanabilirsiniz.
İsterseniz bir sonraki konumuz olan E-devlet aile hekim bilgisi sorgulama adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.