Türkiyede uzun süredir yenileme ve geliştirme çabalarının sürdüğü alanlardan biri de Engelli ve Yaşlı Hizmetleri'dir. Devlet türlü al...
Türkiyede uzun süredir yenileme ve geliştirme çabalarının sürdüğü alanlardan biri de Engelli ve Yaşlı Hizmetleri'dir. Devlet türlü alan ve kapsamlarda yaşlılara ve engellilere hizmetler sağlamakta, her geçen sene bu hizmetlerin çevresini geliştirmeye ve yenilemeye devam etmektedir. Bu çerçevede makalemizde sizler için “Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Nelerdir?” sorusunu yanıtladık.
Türkiyede, resmi ve özel bakım merkezleri aracılığıyla ihtiyacı olan engellilere yatılı ve gündüzlü hizmetler verilir. Bakıma ihtiyaç duyan engellilere bakım merkezlerinin peşi sıra evlerinde de bakım hizmeti sunulmaktadır. Bu ihtiyaçların karşılanmasındaki sorumluluk 2015 senesinden başlayarak Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'nün görev alanına verilmiştir.
Resmi ve özel bakım merkezlerine yerleştirilmek ya da faydalanmak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılmış olması gerekir. Bu başvuru sürecinde istenilecek evraklar şu şekildedir:
Engelli Sağlık Kurulu raporunun alınması ve engelli kişinin bulaşıcı bir hastalığının olmadığının bu raporda belirtilmesi,
Başvuruyu yapan engelli kişinin 18 yaşını tamamlamamış olması,
Engelli kişi için mahkemeden alınacak koruma altına alınması,
Engelli kişinin akıl hastalığı yahut akıl zayıflığı sebebi ile kendi işlerini görememesi, devamlı bakıma ihtiyaç duyması veyahut başkalarının güvenliğini tehlikeye sokması sebebi ile kısıtlanması gereken engelli fertler için mahkemeden alınacak olan vesayet altına alınması gerekir kararı,
Yakını olmayan, kimsesiz veyahut terk edilmiş engelli insanların işlemleri engellilerin bulunmuş olduğu İl Müdürlüğünce yürütülür.
Özel ve yatılı bakım evine yerleştirilme işlemleri için ise şu başvuru evrakları gerekir:
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na yapılacak başvuru yapılmış olması
T.C Kimlik Numarası beyanı, Engelli Sağlık Kurulu Raporu'nun alınması
Yatılı ve devamlı bakımı için resmi ya da özel bakım merkezine yerleştirilecek olan kimsenin 18 yaşını doldurmamış olması
Engelli kişi için alınacak koruma altına alınması için mahkemeden alınacak vesayet kararı
Bakmakla yükümlü olunan bireyler kapsamındaki kimselerin gelir ve haline ilişkin yazılı beyan ve beyanın içeriğine dair evraklar
2 adet vesikalık fotoğraf
Var ise öğrenim durumunu gösteren bir belge veyahut sureti
Engelli kişinin anne-babası boşanmış ise, boşanma belgesi
Engelli kişinin Aile Nüfus Kayıt Örneği ve İkametgah Adres Belgesi
Özel bakım merkezlerinden yararlanmak isteyen kimselerin %50 engelli oldukları belgelenmelidir. Ek olarak kimsenin kendilerine veyahut bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısına göre kendine düşen averaj aylık gelir tutarının bir aylık net minimum fiyat tutarının 2/3'den az olduğunun tespit edilmesi gerekir. Özel bakım hizmetlerinin bakım ücretleri yasalarla belirlenir.
Engelli vatandaşlara yönelik ek olarak evde bakım hizmetleri de bulunur. Bu hizmetten yararlanmak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine başvuru yapılmış olması gerekir. Bu hizmetten yararlanmak için engelli kişinin engellilik oranı %50 olması gerekir. Evde bakım hizmetlerinin ücretleri yine yasalarla her yıl düzenlenir.
Engellilere yönelik hizmetlerden bir diğeri ise 2022 Sayılı Kanun Gereği verilen engelli aylığıdır. Engelli maaşının bağlanması için engelli kişinin 18 yaşının tamamlanmamış olması gerekir. Bu ödemeler üç aylık olarak ödenir. Engellilik oranına göre bu oran değişir. Engelli aylığı şu koşullarda verilir:
Kanunen bakmakla yükümlü kimsenin olmaması,
Sosyal güvenlik kurumuna bağlı bir gelirinin olmaması,
Nafaka bağlanmamış ya da bağlanması mümkün olmayan,
Devamlı bir geliri olmayan,
insanların 18 yaşını doldurmamış olan engelli yakını bulunanlar ve bütün gelirlerin toplamının muhtaçlık sınırının altında olan insanlar faydalanabilmektedir.
Başvuru için ikametgah adresinin bağlı olduğu vakıfa yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için makalemizin son kısmında yer bulan linke tıklayabilirsiniz.
Türkiyede 60 yaş ve üstü yaşlarda olan kimseler için çokca hizmet bulunur. Bunlardan en bilineni huzurevleri ve yaşlı bakım merkezleridir.
60 yaş ve üstü yaşlarda olmak,
Kendi gereksinimlerini (banyo, tuvalet ,yemek yemek vb.) karşılayacak rahatsızlığı bulunmamak,
Alkol yahut uyuşturucu bağımlısı olmamak,
Sosyal ya da iktisadi yoksunluk içerisinde bulunmuş olduğu “Sosyal İnceleme Raporu” ile saptanmış olmak,
Ruhsal sağlının yerinde olması ve bulaşıcı bir hastalığa sahip olmamak,
Huzurevlerinden yararlanmak için kimselerin yaşadıkları mahalledeki Huzurevi veyahut Merkez Müdürlükleri, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Bakanlık yahut İl Müdürlüklerine dilekçe ile başvurmaları gerekir. Bu süreç zarfında istenen evraklar;
Dilekçe,
2.Vukuatlı Nüfus Örneği,
Gelir durumunu gösteren belge,
Sağlık Kurulu Raporu,
Sosyal Çalışmacı aracılığıyla düzenlenecek Sosyal İnceleme Raporu gerekir.
Acil bakıma ihtiyacı olan yaşlılar hemen huzurevlerine yerleştirilir.
Huzurevlerinin peşi sıra ek olarak yaşlılar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine de yerleştirilebilirler. Bu merkeze ruh sağlığı yerinde olan, bulaşıcı bir hastalığı olmayan, yatağa bağımlı veya fiziki ve zihinsel gerilemeleri olması hasebiyle bakıma ihtiyaç duyan kimseler için hizmet vermektedir.
Ayrıca detaylı bilgi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi 170'i arayabilirsiniz.
Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Engelli konut kredisi adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.