Kişisel Emeklilik Sistemi yani daha kısa ismi ile BES, emeklilik döneminizde rahat etmenizi sağlamak gayesi ile kurulmuş bir sistemd...
Kişisel Emeklilik Sistemi yani daha kısa ismi ile BES, emeklilik döneminizde rahat etmenizi sağlamak gayesi ile kurulmuş bir sistemdir. Kişisel Emeklilik Sistemi emeklilik döneminizde size ek gelir sağlayacaktır ve sizin iktisadi olarak daha rahat bir emeklilik geçirmenizi kolaylaştıracaktır. Kişisel Emeklilik Sistemi sosyal güvenlik sistemini tamamlayan bir sistem olarak bilinir. Diğer bir ifade ile, Kişisel Emeklilik Sistemi var olan olan kamu sosyal güvenlik sisteminin bir alternatifi değil tamamlayıcısı olarak bilinir. Kişisel Emeklilik Sistemine giriş yaptığınız tarihten sonraki asgari 10 sene içerisinde sürekli bir şekilde katkı payı ödediğiniz halde 56 yaşını doldurduğunuz gibi emekli olmaya hak kazanabilirsiniz. Ama sisteme giriş yaptığınız tarih ve yaşınız da emekliliğiniz mevzusunda etkili olabilecektir. Misal vererek açıklayacak olursak, 21 yaşındasınız ve Kişisel Emeklilik aldınız, ayda 120 TL gibi bir nebze ödeme yaptığınızda brüt olarak 105.000 ile 162.000 TL arasında birikim elde etmeniz mümkündür. Bunun yanında 520 ile 803 TL arasında aylık maaş alabilirsiniz. T. C. Hazine Müsteşarlığı aracılığıyla belirlenmiş olan getiri oranlarına göre 56 yaşında alınması gerekli olan Emeklilik Birikimi ve senelik gelirin hesaplanması esnasında iyimser hal tespiti yapıldığı zaman 2013 senesine kadar %11 nispetinde, bundan daha sonraki seneler için ise %8 niceliğinde, kötümser hal tespiti yapıldığı zaman ise 2013 senesine kadar %9 daha sonraki seneler için ise %6 getiri oranının kullanılması münasip görülmüş ve bu konuda karar verilmiştir. Kişisel Emeklilik Sisteminde, Kişisel Emeklilik ile ilgili hesaplamalar, aylık katkı paylarının senelik olarak karşılığı otomatik ödeme yahut kredi kartı ile yapılmış olduğu düşünülerek oluşturulmuştur. Bunu göz önünde bulundurarak hesaplamalar ile ilgili olarak daha doğru değerlendirme yapıyor olmanız mümkün olabilecektir.
Kişisel Emeklilik sistemine katılabilmek için meslek gibi bir engel bulunmamaktadır. Hangi meslekten olursanız olun, SGK üyesi olsanız da olmasanız da 18 yaşını doldurduysanız Kişisel Emeklilik'e katılabilir ve bu sistemin avantajlarından faydalanabilirsiniz. Kişisel Emeklilik sisteminden yararlanabilmenizi sağlayan bankalar bulunur. Bu bankalardan birisi de Fibabanka'dır. Fibabanka kişisel emeklilik sisteminden yararlanabilmeniz için genel şartlar dışında bir şart bulunmamaktadır.
Fibabanka Kişisel Emeklilik Sistemi'nde yaptığınız ödemelerle tercih ettiğiniz emeklilik yatırım fonları alınır ve size özel Fibabanka kişisel emeklilik fonu oluşturulur. Fibabanka aracılığıyla oluşturulan Kişisel Emeklilik fonu ve Kişisel Emeklilik ile ilgili olarak şirketlerin faaliyetleri devlet aracılığıyla görevlendirilen yetkili insanlar aracılığıyla devamlı bir şekilde denetlenmektedir. Sürekli bir şekilde denetim ve gözetim altında tutulan Kişisel Emeklilik Sistemi ve bu sistemin işleyişinin güvenliği bu şekilde sağlanmaktadır.
Kişisel Emeklilik Sistemi ile ilgili kaygılarınız var ise bu yazıda sizin için Kişisel Emeklilik Sistemini açıklamaya çalıştık. Her şeyden önce şunu söylemeliyiz ki Kişisel Emeklilik Sistemi, yatırım araçlarının içerisinde en ideal yatırım olanakları sağlayan sistemdir. Kişisel Emeklilik Sisteminde devlet katkısı da bulunur. Devlet katkısı ile Kişisel Emeklilik Sistemine yapacağınız ödemeler için %25 nispetinde devlet katkısı almanız mümkündür. Misal verecek olursak, 100 TL'lik bir ödeme yaptığınızda devletten bu ödeme karşılığı olarak 25 TL katkı payı alırsınız. Devletten alacağınız katkı miktarı değişir. Devletten alacağınız katkı payının miktarı o seneye ait olarak, brüt minimum fiyat tutarının %25'ini geçmeyecek biçimde olmasına dikkat edilmektedir.
Söylediklerimize ilaveten, Fibabanka Kişisel Emeklilik Sisteminin avantajlarından bahsedelim. Fibabanka Kişisel Emeklilik fonu ile kendinize özel emeklilik planı yapıyor olmanız mümkün olabilecektir. Fibabanka Kişisel Emeklilik Sistemi gerekli ve sabit ödemeleri olan bir sistem değildir. Yani ödeme periyotlarınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Ödeme periyotlarınızı dilerseniz 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık dilerseniz 1 senelik bile yaptırabilirsiniz. Eğer ödemelerinizi devamlı bir şekilde yapamıyorsanız ödemeyi durdurma imkanınız bulunur. Tekrar ödeme yapmak istediğiniz zaman ise kaldığınız yerden devam etme hakkınız bulunur. Katkı payı tutarını istediğiniz zaman arttırabilir yahut azaltabilirsiniz.
Fibabanka Kişisel Emeklilik için yatırdığınız her 100 TL için devlet yoluyla size 25 TL katkı payı yatırılmaktadır. Devlet yoluyla yapılmış olan katkı limit hesabı katılımcı bazında yapılabilir. Fibabanka devlet katkısından kimlerin yararlanabileceğini bilmiyor iseniz, bu konu hakkında da bilgi verelim. Kişisel veya Gruba Bağlı Kişisel Emeklilik Sözleşmesine katkı payı ödeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Mavi kart sahipleri, ödeyeni işveren kişisi olmayan katılımcılar belirlenen limit sınırlarını aşmayacak biçimde devlet katkı payından yararlanabilirler. Fibabanka Kişisel Emeklilik için yapılmış olan devlet katkısı, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle ödenen katkı payları için yapılabilir.
Birden fazla Kişisel Emeklilik Sözleşmeniz bulunmuş olduğu zaman haller az daha değişik değerlendirilmektedir. Devlet yoluyla verilecek katkı payı, toplam katkı payının sözleşmeler arasındaki dağılımına göre değişik olabilecektir. Misal ile açıklayacak olursak, bir katılımcı A sözleşmesi için yılda 3.000 TL ve B sözleşmesi için senede 1.000 TL ödüyorsa, X sözleşmesi için devlet katkısının 4'te 3'ü Y sözleşmesi için ise 4'te 1'ine hak kazanmaktadır. Dağılım yapılabilmesi için başlangıç yılının önceliği alınmaktadır. Devlet katkısının tutarı, Müsteşarlık aracılığıyla Emeklilik Gözetim Merkezi yani kısa ismi ile EGM'ye EGM aracılığıyla da Kişisel Emeklilik şirketine iletilmektedir.
Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Emekli maaşına haciz konulabilir mi? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.